Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 19-02-2020 15:35   Güncelleme : 19-02-2020 15:35

Kalbinin Dili Olmayan Şair: Akif

Mehmet Akif milli marşımızın şairi.

Kalbinin Dili Olmayan Şair: Akif

Türkiye’de bir asırdır halkın hissiyatını terennüm eden, muhtevası, şiiriyyeti, oluşturduğu kültür ve kimlik değerleri ile halka mal olmuş bir marştan çok öteye tarihî anlamlar taşıyan İstiklal Marşı’nın yazarıdır Akif.

 

İçinde barındırdığı güçlü toplumsal aidiyetleri, şiirin manevi kodları, Akif’in şiire yüklediği üstün edebi ve kültürel güç İstiklal Marşı’nın yüksek sahiplik duygusuyla halk tarafından benimsenmesini sağlamıştır. Resmi ve gayri resmi ortamlarda en çok okunan ve söylenen yönü ile İstiklal Marşı,  Akif’in dahi sanatkârlığının bir ürünüdür. 

 

Mehmet Akif, İstiklal Marşını Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver başta olmak üzere dönemin üst düzey devlet yöneticilerinden  gelen özel istekle yazmıştır.

 

Milli marş yazılması için açılan yarışmaya 700’den fazla şiir gönderilmiş ancak bunlar arasından  öne çıkan olmamıştır. İstiklâl Marşını yazması devlet ricası olarak Akif’ten talep edilmiştir. Bu talebin oluşması, Akif’in sadece şairlik yönü tesiri ile husule gelmiş değildir. Milletimizin ortalama kimliğine en güçlü vurguyu Akif’in yapabileceğine olan inançtan dolayı bu talep Akif’e yapılmıştır. Milli Mücadele’yi yürüten mecliste ‘İslam Şairi’ unvanı ile kayıtlı olan tek milletvekili vardır. O da Mehmet Akif’tir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN