Samsun Haber
Giriş Tarihi : 19-03-2019 09:39   Güncelleme : 19-03-2019 09:39

Samsun’da Silajlık Mısır Tohumu Dağıtımı Gerçekleştirildi

Samsun’da Silajlık Mısır Tohumu Dağıtımı Gerçekleştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığının katkılarıyla 19 Mayıs 1919 Kurtuluş Mücadelemizin 100 ncü Yılının Kutlama etkinlikleri kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Silajlık Mısır Ekim Alanlarının Geliştirilmesi” projesi gereği Üreticilerimize 19 ton 19 kg. hibrit Silajlık Mısır Tohumluğu dağıtımı gerçekleştirdi.

Proje kapsamınca

12 Mart 2019 Salı günü Bafra Çetinkaya Tarım Kredi Kooperatifinde Bafra-Alaçam-Yakakent-19 Mayıs İlçelerimiz üreticilerine, 

13 Mart 2019 Çarşamba günü Havza Tarım Kredi Kooperatifinde Havza-Vezirköprü-Kavak-Ladik-Asarcık İlçelerimiz üreticilerine,

14 Mart 2019 Perşembe günü Çarşamba Dikbıyık Tarım Kredi Kooperatifinde Çarşamba-Tekkeköy-İlkadım-Atakum-Terme İlçelerimiz üreticilerine Vali Osman Kaymak’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Tohumluk dağıtım törenlerinde açılış konuşmalarını yapan

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Nail KIRMACI ise yaptığı konuşmada; 19 Mayıs 1919 Kurtuluş Mücadelemizin 100 ncü Yılının Kutlama etkinlikleri kapsamında yürütmüş olduğumuz “Silajlık Mısır Ekim Alanlarının Geliştirilmesi Projesi” gereği Üreticilerimize 19 ton 19 kg. hibrit Silajlık Mısır Tohumluğunu temin ederek toprakla buluşmasını sağlıyoruz. Projemizin maliyeti 400 bin TL’dir ve bu projemiz  ile 7.500 dekar alanda Silajlık Mısır ekilişi yapılarak, 45 bin ton silaj üretimini gerçekleştireceğiz. 1000 üreticimizin bu proje sayesinde 11 milyon ürün geliri ve 1 milyon yem bitkisi desteklemeleri ile beraber toplam 12 milyon TL gelir elde etmesini sağlıyoruz. Hayvancılığın maliyetlerinin %65 inin yem maliyeti olduğuna değinen Nail KIRMACI İlimizin 146 bin dekar merası bulunmaktadır, meralarımızda yürüttüğümüz ıslah çalışmaları ile ot verimlerini artırmaktayız ve meralarımızın % 35 inde ıslah çalışmalarını tamamladık ve çalışmalarımız halen devam etmektedir. Ancak meralarımız yeterli olmamakla birlikte, üreticilerimiz 450 bin dekar alanda yem bitkisi yetiştiriciliği yaparak, yetiştirdikleri hayvanların kaba yemlerini buradan karşılamaya çalışmaktadır. Bakanlık olarak üreticilerimiz tarafından yetiştirilen yem bitkilerine destekleme ödemesi yaptıklarını ve 2018 yılında 9.300 üreticimize 21 milyon TL desteklenme ödemesi yapıldığını söyleyerek, et meselesinin ot meselesi olduğunu ifade etti.

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Nail KIRMACI her zaman bizlerin yanında olan ve törenimize katılarak bizleri onurlandıran Sayın Valimiz Osman KAYMAK beyefendiye, bu projede desteklerini bizlerden esirgemeyen Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz sayın Fikret AKTAŞ beyefendiye, bu projeyi hazırlayıp yürüten Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğümüze teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Samsun Valisi Osman Kaymak ise, konuşmalarında; Çarşamba Dikbıyık Tarım Kredi Kooperatif binamızın hayırlara vesile olmasını diledi. Samsunun bir Tarım kenti olduğunu, bugün İlimizde faaliyet gösteren otuza yakın Tarım Kuruluşu ile birlikte bir toplantı düzenlendiğini ve Devletimizin tarımla ilgili olan bütün kuruluşları bu şehre kurarak çiftçilerimizin yanında olmamızı bizlerden istemiştir. Samsun şehrimizin ilklerin şehri ve Bölgemizdeki öncü şehir olduğunu, 19 Mayıs 1919 günü Kurtuluş Mücadelemizin ilk olarak Samsun İlimizde başlatılması, İlimizin coğrafi yapısı ve verimli ovaları ile Bölgemiz ve Ülkemiz için çok önemli bir Tarım kenti olduğunu ifade etti.

Kaymak vatandaşlara asgari ücretli olarak hizmet sektörlerinde çalışmak yerine tarımsal üretim ve hayvancılık yaparak kendi işlerinin patronları olmalarını, üretim yapan çiftçilerimizin kendilerini geliştirmelerini, işletmelerini büyüterek daha fazla bitkisel ve hayvansal üretim yapmalarını tavsiye etti.

adminadmin