Samsun Haber
Giriş Tarihi : 22-11-2017 13:43   Güncelleme : 22-11-2017 13:43

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 70 Adet Metrobüs alım kararı Bir ulaştırma fizibilete raporuna mı dayalı?

Samsun Büyükşehir Belediye meclis kararı ile Samsun'a 70 adet metrobüscük alınırken karara dayanak teşkil etmesi gereken ulaştırma fizibilite ve etüt raporu var mıydı?

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 70 Adet Metrobüs alım kararı Bir ulaştırma  fizibilete raporuna mı dayalı?

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 70 adet otobüsü alırken sadece Ulaşım  Danışmanı Erhan Öncü'ye danışmış olması kafalarda yeni soru işaretleri oluşturdu.

70 adet Metrobüs alımının ulaştırma fizibilite raporu olmadan karara bağlanmış olmasının görev ihmali ve kamu kaynaklarında israf ve kamuya zarar vermek anlamına geleceğini belirten uzmanlar bunun idari ve ceza yargısına konu olabileceğini belirtiyor.

İSTANBUL ÖRNEĞİ
İstanbul'da yaşanan ve Metrobüs  hatların sonrası durumda belediyenin elinde kalan ve garajlara bekletilen körüklü otobüslerin durumu yakın zamanda basına konu olmuş ve uyarılar yapılmış ve iadesi istenmişti.

İstanbul’da günde 10 milyondan fazla yolcu bir yerden bir yere gidiyor. Metrobüs ise bu alanda bahsi geçen rakamdan neredeyse yarısından fazlasını taşıyor. Özellikle mesai saatleri içerisinde kullanılan metrobüsler doluluk oranını aşıyor.

Metrobüsler ilk olarak hizmet vermeye başladığında Hollanda’dan alınan Phileas marka çift körüklü otobüsler oldukça büyük ilgi görmüştü fakat çok kısa süre kullanılabildi.

Geçtiğimiz yıllarda Avrupa yakasında hizmet veren Phileas marka metrobüslerden bir tanesi cayır cayır yanmıştı. Bu olaydan sonra Phileas marka metrobüsleri artık peronlarda göremez olduk."

50 TANE PHİLEAS YOLCU TAŞIMAK İÇİN HAZIR BEKLİYOR

" Hollanda’dan alınan ve neredeyse sıfır ayarında olan bu çift körüklü otobüsler maalesef şuan İETT garajında yatıyor. Toplamda 65 milyon 397 bin 500 Euro’ya alınan Phileas marka otobüslerin şuan vatandaşa hiçbir yararı yoktur ve milletvekillerinden bazıları bu otobüslerin iadesini istiyor. Hem Hollanda hem de otobüsleri üreten şirket bu anlamda iyi bir yanıt vermeyebilir ama zaten İETT bu anlamda adım da atmıyor."

"Vatandaşın vergisiyle alınan ve neredeyse bir hazine parası verilen bu otobüslerin tek bir tanesinin fiyatına şuanda kullanılan Mercedes marka metrobüslerden 3 tane alınabiliyor. Konu hakkında gelişmenin yaşanacağı günü merak ediyoruz. Metrobüslere yeni otobüslerin alınması şuan söz konusu değil ama filoyu yükseltmek için yapılacak adımlar çok daha kararlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Kadir Topbaş döneminde alınan ve servet değerinde olan bu otobüslerin yola çıkması da vatandaş tarafından beklenen bir şeydir."

adminadmin