DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Zehra KINALI
Zehra KINALI
Giriş Tarihi : 01-05-2019 11:51

Huzurevleri mi, yoksa hüzün evleri mi?

Tam tamına üç ay geçti.

Koca bir doksan gün.

Bu yazı o gün yazılmalı idi, yazıldı da. Lâkin yayınlamak bugüne nasib imiş.

Elhamdülillah...

Tarih : 2 Şubat 1896.

Savaş sonrası göçün artması nedeniyle Cihan padişahı, 

Cennet mekân Han,

Abdülhamit Han'ın emriyle yoksullar, kimsesizler, acizler ve düşkünler yurdu olarak İstanbul kağıthane'de, Darülaceze hizmete girmiştir. Daha sonra adı huzurevi olarak bütün illerimizde bakanlığa bağlı olarak hizmet veren düşkünler ve kimsesizler evlerinde yâni huzurevlerinde ne acı ki kimseli kimsesizler hizmet almaya başladı. Gerçekten düşkün kimsesiz insanlar sokaklarda kalırken huzur evlerini çoluk çocuğu olan ve maaşı olan anne babalarla doldu. Odalarının lükslüğüne göre fiyatları değişen acizler evlerinde; parasız ve düşkünlerin kalmadığı, Osmanlı padişahının kurduğu, kuruluşun amacını aşıp toplumda anne babaların dışlanarak kenara itilip atıldığı bir gerçek vardır.

Adını değiştirerek oralara huzur evi dediler. Oysa evlatlarının olmadığı hiçbir yer huzurlu değildir anne babaya. Oysa Efendimiz (s.a.v) buyurduğu,

"anne babasının ihtiyarlık çağına yetiştiği halde onların hayır duasını alamayanlar, burnu üstünde sürtünsün"

demişken toplumumuzda yaşanan bunca huzursuzluğun sebeplerinden biri de anne babaya karşı kaybedilen sevginin, saygının, iyiliğin yok olmuş olması olabilir mi acaba?

Hüzün evleri,  paralı ve  kimseli yaşlılarla(!) dolu. Bayramdan bayrama hatırlanan, terkedilmiş, gözleri yaşlı anne babalar oralarda ağlatıldığı sürece kimse yuvasında dirlik, evlatlarından hayır beklemesin.

Ana babaya alınan her tavır, her söz evlatlarımız üzerinden gelip bizi bulacaktır.

Rabbimizin,

"Bana; Resulüme ve ana babanıza itaat edin"

emri çiğnendiği sürece iki cihanda saadet beklemek ahmaklıktır. Rabbim, salih ve saliha evlatlar nasip eylesin." buyurur.

Ana babasının değerini kıymetini bilip onları baş tacı edenleri Rabbim (c.c), efendimize komşu eylesin, iki cihanda da sırtları yere gelmesin inşaallah.

Huzurevleri parası pulu olmadığı halde gerçekten aciz yoksul kimsesizlere mekan olduğu zaman bilin ki bu toplumda ana babaya saygı, sevgi, ecdada değer veren ve topluma faydalı insanlar yetişmiş demektir. Dünya telaşı, dünya hayatı içinde koşuşturmaya daha doğrusu gaflet içinde yüzerken

Rabbimizin,

"anne babanıza iyilik edin onların ihtiyarlığında yanında bulunun"

emrine uyamamak cennete giden yolu geri çevirmek ne büyük bir nasipsizliktir. Bu dünyadan ahirete intikal eden ana babalarımıza Allah(c.c) rahmet eylesin, mekanları cennet olsun, kalan ana babalarımıza Rabbim(c.c), sağlıklı hayırlı ömürler versin.

Rabbim(c.c), başımızdan eksik etmesin, inşaallah.

Allah'ım; anamız, babamız bize küçük iken nasıl merhamet kanatlarını gerdiyseler sende onlara merhamet kanatlarını ger.

Amin...

Herkese en kalbi duygularımla Selam sevgi ve saygılarımı sunarım.

Allaha emanet olun.

Dua ile kalın.

Zehra KINALI

NELER SÖYLENDİ?
@
Zehra KINALI

Zehra KINALI

DİĞER YAZILARI Teşekkürler Sayın Cumhurbaşkanım... Değişim Şart Diyenlere İçlerindeki nefret hiç bitmeyecek. Zira... Selâm olsun... Nereden nereyeee... Allah'ım, milletimize bir uyanış nasip et! Sapkınlık ve ahlaksızlık hastalığı! Yasattığınızı yaşamadan ölmeyin ey zalimler topluluğu Başınıza Gelen Her Musibet Kendi Yapıp Ettikleriniz Yüzündendir Bunca Haini, Dinsiz, İmansız Vatan Hainini Bir Arada Barındıran Bir Ülke Daha Yok Enşece Develeri Yavaş Sür, Cam Şişeler Kırılmasın! Allah'ım Merhamet Et Bize Eğer İnanıyorsanız... İstanbul Sözleşmesi Kadını Yaşatırmış! Zulüm Bitti!!! İnsan Olarak Üzülüyorum. Çünkü Ne Olursa Olsun Ölen Bir İnsan! Ayasofya, Öksüz Duruşun Yerini Ezan Ve Kuran Sesleri Alacak İnşaallah! Vakit Türkiye Vaktidir... Senin Gölgende Nefes Almak Haram Olsun Bu Hainlere! Hiç Bir Akıl Sahibi Kimse Kadınlar Gününü Kutlamaz! Sevdiğin Her Şeyi Er Ya Da Geç Kaybedeceksin, Ama Dikkat, Nihilizm Hiçliktir! Koç'larımız(!) Nerede? Önce... Evlâdın olmadığı yerde huzur olmaz! Müslüman Türk’ün böyle bir günü kutlamasını esefle kınıyorum! Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et! Sa-kı-na-cak-sın! Velhasıl Azizim… Hatırlatmak istedim! Hacire anne ve tüm annelere... Vargit Çiçekleri Cenevre sözleşmesi... CHP... Suriyeliler Güzellik, kötülük mevsimde değil yüreklerdedir! Düşman almaya doymaz! Utanmaktan utanan bir nesil geldi dünyaya nerde kaldı edep, nerde kaldı haya? Güzel huyları çalmayın! Saygı görmek isteyen sevgi göstermeyi bilmeli! Bu Gidiş Nereye? Yeni bir gün demek yeni bir hayata merhaba demektir! Ne devletin valisi ittir ne de o valinin yönettiği ilin milleti! 40 Yaş Tecrübesi Birbirimizin Gönül Sarayına Giriş Kapısı, Gözler Ve Sözlerdir Biz çok güzeldik, çocuk iken... Sevgiyi Biliyormuyuz? Allah iyilik edenleri sever... “Hiç” lik makamında mısın? Dünyayı güzellikler kurtaracak! Sahi Neydi Vefa! Biraz Samimi(ni)yet Gerek Bize Ekmeksiz yaşarım hürriyetsiz yaşayamam! Elbette, Herşey Güzel Olacak... Bir kitap düşünün ki! Maya Tutmayan Ruhlarımız Ahh Ayasofya'm!!! Allah Merhametsizlere Merhamet Hissi Versin! 31.03.2019’a Dair Tarihe Bir Not Düşelim!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA