Güncel
Giriş Tarihi : 17-06-2015 15:30   Güncelleme : 17-06-2015 15:30

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

ORDU (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 9

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

ORDU (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatına ilişkin, "Pratik çözüm üreten haliyle her gruptan insanlarla farklı gruplarla kurabildiği diyalogla Türkiye siyasetinde önemli bir isimdi" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu'ya gelen Kurtulmuş, Ordu-Giresun Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Basın mensuplarının  9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatına ilişkin sorusu üzerine Kurtulmuş, Demirel'in Türkiye'nin çok partili siyasi hayatına damga vurmuş isimlerden biri olduğunu söyledi.

Demirel'in, hakkında iyi şeyler ve eleştiriler yapılmış biri olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "En önemli tanındığı şey de defaatle başbakanlıktan indirilmesine rağmen tekrar halkın oylarıyla başbakanlığa gelmiş olmasıdır. Pratik çözüm üreten haliyle her gruptan insanlarla farklı gruplarla kurabildiği diyalogla Türkiye siyasetinde önemli bir isimdi. Allah rahmet eylesin. Kendisine Allah'tan rahmet diliyoruz. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Türk siyasetinde önemli bir ekolü uzun yıllar yönetmiş ve idare etmiş bir isimdi. Sonuç itibariyle hayırla yad edilmesi gerekir" diye konuştu.

Kurtulmuş, Demirel'in eleştirilecek çok taraflarının da bulunduğuna işaret ederek, "28 Şubat sürecinde keşke çok daha demokratik bir tavır takınabilmiş olsaydı. 28 Şubat'ta da demokrasi mücadelesi veren bir kişi olarak hafızalara kazınmış olsaydı herhalde daha iyi olurdu. Sonuç itibariyle hatalarıyla sevaplarıyla öte tarafa göçmüştür. Allah rahmet eylesin" ifadesini kullandı.

- "Kırmızı çizgileri millet ortaya ortaya koydu"

Bir gazetecinin koalisyon tartışmalarına ve diğer partilerin ortaya koyduğu kırmızı çizgilere yönelik görüşünü sorması üzerine sorusu üzerine Kurtulmuş, yaşanan siyasi süreçte kırmızı çizgilerin doğru bir yaklaşım olmadığını bildirdi.

Kırmızı çizgileri milletin ortaya koyduğunu anlatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bir kere şunu görmek lazım; aslında partilerin 'bu benim kırmızı çizgim' diye orta çıkmasının çok doğru olmadığı kanaatindeyim. Aslında kırmızı çizgileri millet ortaya koydu. Milletin kırmızı çizgileri bellidir. Bunlardan birisi, millet hiçbir partiyi iktidara getirmediğine göre, diyor ki millet 'bir uzlaşı sağlayın, burada Türkiye'yi yönetecek bir hükümet çıksın' İkincisi, bir dil restorasyonu. Yani çatışmaya, ötekileştirmeye, kamplaştırmaya, 'yüzde 60'ı bu taraftadır, yüzde 40'ı bu taraftadır' gibi kamplaştırmaya ilişkin bir dil değil, ortak noktalar üzerinden Türkiye'nin geleceğini konuşacak bir dil restorasyonuna ihtiyaç olduğunu bu millet ortaya koyuyor."

Kurtulmuş, seçimde milletin ortaya koyduğu kırmızı çizgilerden birinin, Türkiye'de yarım kalan reformlar sürecinin devam etmesi olduğunu belirtti. 

Kurtulmuş, "Bir diğeri Türkiye'de adaletin daha güçlü bir hale getirilmesidir. Türkiye'de demokratik kurum ve kuruluşların daha iyi işleyeceği bir ortamın kurulmasıdır. Diğer kırmızı çizgi ise çözüm süreci, Türkiye siyasetinin bundan sonraki dönemi için biran evvel sonuçlandırılması gereken önemli kırmızı çizgilerden birisidir. Dolayısıyla bu ve başka kırmızı çizgiler var. Bunlar halk tarafından konuldu" dedi.

Halkın seçimde partilerin vaatlerine göre bir derecelendirme yaptığına işaret eden Kurtulmuş, "Bu aslında bir sıralamadır. Bu sıralamayı halk yaptığına göre bu sıralamaya hepimiz saygı göstereceğiz. Bu kırmızı çizgiler açıktır. Milletimizin kırmızı çizgileridir. Hiç kimsenin 'benim kırmızı çizgim budur' diye kırmızı çizgi dayatmasına imkan vermeyecek bir siyasi tablo ile karşı karşıyayız. Kırmızı çizgi dayatmalarının da doğru olmadığı kanaatindeyim" diye konuştu.

Kurtulmuş, Türkiye'de demokrasinin işlediğini belirterek, demokrasinin ne kadar önemli olduğunu gördüklerini ifade etti.

Kurtulmuş, çevre ülkeleriyle kıyasladıkları zaman iyi işleyen bir demokrasilerinin bulunmasının Türkiye'nin en büyük kazanımı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Dolayısıyla bu çerçevede demokratik teamüller içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız görevlendirmeleri yapacaktır. Birinci partinin genel başkanı olarak Sayın Başbakanımıza ilk turda görev verecek. Benim şahsi kanaatim ilk turda Türkiye'yi tatmin edecek bir koalisyonun çıkabileceğidir. Olmazsa ikinci tur. O da olmazsa nihayetinde Allah'a çok şükür sandık var, Allah'a çok şükür ki demokratik teamüller işliyor. Bütün bu yollar denenir, olmazsa tekrar sandığa gidilir."

(Bitti)

adminadmin