Kültür
Giriş Tarihi : 11-08-2019 09:30   Güncelleme : 11-08-2019 12:44

Kurban Allah’a yakınlaşmaktır!

Önümüzdeki hafta idrak edeceğimiz Kurban Bayramı, dinimizin öngördüğü yakınlaşmayı, bereketi ve yardımlaşmayı sağlayarak ümmetin birliğinde safların sıklaşmasına vesile olur...

Kurban Allah’a yakınlaşmaktır!

“Kurban”, Allah (cc) rızasını kazanmak amacı ve ibadet niyetiyle belirli vakitte, belirli nitelikleri taşıyan hayvanı usulünce kesmek anlamına gelir.

Dinimiz, insanı Yaratıcı’sına yakınlaştırmak, O’na ulaştırmak veya Allah (cc) ile kulu arasındaki bağı sağlamlaştırmak ve benzeri maksatlarla çeşitli ibadetleri meşru kılmıştır ki namaz, oruç, hac, zekât ve kurban ibadeti de bunlardan bazılarıdır.

Kurban kimlere vaciptir?

Kurban kesmekle; akıllı, buluğa ermiş ve nisap miktarı para veya servete sahip olan mukim Müslümanlar yükümlüdür. Dinen kurban edilebilecek hayvanlar; koyun, keçi, sığır, manda ve devedir. Kurbanlık hayvanlardan koyun veya keçi ancak bir kişi tarafından kurban edilir.

Bunun yanında sığır, manda ve deve yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebilir. Ortakların iştirakiyle kesilen kurbanlarda, ortakların hepsi ibadet niyetiyle katılımda bulunmalıdırlar. Ortaklardan biri herhangi bir şekilde kurban niyetiyle değil de et alma kastıyla kurban kesimine iştirak ederse, bu durumda diğerleri de niyet ettikleri kurbanları kesmiş sayılmazlar.

Koyun ve keçi cinsi hayvanlar, bir yaşını doldurduktan sonra kurban edilebilir. Koyunun, altı ayını tamamladığında, bir yaşını doldurmuş, diğer koyunlar gibi semiz ve gösterişli olanı da kurban edilebilir.

Sığır ve manda cinsinden olan hayvanlar iki yaşını, deve ise beş yaşını doldurduktan sonra kurban olarak kesilebilir.

İbrahimî ve İsmailî teslimiyet

Bugünkü şekliyle dinimizdeki kurban ibadeti, Hz. İbrahim (as) ile başlar. Hz. İbrahim bir oğlu olduğu takdirde onu Allah'a (cc) kurban etmeyi adamıştı. Zaman geçip oğulları dünyaya gelmesinden sonra, kendisine bu ahdi rüyasında hatırlatılmış, Hz. İbrahim (as) rüyasını, oğlunu kurban etmesi gerektiği şeklinde yorumlamış ve büyük bir imtihan karşısında olduğunu anlamıştı. Hz İbrahim (as) hiç tereddüt göstermeden bu konuyu oğlu Hz. İsmail’e açmış, baba oğul büyük bir teslimiyetle ilâhî emri yerine getirmeye yöneldikleri sırada, Yüce Allah (cc), onların bu bağlılıklarına karşılık Hz. İsmail yerine bir koçun kurban edileceğini Cebrail vasıtasıyla kendisine bildirmişti.

Diriliş Postası

adminadmin