Hicri takvim; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in İslamı tebliğ ve irşada devam edebilmek için Miladi 622 yılı Safer ayının 26. günü doğduğu şehir Mekke'den ayrılıp, Rebi'ül-evvel ayının 12. günü ensar diyarı Medine’ye vuslatını ifade eden "Hicret'i" esas alır ve Kamerî ayların ilki olan Muharrem ayı ile başlar...
Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutmak tavsiye edildiği gibi; 10 Muharrem "Aşure" günü ve orucu (en azından Muharrem ayının 9-10 veya 10-11. günleri şeklinde 2 gün oruç) özel bir önemi haiz olup; bir hadis-i şerifte de; "Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur" buyurulmuştur.
Sevgili Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin efendimizin şehit edildiği, Ümmet-i Muhammed'in onulmaz yürek yarası, Kerbela Vakasının (Hicrî; 10 Muharrem 61, Milâdî; 10 Ekim 680) ) sene-i devriyesidir.
Bu vesileyle; başta Kerbela şehitleri olmak üzere tüm şehitlerimize ve cümle geçmişlerimize Allah'tan (cc) rahmet diler, Muharrem ayı ve 10 Muharrem Aşure günü ile birlikte Hicri 1445 yılımızın, aziz milletimiz, tüm İslam alemi ve insanlık için hayırlara vesile olmasını niyaz ederiz.