Sağlık
Giriş Tarihi : 27-03-2020 10:22   Güncelleme : 27-03-2020 10:22

Sağlık Bakanlığı Tarafından Verilen 32 Bin Kadro Yeterli Değil

Döner sermayenin tavandan alınması Uygulaması da sağlık hizmeti sunan tüm personeli kapsamalı

Sağlık Bakanlığı Tarafından Verilen 32 Bin Kadro Yeterli Değil

Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı İlyas Biçer, sağlık çalışanlarının sunduğu hizmetin ülkenin bugünü ve geleceği için çok önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığı günlerin yaşandığıın belirterek, “Sağlık çalışanlarının böyle özverili ve fedakâr bir şekilde sağlık hizmeti sunduğu dönemde, sağlık çalışanlarımıza müjde olarak verilen 32 bin istihdam ve 3 ay tavandan döner sermaye alınması uygulaması olumlu bir adımdır, ancak kesinlikle yeterli değildir” dedi.

Biçer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan 32 Bin yeni kadronun kesinlikle yeterli olmadığını da kaydederek şöyle devam etti;

 

32 BİN KADRO KESİNLİKLE YETERLİ DEĞİL

32 bin kadronun 18 bini sözleşmeli sağlık personeli ve 14 bini sürekli işçi olarak görev yapacak personellerden oluşmaktadır.

30 bin öğretmen ataması kararının açıklandığı bugünlerde 18 bin sağlık personeli ataması kararı, sahadaki ihtiyacı karşılama noktasında kesinlikle yeterli değildir. İlerleyen aylarda yaşanan salgın nedeniyle uzmanlarca sağlık personeli ihtiyacının artacağı öngörüldüğünden, mutlaka yeni bir alıma çıkılmalı ve bu rakamın en az 2 katı bir sağlık personeli alımı gerçekleştirilmelidir.

Sağlık çalışanlarımıza müjde olarak sunulan 3 ay tavandan döner alma uygulaması, olumlu olsa da bizce yeterli içerikte ve doğru bir düzenleme olmamıştır.

Zaten sağlık çalışanlarımıza yıllardır yaşadıkları maddi kayıplardan dolayı verilmesi gereken bir hakkın, böyle özel bir dönemde, sanki moral unsuruymuş gibi sunulması bizi incitmiştir.

Sağlık çalışanları bu görevi insana hizmet etmenin önemini bilerek yürütmekte, son yıllarda yaşadığı büyük gelir kayıplarına rağmen, asla sunulan hizmetin kalitesinden taviz vermemektedir. Bu yaklaşım sanki sağlık çalışanlarının bu işi para odaklı yaptığı gibi bir yanlış algının oluşmasına yol açmıştır.

Bizim sunduğumuz sağlık hizmetinin herhangi bir maddi karşılığı olamaz. Kurtarılan bir hayatın rakamsal bir karşılığı olabilir mi?

Burada asıl sorun yukarıda belirttiğimiz gibi sağlık çalışanlarının ekonomik göstergelerde yaşanan değişiklikler nedeniyle kayba uğradığı gelir düzeyinin telafi edilmesidir. Bu da 3 ay tavandan döner verilerek telafi edilemez.

Mutlaka bu konuda kalıcı ve sağlık çalışanlarımızı memnun edici bir düzenleme yapılmalı, 3600 ek gösterge konusu ivedilikle halledilmelidir. Sağlık çalışanları ulufe değil sadece haklarını istemektedirler.

 

DÜZENLEMENİN KAPSAMI DA PROBLEMLİDİR.

Sağlık hizmeti ortak yürütülen, ekip çalışmasıyla etkili hale getirilen bir yapıda olmasına rağmen, genel idari hizmeti sınıfındaki arkadaşlarımız, aile sağlığı çalışanlarımız, teknik hizmetler ve yardımcı hizmetler grubundaki çalışanlarımız, hastanelerde görev yapan süresiz sözleşmeli çalışanlarımız yani temizlik personeli, veri, güvenlik ve klinik destek personellerimiz gibi diğer sağlık hizmeti sunan gruplarımız yok sayılmıştır.

Bu durum kabul edilemez.

Sağlıkta iş barışını bozan bu düzenleme mutlaka genişletilmeli, riski ortak paylaşan, hizmeti ortak sunan tüm grupları etkiler hale getirilmelidir.

Sağlık çalışanlarımızın %100 risk altında olduğu bu günlerde iş barışı hepimizin için daha önemli hale gelmektedir.

Bu fedakâr insanlar hastalarıyla kendi aileleri gibi ilgilenirken bir de ailelerinin sağlığını korumak durumunda kalmaktadır.

Halkımızın sağlığını korumak adına hastanelerde çalışmaya devam eden sağlık çalışanlarımız, çalışırken de bir yandan “ya bugün evime aileme virüs taşırsam” diye endişelenmektedir.

Bu sebeple sağlık çalışanlarımıza bu süreçte hastaneler civarında konaklama için planlama yapılmalıdır. Sayın Valimiz ve kamuoyu sağlık çalışanlarımızın bu haklı endişesine ivedilikle kulak vermelidir.

Zaman zaman bazı kurumlarımızdan kullanılan koruyucu malzemelerle ilgili eksikliklere dair bilgiler gelse de genel olarak bu konuda bir sıkıntı olmadığını söyleyebiliriz. Bu konuda sürekli Sağlık İl Müdürlüğümüzdeki yetkililerle temas halindeyiz. Eksiklik görülen noktaları ivedilikle iletiyoruz, iletmeye de devam edeceğiz.

Genel Merkez ve İl Yönetimimiz teyakkuz halindedir.

Biz Sağlık-Sen ailesi olarak 7/24 sağlık çalışanlarımızın yanındayız, sürekli onları çalışma sahalarında ziyaret ederek yanlarında olduğumuzu vurguluyor, her türlü yaşadıkları sorunda bize ulaşmalarını istiyoruz.

Recep YAZGANRecep YAZGAN