Samsun Haber
Giriş Tarihi : 03-11-2017 09:49   Güncelleme : 03-11-2017 09:49

Samsun Müftüsü Veysel Çakı:Cemaatler Müslümanları birbirinden uzaklaştırmamalı!

Samsun Müftüsü Veysel Çakı, Diriliş Postası’na verdiği röportajda bazı cemaatlerin İnsanları ‘bizden ve bizden olmayanlar’ diye ayırdıklarına dikkat çekerek bu durumun büyük bir tehlike arz ettiğini kaydetti.

 Samsun Müftüsü Veysel Çakı:Cemaatler Müslümanları birbirinden uzaklaştırmamalı!

Bazı grupların halkımızı herkesin ibadet ettiği, Cuma namazı kıldığı camilerden uzaklaştırdığını alternatif cuma yerleri ihdas ettiklerini de kaydeden Samsun Müftüsü Veysel Çakı, “Din ayrışmanın kaynağı değil; birlik, beraberlik ve kardeşliğin kaynağıdır. FETÖ dini kullandı, istismar etti, çarpıttı ve insanları birbirine düşman etti. Kendi düşünce ve yorumlarını din imiş gibi kabul ettirdi.

İnsanlar dinini ve dindarlığını sağlam zemine oturtmalı. Bu eğitimden, okumaktan geçer. Dinimizi başkalarının iki dudağından çıkan sözlerle öğrenmeye çalışırsak çok farklı yerlere savruluruz. Din Allah ve Resulüne mutlak itaat ister. Aklımızı kullanmayı, olaylara eleştirel bir gözle, neden ve niçin ini araştırarak karar vermemizi ister. Oysa FETÖ gibi örgütler insana mutlak itaati talep eder. O söylüyorsa doğrudur mantığı hâkimdir. Gizemli vaatlerle insanların dini duyguları istismar ediliyor. İnsanımızın dindarlığını bilgiye dayalı, dinin asli kaynakları olan Kur’an ve sahih sünnet ölçülerine uygun şekillendirilmelidir’’ diye konuştu.

CEMAAT ADI ALTINDA İNSANLAR AYRIŞTIRILMAMALI

Çocuklarını dini eğitim almaları için cemaatler ve STK’lara veren ebeveynlerin orada verilen eğitimi kontrol etmeleri gerektiğini de vurgulayan Samsun Müftüsü Veysel “Dini kendilerine taraftar toplamaya alet edenler var. Samimiyetle, ihlasla, en ufak bir aldatmaca olmadan hizmet üretenleri tenzih ediyorum ama alternatif Cuma camileri, alternatif mescitler, kurslar toplumumuzu ayrıştırmakta, birlik ve kardeşliğimizi tehdit etmektedir. Din hizmetini beyin yıkama, ideoloji transferi hizmetine dönüştürenlere karşı, insanımızın çok dikkatli olması gerekir. Çocuklarımıza zamanında yeterli, doğru, sahih din bilgisini vermemiz zaruridir. FETÖ insanımızı dindar yetiştiriyoruz diye aldatmıştır. Eğer gelecekte FETÖ gibi olayları yaşamak istemiyorsak her din, Kur’an, Sünnet diyenin arkasına takılmak yerine, okuyan, araştıran, eleştiren bir topluluk olmalıyız” dedi.

DİYANETİN FETÖ MÜCADELESİ

Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın FETÖ ile mücadelesi hakkında da şunları söyledi; “FETÖ’nün sızmadığı yer kalmamış. Diyanete, müftülüklere de sızmıştır. Bu ne kadar eskiye dayanıyor bilemiyoruz. FETÖ ile mücadele diğer diğer tüm kurumlarda aynı zamanda başladı. Gezi olaylarının ardından Ankara da yapılan İl Müftüleri İstişare Toplantısında konu masaya yatırıldı. Gerekli değerlendirmeler yapıldı, ancak elimizde net deliller olmadığı için herhangi bir uygulama yapılamadı. Bu örgüt 40 yıldır Kur’an-ı, sünneti, dini değerlerimizi kullanarak, istismar ederek devletimizin her kademesine sızdı. Halkımızın dine, dindara, din âlimine olan güvenini istismar etti. Ciddi bir güven bunalımı oluşturuldu. İnsanımız zihin dünyasında ciddi savrulmalar yaşıyor, özellikle gençlerimiz”

HOŞGÖRÜ İLE BAKTIK AMA ALDATILDIK

Dindarlığımız dinin asli kaynağı ile örtüşmelidir diyen Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı,  “Bu kaynaklar kitap ve Sünnettir. Dindarlığımızı şahısların iki dudağından çıkacak sözlere bırakamayız. Din adına ayrışmayı, ötekileştirmeyi, biz diğerlerinden farklıyız anlayışını doğru bulmuyoruz. Zaten dini ayrışmanın ötekileştirmenin dayanağı olamaz. Diyanet İşleri Başkanlığımızın ortaya koyduğu hizmet anlayışında aşırılıktan uzak, bilgiye dayalı, dinin asli kaynakları ile örtüşen, orta yol dindarlığı vardır. Farklı anlayışlar, farklı yorum ve yaklaşımlar, tercihler olacaktır. Biz bunları yok saymıyoruz. Biz alt kimliklerin üst kimlik haline getirilmesine karşıyız. Bir Müslüman herkesin rahatlıkla kimlik sormadan giremediği, müftülükten izni olmayan yerlerde Cuma namazı kılınmamalıdır. FETÖ hep illegal faaliyetleri din kisvesi altında yaptı ve bu duruma geldik. Aman fitne olmasın, insanları ayrıştırmayalım, dine hizmet ettiklerini söylüyorlar diye hoşgörü ile baktık ama aldatıldık, gerçekleri göremedik, anlatamadık” diyerek mücadelelerin devam ettiğinin altını çizdi.

Gül Su GÜNDÜZ / Akasyamhaber

adminadmin