Genel
Giriş Tarihi : 08-06-2020 15:39   Güncelleme : 08-06-2020 15:39

Nasıl Akademisyen Olunur? (Akademisyen Olma Şartları Nelerdir?)

Birçok genç için, akademisyenlik, saygın, keyifli ve tatmin edici bir meslektir. Bunun için, daha üniversite yıllarında, akademisyen olmak için ne yapmaları gerektiğini araştırmaya başlarlar.

Nasıl Akademisyen Olunur? (Akademisyen Olma Şartları Nelerdir?)

Akademisyen olma şartları, zaman içerisinde değişiklik gösterebilmektedir. Bu yazıda, 2020 yılında akademisyenlik için başvuru yapmak isteyenler için gerekli şartlar dikkate alınmıştır.

Akademisyen olmak için gerekli ilk koşul, lisans döneminde çalışmaya başlamak ve yüksek bir not ortalamasıyla mezun olmaktır. Lisans eğitimi bitirildikten sonra, üniversitelerin açtığı yüksek lisans sınavlarına girilir. Bilim sınavından alınan puan ve ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanı yeterli olursa, yüksek lisansa başlanır. Yüksek sınav için, üniversiteler genellikle en az 70 ALES puanı istemektedirler. Bazı bölümler için YDS (Yabancı Dil Sınavı) sınavına da girme şartı bulunmaktadır.

Yüksek lisansa başlandıktan sonra, araştırma görevliliği sınavı için, en az 60 ALES puanı ve en az 40 YDS puanı alınarak başvuru yapılır. Adaylar, öncelikle bilim sınavına girerler. Kimi üniversitelerde, sözlü mülakat da yapılmaktadır. Sınavdan sonra; ALES, YDS, lisans diploma puanı ve bilim sınavı hep birlikte değerlendirilerek bir ortalama puan hesaplanır. En yüksek puanı alan kişi, araştırma görevlisi olmaya hak kazanır.

Bu koşullar, akademisyen olmanın resmi şartlarıdır. Ancak akademisyenlik, bundan çok daha fazlasını gerektirir. Bu bakımdan, “akademisyen olma şartları nelerdir” sorusu yerine, “bir akademisyende hangi özellikler bulunmalı” sorusunu sormak, daha anlamlı olacaktır.

Akademisyen olma hakkında merak ettiğiniz tüm detayları şartları neler sitesinden öğrenebilirsiniz. Özellikle akademisyenlik hakkında ciddi bilgiler alacağınız siteye www.sartlarineler.com adresini kullanarak girebilirsiniz.

 

Akademisyen Olmak İçin Gerekli Kişisel Özellikler

Sınavlarda başarı elde etmek ve üniversiteye araştırma görevlisi olarak kabul edilmek, akademisyen olmak için yeterli değildir. Akademi yolculuğu henüz başlamıştır, oldukça uzun ve zorlu olacaktır. Bu sürece, daha lisans eğitimi sırasında başlamak gerekir. Akademisyen olmak isteyen kişi, lisans sırasında, en az bir yabancı dili, akademik düzeyde öğrenmiş olmalıdır. Yabancı dil konusunda ilk tercih, İngilizce’dir; bunun dışındaki dilleri öğrenmek, akademik çalışmalara ekstra katkı sağlayacaktır.

Akademisyenlik, bazı kişisel özellikler gerektirir. Bunların başında, okuma ve düzenli çalışma alışkanlığı kazanmış olmak gelmektedir. Okumayı, öğrenmeyi sadece bir zorunluluk olarak gören, bundan heyecan duymayan bir kişi, akademisyen olmaya uygun değildir. Çünkü akademisyenlik, hayat boyu öğrenme üzerine kurulu bir meslektir. Disiplinli çalışmayı öğrenmek ve seçilen dalla ilgili güncel bilgileri yakından takip etmek de, iyi bir akademisyen olmanın şartları arasındadır.

Recep YAZGANRecep YAZGAN