Samsun Haber
Giriş Tarihi : 13-12-2019 12:07   Güncelleme : 13-12-2019 12:07

Milletvekili Köktaş’ın 2020 Yılı Bütçe Kanunu konuşması

​AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (T.B.M.M) Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan 2020 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi'nin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına söz alarak konuştu.

Milletvekili Köktaş’ın 2020 Yılı Bütçe Kanunu konuşması

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, T.B.M.M Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: "2020 yılı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu ve Aziz Milletimizi saygıyla selamlıyorum.

AK Parti Hükümetleri dönemlerinde, madenlerimizde iş sağlığı ve iş güvenliğine azami hassasiyet gösterilip, kanun değişiklikleri yapılarak, yapısal, köklü ve pozitif yönde düzenlemelere gidilerek risk grupları belirlenmiştir.

Fizibilite, jeofizik ve sondaj çalışmaları başta olmak üzere, AR-Ge’ye önem verilerek yeraltı kaynaklarımızın tespiti yapılmakta olup, çalışmalar artarak devam etmektedir.

Madencilik sektörü üretim ve satış aşamaları başta olmak üzere disipline edilmiştir. Günümüz şartlarına uymayan, mostra madenciliği terk edilmiş, teknoloji aktif bir şekilde kullanılmaya başlanılmış, kalite ve kapasite arttırılmış, üretim maliyetleri doğal olarak gerilemiştir.

Buna bağlı olarak 2004 ile 2018 yılları arasında cevher üretim miktarlarını mukayese edecek olursak;

yüzde 440'lık bir artışla 5 ton olan altın üretimimiz yılda 27 ton rakamlarına ulaşmıştır. Yine aynı şekilde, gümüş madenimizde, yüzde 2.800'lük bir artışla 100 ton ürettiğimiz gümüşümüz 2018 yılı itibarıyla yılda 2,8 milyon tona ulaşmıştır. Bor madeninde yine aynı artışı görüyoruz. Bakır madenimizde, yılda 742 bin ton olan üretimimizde 2018 yılı itibarıyla 6,6 milyon tona ulaşmış bir üretim kapasitesini görmekteyiz.

Özellikle piyasa değeri yüksek olan madenlerimiz henüz arama, rezerv tespiti çalışmaları aşamalarındayken ormanlar yok ediliyormuş, tarım arazileri talan ediliyormuş gibi, gerçeği yansıtmayan birçok eylemlere şahit oluyoruz ve Hükûmet olarak da muhatap oluyoruz. Bugün, bütün gelişmiş ülkelere baktığımızda, neredeyse aynı prosedürle, aynı teknolojiyle işledikleri madenlerimizi Türkiye işlemeye kalktığında, birtakım yerlerden sesler gelmeye başlamaktadır ve âdeta bizi doğayı katletmiş gibi göstermeye çalışmaktadırlar maalesef. AK PARTİ hükûmetleri doğaya, tarıma ve insana en çok saygı duyan hükûmetlerdendir. Onun için, biz, bu sözlere aldırış etmeden, ülkemizin menfaati için, Türkiye'mizin geleceği için çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz.

Gelişmiş dünya ülkeleri, piyasa değeri yüksek madenleri üretmiş, nihai ürün elde ederek katma değer yaratmış, ülke ekonomisini büyütmüşken, üstelik birçok Avrupa Ülkesi de bu işlerde benim vatandaşımı çalıştırmışken, yapmamız gereken şey, izlemede kalıp yerimizde saymak değil, harekete geçmektir.

Ülkemiz için maden, petrol ve doğal gaz kaynaklarında güvenli bir gelecek oluşturmak misyonu ile Migem ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü birleştirilerek aynı Genel Müdürlük altında “MAPEG” oluşturulmuştur. Yatırımcıların finansa daha kolay ulaşmasını sağlamak için Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) kurulmuştur.

Bu vesileyle, sanayicilerimiz, iş adamlarımız, sektöre yatırım yapmak isteyen bir çok yatırımcımız bu yolu kullanarak, nihai ürün elde etmek için yatırımlarını ve çalışmalarını hızlandırmıştır.

Ülkemizde petrol ve doğal gaz arama ve yer yer üretim çalışmaları devam etmektedir. 2019 yılının 9 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre doğal gaz üretiminde %15,4‘lük bir artış olmuş, yine aynı dönemde bir önceki yıla göre ham petrol üretiminde ise %4,7’lik bir artış olmuştur.

Ayrıca Doğu Akdeniz'de Sayın Bakanlığımızın yapmış olduğu petrol çalışmaları hızlı bir şekilde devam ederken, belki Bakanlığımızın konusu değil ama Sanayi Bakanlığımızın konusu, petrokimyayı ilgilendirdiği için burada söylemek istiyorum: Adana Ceyhan'da kurulmak istenen petrokimya tesisleri, bizim yurt dışına olan bağımlılığımızı azaltacak, ithalatımızı azaltacak ve Türkiye'nin katma değerli ürünler üretmesini sağlayacak petrokimya tesisleri olduğu için bunu çok önemsiyoruz.

Önemli bir noktaya da burada dikkat çekmek istiyorum: Bu yatırım yapılırken dünyanın değişen ve gelişen şartlarında ilerleyen aşamalarda ham madde tedarikinde sıkıntıya maruz kalmamak için ham madde tedarikçisinin de bu endüstri bölgesine ortak edilmesi çok akılcı çok mantıklı bir davranış olmuştur.

Bugüne kadar madencilik sektörüne destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Bakanlarımıza, Genel Müdürlük ve bünyesindeki çalışanlarına teşekkür ediyorum. 2020 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diliyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum." diyerek sözlerine son verdi.

adminadmin