Güncel
Giriş Tarihi : 09-11-2020 10:05   Güncelleme : 09-11-2020 10:08

Azerbaycanlı Kardeşlerimizin Sevinci Bizim de Sevincimizdir!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Kocaeli 7. Olağan İl Kongresi'ne katılarak, partililere hitap etti.

Azerbaycanlı Kardeşlerimizin Sevinci Bizim de Sevincimizdir!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ermenistan tarafından işgal edilen yedi şehrini ve Dağlık Karabağ'ı kurtarmak için mücadele eden Azerbaycanlı kardeşlerimizin Şuşa zaferini tebrik ederek başlamak istiyorum” diyerek konuşmasına başladı.

 

“ŞUŞA'NIN KURTULUŞU, İŞGAL ALTINDAKİ TOPRAKLARIN KALAN KISMININ ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMASININ YAKIN OLDUĞUNUN DA İŞARETİ”

Türkiye'nin en başından beri Azeri Türk kardeşlerinin yanında olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ermenistan'ın saldırganlığı ile başlayan çatışmaların ardından adım adım işgal altındaki şehirlerini ve Karabağ'ı özgürlüğüne kavuşturan Azerbaycanlı kardeşlerimizin sevinci, bizim de sevincimizdir. Şuşa'nın kurtuluşu, işgal altındaki toprakların kalan kısmının özgürlüğüne kavuşmasının yakın olduğunun da işaretidir. Bir kez daha kardeşim İlham Aliyev başta olmak üzere tüm Azerbaycanlı kardeşlerimizi şahsım ailem ve milletim adına tebrik ediyorum” ifadesini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli’nin, 19 yıldır Türkiye’yi kalkındırma, geliştirme, üretimi, ihracatı, istihdamı artırma mücadelelerinde hep yanlarında olduğunu belirterek, Türkiye’nin yeni bir yol ayrımında olduğu bir dönemde Kocaeli’nden yine en büyük desteği beklediklerini kaydetti.

 

AK Parti’nin milletin partisi olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her kim ki milletten koparsa, halkla arasına duvarlar örerse, kendini ulaşılmaz, erişilmez bir yere koyarsa, hele hele kibir ve fitne belasına bulaşırsa artık bu partide yeri kalmamış demektir. Hiçbir sıfat, hiçbir yoğunluk, hiçbir meşgale milletin gönlünü kırmanın, milleti hor görmenin, millete uzak durmanın bahanesi olamaz” diye konuştu.

 

“AK Parti Türkiye’yi siyasi, ekonomik, askerî, beşeri olarak güçlendirdikçe, dostlarımızın yüreklerindeki umut, gözlerindeki ışık kuvvetlenir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin de yarım asırdır her şeyini kutlu davasına adadığını, bundan da şeref duyduğunu vurguladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarları döneminde Türkiye’yi batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine hizmetlerle donattıklarına dikkati çekerek, Kocaeli’ne son 18 yılda 30 milyar lira tutarında yatırım yaptıklarını, hiçbir siyasi partinin geçmişinde böyle bir şey bulunmadığını kaydetti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli’ne eğitim, yükseköğretim, spor, altyapı, sosyal donatı, sosyal yardım, sağlık, TOKİ, ulaştırma, sanayi, raylı sistemler, tarım, sulama ve deniz taşımacılığı alanlarında yapılanlar hakkında özet bilgiler sundu.

 

Kocaeli’nin 1999 depreminden dolayı yaşadığı yıkımı ve acıları en iyi bilenlerin başında geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İzmir depreminde hayatını kaybeden 114 vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralanan 1035 vatandaşımızdan 3’ü ağır olmak üzere 24’ü hâlen hastanede tedavi görüyor, diğerleri taburcu edildi” bilgisini paylaştı.

 

“İZMİR’DE, BİR YIL İÇİNDE DEPREMZEDELERE KONUTLARI TESLİM EDİLECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir depreminin ardından devletin tüm bakanlıklar ve kurumlarıyla İzmir halkının yardımına koştuğunu yineleyerek, bir yıl içinde oradaki çalışmaların tamamlanarak, depremzedelere konutlarının teslim edileceğini açıkladı.

 

Türkiye’nin dört bir yanından ihtiyaç duyulan tüm ekip ve malzemelerin süratle İzmir’e ulaştırıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ayrıca, Kızılay başta olmak üzere pek çok yardım teşkilatı ve sivil toplum kuruluşumuz da hemen depremzedelere el uzattı. Hem sarsıntıda evleri ve iş yerleri yıkılan veya hasar gören, hem denizin taşması sebebiyle evleri, iş yerleri, tekneleri zarar gören vatandaşlarımıza her türlü destek sağlandı. Yıkılan veya yıkılacak durumda olan binalardan eşyalarını alamayan vatandaşlarımıza 30’ar bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz. Taşınan ev sahiplerine 13 bin lira, kiracılara 5 bin lira nakdi yardım yapılıyor. Orta hasarlı binalarda da ev sahiplerine 5 bin, kiracılara 2 bin 500 lira yardım veriliyor. Esnaflarımıza da 2 bin 500 lira kira yardımı yapılıyor. Ayrıca, iş yeri yıkılan veya ağır hasar gören, deniz taşması sebebiyle sular altında kalan esnaflarımıza 50 bin liraya kadar hibe desteği veriliyor. Depremden zarar gören esnaf ve sanatkârların Halkbank kredi ödemeleri de faizsiz olarak bir yıl erteleniyor. Çadırdan battaniyeye, sıcak yemekten kumanyaya, giyecekten temizlik malzemesine kadar depremzedelerin tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Bugüne kadar şehirde 520 bin öğün yemek hizmeti verildi, 200 bin adede yakın ikram malzemesiyle 300 bin adede yakın içecek ve su dağıtımı yapıldı.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de psikososyal destek kapsamında 32 bin çocuk ve yetişkinle görüşme gerçekleştirildiğini de belirterek, şehirde çadır eksiği ya da kalacak yer sıkıntısı bulunmadığını, ihtiyaca göre artırılmak üzere şimdilik toplam bin 312 adetlik iki konteyner kent kurulmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü, bu konteyner kentlerin iki hafta içinde kullanıma hazır hâle geleceğini açıkladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin önde gelen mobilya üreticisi firmalar da evlerini kullanamaz hâle gelen bin aileye hane başı 25 bin liradan 25 milyon liralık eşya yardımı yapıyor” dedi.

 

İzmir’de 3 bin 488 az hasarlı, 377 orta hasarlı, 318 yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı bina tespit edildiği bilgini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı binalardaki toplam bağımsız bölüm sayısının da 4 bin 262 olduğunu söyledi.

 

“Hasar tespit çalışmalarını Salı gününe kadar bitiriyoruz, hasarsız ve az hasarlı olarak tespit edilen binalarda oturan vatandaşlarımızın evlerine girmelerinde herhangi bir sakınca görülmüyor” açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ’nin yeni konutlar için hemen çalışmaya başladığını, amaçlarının az katlı, sağlam, konforlu ve içinde huzurla yaşanacak binalar inşa ederek depremin yıldönümüne kalmadan İzmirlilere hizmet sunmak olduğunun altını çizdi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afetlere karşı güvenli bir binada oturmanın bedeli hiçbir yer hesabı ve maddi karşılıkla mukayese edilemez. İnşallah proje ve yer tespit çalışmaları bitmek üzere olan deprem konutlarının inşasına birkaç hafta içinde başlıyoruz. İlk etapta 5 bin konut inşa edilecek, konutların 2 bini yerinde, 3 bini ise İzmir Şehir Hastanesi’nin yanındaki 1 milyon 380 bin metrekarelik rezerv alanına yapılacak. Maliyetlerinden yüzde 40 ila 50 arasında indirim yapılacak konutlar 2 yılı ödemesiz, 18 yıl vadeyle ve faizsiz olarak hak sahiplerine verilecektir” açıklamasında bulundu.

 

“ÜLKEMİZİ KRİZLERE SOKANLARIN YOL AÇTIĞI MALİYETLERİN YÜKÜNÜ HİÇ UNUTMADIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremi kullanarak şahsına, devlete ve hükûmete saldıranlara da cevap vermek istediğini belirterek, şöyle devam etti: “Milletimiz önce tek parti zulmünü, sonra koalisyonlu yılların sıkıntılarını çok iyi bilmektedir. Deprem başta olmak üzere yaşadığımız afetlerin ardından yıllarca çekilen perişanlıkları unutmadık. Erzincan depreminden büyük Marmara depremine kadar her felaketin ardından ortaya çıkan acı görüntüleri ve büyüklerimizden dinledik ya da bizzat yaşadık. Dünyada işler yolunda giderken ülkemizi sürekli krizlere sokanların yol açtığı maliyetlerin yükünü de hiç unutmadık.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan her yerde yatay mimarı çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, “Ama siz dikey mimariyi savundunuz. Kentsel dönüşüm başta olmak üzere hükûmetin bu konuda her attığı adımı engellemeye çalışanlar bunlar. Millet deprem yıkıntılarının altında inlerken onlara el uzatmak yere ellerinde arkalarında boş boş dolaşan onlar” ifadesini kullandı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN