Güncel
Giriş Tarihi : 01-02-2021 09:25   Güncelleme : 01-02-2021 09:25

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş "Teknolojiye Öncülük Eden Bir Ülkeyiz!"

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu üzerine değerlendirmelerde bulunarak, "Ülkemiz artık teknolojiyi geriden takip eden değil, öncülük eden, önünü açan bir konumda hedeflerine emin adımlarla ilerlemektedir." dedi.

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (T.B.M.M.) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, T.B.M.M Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş'ın imza sahibi olduğu Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi T.B.M.M Genel Kurulunda görüşülerek kabul edildi.

Milletvekili Köktaş, teklifin kanunlaşmasına destek veren, katkı sağlayan Meclis'te bulunan partiler, milletvekilleri ve komisyon üyelerine ayrı ayrı teşekkür etti.

Kanunun ülkemize, milletimize hayırlı olmasını dileyen Milletvekili Köktaş, "Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı "Milli Teknoloji Hamlesi" doğrultusunda, teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmak adına gerekli olan tüm yasal zemini hazırlamak adına gayretli çalışmalarımız devam etmektedir.

Ülkelerin araştırma geliştirme (AR-GE), teknoloji ve patent üretim merkezlerinden, emek yoğun ekonomiden, bilgi ve teknoloji yoğun ekonomiye geçişin en önemli parametrelerinden biri de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoparklardır.

Teknoparklar; üniversiteler ile araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri, birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri, akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma ve iş geliştirme ekosistemleridir.

Savunma sanayi başta olmak üzere pek çok alanda öncü yerli ve milli projeler bu bölgelerde bulunan yüksek teknoloji firmalardaki yetenekli gençlerimiz, başarılı girişimcilerimiz tarafından hayata geçirilmiştir.

Yakıt tasarrufu sağlayan yeni nesil kamyon motoru, yerli ve milli imkanlarla üretilen İHA ve SİHA’larımız, tekerlekli, zırhlı muharebe araçlarımız, HÜRKUŞ, HÜRJET, Büyük ses altı rüzgâr tüneli, helikopter motoru, bunlar gibi dünyanın gıpta ile baktığı projeler en önemli örnekler arasındadır.

Bu anlamda kanun ile birlikte ülkemizdeki Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerini geliştirmek ve desteklemek amacıyla var olan devlet desteklerinin yanı sıra bu ekosistemin en önemli etkenlerinden biri olan sermaye fonlarının özel sektörün ayıracağı kaynaklarla kurulması ve güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Teknoparklarda faaliyet gösteren girişimcilerin üniversite-sanayi işbirliği ile geliştirdikleri projelerin hayata geçirilmesi, işbirliğinin artırılması, projelerde ortaya çıkan ürünlerin prototipinin oluşturulması, testlerinin yapılması amacıyla bölge yönetici şirketlerine altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi için yardım amaçlı verilen desteğin yanı sıra Ar-Ge binası, atölye ve buralarda yer alacak ekipmanlara yönelik desteklerde verilebilecektir.

Teklifle destek, teşvik ve muafiyetlerin süresinin uzatılarak; üreten, istihdam oluşturan, üretim yapısında yüksek teknolojiye dayalı yüksek katma değerli ürünlerin payının artırılacağı, insan gücünün niteliğinin geliştirileceği, Ar-Ge ve yüksek teknoloji yatırımlarına büyük destekler vererek teknoloji tüketen değil teknoloji üreten bir ülke olunması hedeflenmektedir.

Bu bağlamda, Kanun ile Türkiye’deki iş yapma kolaylığının artırılması amaçlanmış olup, hem ülkemizde bulunan veya gelecek olan uluslararası doğrudan yatırımların, hem de yerli firmalarımızın bürokratik süreçlerde ve süreç maliyetlerinde daha etkin ve hızlı yol almaları hedeflenmiştir.

Bu vesileyle bu kanunun faaliyette olan teknokentlerde Ar-Ge çalışmalarını yürüten firmaların yatırım ortamının iyileşmesi, İş yapma kolaylığının sağlanması, Çalışma hayatı yeniden düzenlenmesi ile girişimcilerin üzerindeki istihdam yükü azaltılması amaçlanarak ülkenin yatırım ortamını olumlu yönde etkileyerek ekonomimizin gelişimine katkı vermesi beklenmektedir. Bu ve bunun gibi destek ve çözüm odaklı çalışmalar kanunda yer almaktadır.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kararlı, sonuç odaklı ve istikrara odaklanan çalışmalarla, yatırımlar ve projeler hız kesmeden devam etmektedir.

Ülkemizi dünyada öne çıkaran inovatif çalışmalara imza atmakta, Ar-Ge ve Ür-Ge'ye harcanan yoğun emek sahada fazlasıyla karşılığını bulmaktadır.

Bu anlamda ülkemiz artık teknolojiyi geriden takip eden değil, öncülük eden, önünü açan bir konumda hedeflerine emin adımlarla ilerlemektedir." dedi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN