Eğitim
Giriş Tarihi : 06-01-2022 15:21   Güncelleme : 06-01-2022 15:21

OMÜ’nün Lisans Öğrencisileri Proje Geliştirme Eğitiminden Başarıyla Geçti

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) “Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) 1907 Kodlu Üniversite Öğrencilerinin Proje Yazma Beceri ve Farkındalığını Geliştirme Eğitimi” projesi kapsamında belge almaya hak kazanan 500 lisans öğrencisi, düzenlenen törenle belgelerine kavuştu.

OMÜ’nün Lisans Öğrencisileri Proje Geliştirme Eğitiminden Başarıyla Geçti

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki (AKM) törende; Üniversitenin eğitim-öğretim revizyonu çerçevesinde araştırma geliştirme (AR-GE) kültürü ve havzasını geliştirme, büyütme ve kökleştirme amaçlı eğitimleri başarıyla tamamlayan 500 lisans öğrencisine hak ettikleri belgeleri takdim edildi.

Takdim törenine; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ve Prof. Dr. Cengiz Batuk ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Törende ayrıca Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Bekir Özüdoğru, proje eğitimlerinde görev alan Prof. Dr. Alper Çiftci,  Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal, Prof. Dr. Güner Tural, Prof. Dr. Güray Erener, Prof. Dr. Süleyman Yaman, Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, Öğr. Gör. Eda Beylihan, Dr. Belgin Bal İncebacak, Arş. Gör. Aslı Sarışan Tungaç, Rektör Danışmanı Ekrem Altan da öğrencilerin belge heyecanına ortak oldu.

Projeye; yenilikçi ve girişimci bin 500 OMÜ’lü lisans öğrencisi katıldı

OMÜ’deki AR-GE iklimine daha fazla lisans öğrencisini çekmeyi hedefleyen “Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) 1907 Kodlu Üniversite Öğrencilerinin Proje Yazma Beceri ve Farkındalığını Geliştirme Eğitimi” projesine, yenilikçi ve girişimci bin 500 lisans öğrencisi başvuru yaptı. Eğitimlere katılan 700’e yakın öğrenciden 500’ü ise belge almaya layık görüldü.

Öğrenciler tarafından 5 bin lira hibe destekli 48 proje başvurusu

Belge almaya değer görülen 500 lisans öğrencisi, OMÜ Sürekli Eğitim Merkezi üzerinden 16 saatlik teorik ve pratik eğitim görürken, bu öğrenciler tarafından 2021 – I kodlu Öğrenci Projeleri Destek Programı kapsamında “Projeni Seç Harekete Geç” sloganı ile 5 bin liraya kadar hibe desteği alacakları 48 proje başvurusu yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Ünal “Proje, gençlerimizin kendilerine ve ülkelerine değer katmalarına imkân sağlayacak”

Belge takdimi öncesinde OMÜ’nün AR-GE ekosistemi hakkında düşüncelerini paylaşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, üniversiteli gençlerin kendilerine ve ülkelerine değer katmalarına olanak sağlamak için söz konusu projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi.

“Bizler; ürettiğiyle övünen, bilgi üretiminde rol alıp öne geçen bir gençliği düşlüyoruz ve bunun da tabana yayılmasını arzuluyoruz”

OMÜ’deki AR-GE sürecini yeniden kurgularken gençlerin yenilikçi fikirlerine ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Rektör Ünal “Öncelikle projeye emek veren her bir değerli hocama çok teşekkür ediyorum. Bizler Üniversitemizde AR-GE’nin, farkındalığın, yenilikçiliğin, proje üretmenin bir kültüre dönüşmesi taraftarıyız. Üniversite tercihinde OMÜ’nün bu yeterliliğinin öne çıkmasını ve bu potansiyeli ile kendini göstermesini istiyoruz. 3-5 yıl sonra geriye döndüğümüzde bugün atılan bu tohum, esen bu rüzgâr; hareketliliği sağladı yahut semeresini vermeye başladı diye gurur duyacağımız bir resmin ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Bu projedeki temel refleksimiz, istekli olan bütün öğrencilere bu imkânı sağlamaktı. Hedefimiz aslında bin kişiye ulaşmaktı ve çok kısa sürede bu rakam bin 500’e ulaştı. Biliyorsunuz TEKNOFEST 2022, Samsun merkezli olarak Karadeniz’de düzenlenecek, dolayısıyla bizler bu projenin artı değer olarak TEKNOFEST’te gözükür olacağını düşünmekteyiz. Yani proje üretip geliştirecek arkadaşlarımız, TEKNOFEST’te bu gücü kullanacaktır zira bu hareketlilik bir sinerji de doğuracaktır. Her insanın farklı yeterliliği vardır ve geleceğin teminatı olarak gördüğümüz siz gençlerden beklentimiz; teknolojinin bağımlısı olmadan, mümkün olduğu kadar teknolojiyi kullanmak suretiyle geleceğe yürümeniz. Bizler; ürettiğiyle övünen, bilgi üretiminde rol alıp öne geçen bir gençliği düşlüyoruz ve bunun da tabana yayılmasını arzuluyoruz. Söz konusu proje, araştırma görevlileri düzeyinde tutulabilirdi ki üniversitelerdeki algı bu yöndedir, yani daha ziyade lisansüstü eğitimde düşünülür. Fakat biz lisans düzeyinin çok mümbit (verimli) olduğunun farkındayız. Bu yüzden sizlere güveniyoruz ve sizlerden çok güzel fikirlerin çıkacağına ve bunların projeye dönüşeceğine inanıyoruz. Nihayetinde de ülkemizin ekonomisi, eğitimi ve prestijiyle alakalı, yani Türkiye algısı ve tasavvuruyla ilgili çok ciddi değişiklikler olacağı kanaatindeyiz.” dedi.

“Aldığınız belgenin cebinizde bir sertifika olarak kalmasını istemiyoruz”

Konuşmasında öğrencilere tavsiyelerde bulunan ve “Bu eğitim fırsatını layıkıyla kullanın ve kendinizi geliştiren” diyen Rektör Ünal, devamında “Öncelikle ne yapacağınıza karar vermelisiniz. Eğer kararlı ve inançlıysanız çok daha hızlı ve çok daha verimli bir şekilde yol alırsınız. İstikrar sahibiyseniz ve bunu kullanabiliyorsanız mutlaka başarıyı yakalarsınız. Bundan sonraki süreçte, aldığınız eğitimi projelendirmenizi bekliyoruz. Proje, aslında zihninizin kâğıda dökülmüş hâlidir ve bu doğrultuda kesinkes bir hedefinizin olması gerekiyor ve projeyi yürütebilmeniz için de hayal etmeniz çok büyük önem taşıyor. Arkasından da birlikte çalışmayı önemsemeniz geliyor, yani tek başına yürümeniz değil de arkadaşlarınızla mümkün olduğunda beraber hareket etmeniz. Zira istişare ederken bir yandan da düşüncenizi geliştirmiş olursunuz, bu birliktelikte reddetme de farklı bakış açıları da olabilir ama sonuçta ortaya billurlaşan bir düşünce çıkacaktır. Bu anlamda aldığınız belgenin cebinizde bir sertifika olarak kalmasını istemiyoruz.” sözlerine yer verdi.

“Kendi ayaklarınız üzerinde durmanızı arzu etmekteyiz”

TEKNOFEST 2020’ye değinen OMÜ Rektörü, bu etkinliğin festival tarafıyla değil de teknik boyutuyla ilgilendiklerine işaret ederek “Büyük bir fırsat olarak TEKNOFEST’i 'Truva Atı' olarak kullanmak istiyoruz. Bu yönde AR-GE hususunda sizden hiçbir desteği esirgemeyeceğiz. Eğer ciddi bir düşünce üretebiliyorsanız bu girişim değerlendirilebilir bir emektir, ama ürettiğiniz yahut tasarladığınız şeye inanmanız gerek. Kısacası kendi ayaklarınız üzerinde durmanızı arzu etmekteyiz ve buna tanık olmak, yani gelecek vadettiğinizi, düşünce üretebildiğinizi ve bunu yönetebildiğinizi görmek istiyoruz. Projeye katılan her bir öğrencimizi tebrik ediyorum. Bu noktadaki isteğiniz ve başarınızı; yaptıklarımızın doğru olduğunu ve gelecek açısından da ne yapmamız gerektiği gösteren net işaretler olarak algılıyoruz.” şeklinde konuştu.

Rektör Ünal’ın konuşmasının ardından belge almaya hak kazanan öğrencilere belgeleri; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ile Prof. Dr. Cengiz Batuk, Proje Yürütücü Dr. Öğr. Üyesi Bekir Özüdoğru ve proje eğitmen ekibi tarafından takdim edildi.

 

    

Recep YAZGANRecep YAZGAN