Ekonomi
Giriş Tarihi : 05-07-2021 18:09   Güncelleme : 05-07-2021 18:15

Hangi İş Benim İçin Uygun? İş Bulma Rehberi

İş seçimi yaparken mutlaka kararsız kaldığınız iş pozisyonları çıkacaktır. Bu durumda bu iş pozisyonlarını birbiri ile karşılaştırmanız gerekecektir.

Hangi İş Benim İçin Uygun? İş Bulma Rehberi

İş hayatına atılacaksınız ve hangi işin sizin için uygun olduğuna karar veremiyor musunuz? Ya da mevcut işinizde mutlu değilsiniz ve kariyer değişikliğine mi gideceksiniz? Bugün sizlerle sizin için en uygun olan iş pozisyonunu bulmanızı sağlayacak tavsiyeler paylaşacağız.

Kişisel Özelliklerinizi Sıralayın

Bir işin sizin için uygun olup olmadığını gösteren en büyük faktör sizin kişisel özellikleriniz ve nitelikleriniz olacaktır. Dolayısıyla sizin için ideal işi bulurken önce kendinizi analiz edin. Güçlü ve zayıf yönlerinizi tespit edin. Severek yaptığınız şeyleri, sevmediğiniz şeyleri sıralayın. Böylelikle sizin için uygun olmayan iş ilanlarını kolayca tespit ederek listenizin dışına çıkarabilirsiniz.

Düşündüğünüz Birkaç İş Pozisyonunu Yazın

Düşündüğünüz birkaç iş pozisyonu varsa öncelikle elinize bir kalem alarak bunları bir kenara yazın. Daha sonra daha farklı iş pozisyonlarını araştıracak olsanız da bu iş pozisyonları ilk etapta bir seçim yapma konusunda size yardımcı olacaktır. Özellikle uzun zamandır yapmayı çok istediğiniz ama ertelediğiniz, yapamayacağınızı düşündüğünüz iş pozisyonları varsa bunları mutlaka listenize dahil edin.

Eski İş Deneyimlerinizi Gözden Geçirin

Eski iş deneyimleri de yine sizin için hangi iş pozisyonlarının uygun olup olmadığını gösterecek bilgilerdir. Eğer sevmediğiniz ve çalışırken hoşlanmadığınız iş deneyimleriniz varsa bunları direkt listenizin dışına çıkarın. Ancak severek çalıştığınız ama farklı sebeplerle ayrılmak zorunda olduğunuz işler varsa bunları mutlaka listenize dahil edin.

Çalışma Koşullarına Göre İşleri Gruplara Ayırın

Çalışma koşulları işlerin gerçekleştirilme yöntemi ve gerçekleştirildikleri alanları ifade etmektedir. Dolayısı ile çalışacağınız koşullar da iş seçimi konusunda sizlere yol gösterecektir. Örneğin, eğer evden çalışmayı seviyorsanız bu durumda evden çalışabileceğiniz freelance işlere ağırlık vermeniz iş bulma sürecinde size çok yardımcı olacaktır. Ancak eğer ofis ortamında çalışmayı seviyorsanız; şirket ve firmalara başvuruda bulunmanız işinizi severek yapmanızı sağlayacaktır. Üçüncü bir seçim olarak yine sahada çalışmayı seviyorsanız; anketörlük, saha asistanı, saha yöneticisi gibi iş ilanlarına başvurmanızı öneririz.

İşleri Birbiri İle Kıyaslayın

İş seçimi yaparken mutlaka kararsız kaldığınız iş pozisyonları çıkacaktır. Bu durumda bu iş pozisyonlarını birbiri ile karşılaştırmanız gerekecektir. Bu karşılaştırmayı yaparken kendinize bir kağıt çıkarın ve iş pozisyonlarından tablo çıkarın. Bu tabloya iki işin avantajları, çalışma koşulları, zorlukları, riskleri, ortalama maaşları, çalışma saatleri, iş tanımları ve sorumluluk oranını yazın. Bu oran ve bilgileri birbiri ile kıyaslayarak sizin için en uygun olan işi seçmeye çalışın. Özellikle sizin için çok önemli olan kriterler varsa bunlara öncelik verin: Örneğin, maaş, esnek çalışma saati vb. gibi. Bu işinizden sıkılmadan, işinizi severek yapmanız konusunda size yardımcı olacaktır. Yine listelediğiniz hiçbir iş ilanını beğenmediyseniz bu durumda yeni iş ilanları aramanız gerekecektir. Listelenen ilanlar arasında da karşılaştırma yaparak nihayet aradığınız iş pozisyonu ya da birkaç iş pozisyonunu kolaylıkla tespit edebilirsiniz.

Kararsız Kaldığınız Birkaç İş Pozisyonuyla İlgili Bilgi Alın

Karşılaştırma yaptığınız halde iş ilanı tespit etme konusunda kararsızlık yaşıyorsanız bu işlerle ilgili bilgi almanızı öneririz. Özellikle, bu işte çalışan birisiyle görüşmeyi talep edebilirsiniz. Ya da kariyer günlerine katılarak bu meslekler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bir mesleği icra eden kişi kadar o meslekle ilgili doğru bilgi verecek birisi olmadığından mümkünse istediğiniz iş pozisyonuna başvurmadan önce mutlaka biriyle görüşmenizi tavsiye ederiz. Böylelikle kendinizden emin adımlar atabilir ve severek yapacağınız bir işe başvurabilirsiniz.

Aile ve Yakın Çevrenizden Destek İsteyin

İş bulma konusunda size en çok yardımcı olacak kişiler aileniz ve yakın çevrenizdeki kişilerdir. Bu kişiler sizi çok iyi tanıdıklarından meslek bulma konusunda size yardımcı olacaktır. Sizin özelliklerinizi, size uygun olan iş ilanları konusunda size tavsiye vereceklerdir. Bu nedenle iş bulma sürecinde yakın çevrenize mutlaka danışmalısınız. Yakın çevreniz sizi sevdiklerinden sizin için doğru ve güzel tespitler yapacaklardır.

Kariyerinize Ulaşmak İçin Kendinizi Geliştirin

İş pozisyonunu keşfettikten sonra yapmanız gereken şey bu iş pozisyonu için yeterli bir aday olmaktır. Belki, o iş için zaten uygun bir adaysınızdır ancak eğer beceri, yetenek ve yeterlik anlamında aranan kriterleri karşılamıyorsanız bu durumda kendinizi geliştirmeniz gerekecektir. Bunun için istediğiniz iş pozisyonuyla ilişkili online ya da yüz yüze eğitim kurslarına katılabilirsiniz. Örneğin, sekreter olmaya karar verdiyseniz ancak bilgisayar programlarını kullanmayı bilmiyorsanız; hemen alacağınız bir bilgisayar kursu ile bu konudaki eksikliğinizi giderebilirsiniz.

Kariyer Fırsatlarını Değerlendirin

Kariyer seçiminizi yaptıktan sonra tamamen ideal bir aday olana kadar beklemeyin. Aksi takdirde kendinizi hiçbir zaman ideal bir aday olarak hissetmeyebilir; kendinize yeni kriterler çıkarabilirsiniz. Bu nedenle iş fırsatlarını yakalayınca başvurmaya çalışın. Bazen firmalar çok bilgi ve tecrübe aramamakta; işi ne kadar istediğinize ve kendinizi ne kadar geliştirmek istediğinize bakmaktadır. Bu ihtimali düşünerek ve iş görüşmesi tecrübesi kazanmak için kariyer fırsatlarını değerlendirmeye gayret edin. Bu fırsatları yakalamak için iş ilanlarını inceleyebilir; yakın çevrenizden sizin için uygun bir iş çıkarsa size haber vermelerini isteyebilirsiniz. Bu konuda mümkün olduğunca çok yere haber vermeye özen gösterin.

Etkileyici ve Profesyonel Bir Özgeçmiş Hazırlayın

Hangi iş pozisyonunun sizin için uygun olduğunu keşfettikten sonra yapmanız gereken şey bu iş pozisyonuna kabul edilmenizi sağlayacak bir CV hazırlamak olacaktır. İşe başvuran yüzlerce aday arasından işe kabul edilmek için dikkat çekici, sizi ön plana çıkaracak bir CV hazırlamanız gerekecektir. İster CV hazırlama tecrübeniz olsun ister hiç tecrübeniz olmasın https://www.cvmaker.com.tr sitesinde profesyonel ve özgün CV’nizi dakikalar içerisinde oluşturarak indirebilirsiniz. Başvurduğunuz iş pozisyonuna göre kolayca düzenlemeler yapabilir ve iş bulma şansını katlayabilirsiniz!

adminadmin