Samsun Haber
Giriş Tarihi : 12-07-2018 13:12   Güncelleme : 12-07-2018 13:12

Bütünşehir Dergisi 20. Sayısı çıktı!

​Samsun’un tarih, kent kültür ve şehir bilinci konularının ele alındığı Bütünşehir Dergisi’nin 20. Sayısı çıktı.

Bütünşehir Dergisi 20. Sayısı çıktı!

Bütünşehir Dergisi bu sayısında da çok özel dosyalar, bilgiler, belgeler ve fotoğraflarla Samsun'un dününe ve bugününe ışık tutmaya ve geleceğe kayıt düşmeye devam ediyor.

Bütünşehir Dergisi Editörü Tevfik Demir, dergisinin önsözünde, “bu sayımızı hazırlarken Türkiye için yepyeni bir başlangıç olan yeni Cumhurbaşkanlığı ve parlamenter sisteme geçişin de seçimini 24 Haziran pazar günü yapmış olduk. Sonuçların hepimize hayırlar getirmesini diliyoruz” diyerek derginin muhtevası hakkında şu bilgileri veriyor;

“Seçim sonuçlarını Samsun açısından kısaca değerlendirdiğimizde Ak Parti'nin beş, CHP'nin iki, MHP ve İyi Parti'nin de birer milletvekili ile Samsun'u TBMM'de temsil edeceği de kesinleşti. Beş yıl süreyle Samsun'a hizmet için seçilen milletvekillerine başarılar diliyoruz.

Seçim sürecinde Samsun'a dair verdikleri taahhütlerini de yerine getirmelerini bekliyoruz.

16 yıllık Ak Parti iktidarında alt yapı, sağlık, spor, eğitim, inşaat, küçük ve orta ölçekli sanayi bazında büyük değişimler gösteren Samsun'da en büyük ihtiyaç; artan ve belirli merkezlerde yoğunlaşan trafiğe bakıldığında yeni yollar ve bulvarlar. Yine yeni çevre yollarına acil ihtiyaç gözüküyor. Yine Cumhurbaşkanımızın bizzat vaadi olan Samsun-Ankara hızlı trenin 2023 yılına yetişmesi de Samsun'a çok önemli katkı sağlayacak büyük projelerden biri olarak bekleniyor.

Bunun yanında bir seçimden çıkarken önümüzde yaklaşan 2019 yerel seçimler öncesi Samsun'a bir bütün olarak baktığımızda yoğun yapılaşmanın estetikten, kendi değer ve kültürümüze ait şehircilikten çok ama çok uzak olduğu ve özellikle de mavi-yeşil harikası bir şehrin neredeyse mezarlıklar dışında yeşilliğin bulunmadığı alanlar haline geldiği acı bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

Belediyelerin hizmet üretirken adeta birbirleriyle yarış halinde olması çok güzel bir şey. Hatta hızı da takdire şayan ama ortaya konan yapı ve çevre düzenlemelerine baktığınızda bir şehirde yaşamayı hissetmekten çok beton ve çarpık bir yapı içerisinde insan/lık kayboluyor adeta.

Geçmişin imkânsızlıklarında oluşan mahalle, sokak, arasta, çıkmaz sokaklar, doğal alanlar, çeşmeler, patika yollar, kuş sesleri, ağaçlıklar ve özellikle de camilerin huzurlu birlikteliği ve komşuluğu bugün artık yok. Aynı sitede hatta aynı kattaki insanlar bile birbirlerine görünmemek için özel çaba sarf ediyor.

Ruh katılmamış estetikten uzak binalar sahiplerine de yansıyor adeta. İnsanlar, komşuluğu bırak en yakın akrabasını misafirliğe kabul etmiyorlar artık. Adı modern ama anlayış olarak insani ilişkilerde en ilkel çağı yaşıyoruz adeta. Teknoloji bizi yakınlaştıracağına aynı evde bile bizi birbirimizden koparıyor.

Umarım önümüzdeki yerel seçimler daha insan merkezli, daha çok kültürün ve estetik kaygıların, manevi değerlerin önemsendiği bir dönem olur.

Biz geçmişe ve bugüne ışık tutmak ama bunun yanında gelecek adına kaygılarımızı iletmek maksatlı yayıncılığımızı sürdürmek peşindeyiz. Bu sayıda da yine bu minvalde Prof. Dr. Cevdet Yılmaz hocamızın Çarşamba üzerine bir röportajını, İzzet Acarel hocamızın eski Samsun Müftüsü İskender Hocamızı anlattığı yazısı, yine Halistin Kukul hocamızın Hançerli Cami ve Sadi Tekkesi incelemelerinin yanında birbirinden güzel çalışmalarımız bulunmakta. Bizi takip etmeye devam edin.

 

adminadmin