Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 13-07-2021 14:32   Güncelleme : 13-07-2021 14:32

Pozitif Ayrımcılık Konusunda Hâkimlerimiz Ne Düşünüyor!

Bir önceki yazımızda pozitif ayrımcılıktan doğan mağduriyetler ve verilen hakkın kötüye kullanılmasından bahsetmiştik. Bu yazımızda bahsettiğimiz hususlar hakkında daha derine inerek yargımızın işbu durum karşısındaki düşüncelerine değineceğiz.

Pozitif Ayrımcılık Konusunda Hâkimlerimiz Ne Düşünüyor!

Pozitif ayrımcılık yalnızca kadınlara yönelik değildir. Pozitif ayrımcılıkta kanun koyucunun kastı, herkesin hak ve özgürlüklerden eşit bir şekilde yararlanması amacı ile dezavantajlı olan kimselere pozitif yönde tutum sergilenerek adaletin sağlanmasıdır.  Kısaca eşit konumda olmayan iki kimseden birini diğerinin seviyesine çıkarma çabası diyebiliriz.

Anayasamızın 10. Maddesinde,  ‘’Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.’’ ibaresi mevcuttur. Devamında ise ‘’Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.’’ Denmiştir. Şimdi anayasamızın bu maddeleri ışığında önce örnek bir olaya daha sonrasında ise hakimlerimizin pozitif ayrımcılık hususundaki düşüncelerine bakalım.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN