Röportaj
Giriş Tarihi : 13-01-2017 11:16   Güncelleme : 13-01-2017 11:16

Onur Erbay,Soğuk havalarda sokak hayvanlarına daha fazla ilgi göstermeliyiz!

Kimilerinin çok sevdiği, kimilerinin de korkudan uzaktan sevdiği sadık dostlarımız hayvanlar. Etrafa yaydıkları mutluluk ve rehabilitasyon özellikleriyle hayatımızın vazgeçilemez parçaları.

Onur Erbay,Soğuk havalarda sokak hayvanlarına daha fazla ilgi göstermeliyiz!

Peki bu dostlarımızın sorunları ve ihtiyaçları hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Veteriner Hekim Onur Erbay Akasyam Haber’e Hayvan dostlarımızın sorunları ve ihtiyaçlarını anlattı.

KRİTİK SAATLER

Karadeniz Veteriner Kliniği Hekim Onur Erbay, “Kış şartlarında köpekler için 17 saat, kediler için 8 saate varan aç ve susuz kalma süreleri onların hayati risk altına girmelerine neden oluyor. Düşünüldüğünde 24 saati bile bulmayan bu süre aç ve susuz soğuk hava da donma tehlikesi altında kalan bu hayvanların ölümle sonuçlanmasına neden olabiliyor. Hayati risk geçiren bir hayvanda ilk belirtiler üşüme, halsizlik, titreme, baygınlık, ishal kusma vs. gibi çeşitli durumlar gözlenebilir. Veteriner kliniğimize duyarlı hayvan sever vatandaşlar tarafından da risk altına girmiş sokak hayvanları getirilmekte, biz onlara en iyi şekilde sokak ya da evcil hayvan ayrımı yapmaksızın bir an önce sağlıklı yaşamlarına kavuşabilmelerine yardımcı oluyoruz. Yine hayvan severler yoğun kış şartları geçene kadar kendi imkânları ile onlara barınma ve besin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor bunlarda tabi ki bizleri oldukça mutlu ediyor” şeklinde söyledi.

VETERİNERLİK GÖNÜL İŞİDİR

Veterinerlik bir gönül işidir gönülden sevmeden bu işi yapamazsınız diyen Onur Erbay, “Veteriner olmakta ki en büyük nedenlerimden birisi de benim hayvanlara olan sevgimdi. Ailede abimde veteriner ve işimizi severek ve gönülden niyet ederek yapıyoruz. Büyük baş, küçükbaş, kümes ve evcil hayvanların bakımı ve tedavisini içeren veterinerlik mesleğinde, CAN’a kıymet verdiğimiz için yeri geldiğinde zor koşullarda mesleğimizi icra ediyoruz. Ayrım gözetmeksizin yapılan bu çalışmalarda sağlığına kavuşan hayvanların gözlerinde ki parlayan ışığı gördüğümüzde bütün bunlara değdiğini anlıyoruz” diye canlılara verdiği önemi ve sevgiyi ifade etti.

GENÇLİK HASTALIĞI

Karadeniz Veteriner Kliniği Hekim Onur Erbay, “Evcil hayvanların mutlaka 1.5 aylıktan itibaren iç ve dış parazit ilaçlarından sonra 21 gün arayla 2 defa uygulanan karma aşı yani gençlik aşısının mutlaka uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Uygulanmayan bu aşılar hayvan dostlarınızın hayatına sebep olabilir. Bu aşı hayvanı yakalanabileceği hastalıklara karşı bağışıklık kazandırdığı gibi ölümcül sonuçlar doğuran kanlı ishal, felç gibi birçok hastalığında önüne geçebiliyor” diye söyledi.

HAYANLARDA TÜY DÖKÜMÜ

Tüy dökümü aslında normal bir geçiş sürecidir insanlarda bile görülen bir durumdur diyen Veteriner Onur Erbay, “Hayvanlarda bu durum yoğun bir tüy oranı olduğundan çok fazla göze batmakta ve rahatsız etmektedir. Evinde bu tür evcil hayvan bakanların bu durumdan rahatsızlıkları sonucu birçok hayvan sokağa terk edilebiliyor. Doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de Astımı olan vatandaşların hayvanlardan kaçma durumu. Klinik çalışmalarla Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta  bu durumun yanlış bir bilgi olduğunu da açıklamıştır. Astım hastası olan kişilerin, tüylü hayvanlar ile aynı ortamı paylaşmalarında ilk başlarda bir süre rahatsızlığının artması gözlemlense de kısa bir süre sonra kişinin bağışıklık sistemi kendisini güçlendirmeye başlayarak astım krizlerinin en aza indiği hatta tamamen ortadan kalktığı da az bilinen gerçekler arasında yer almakta. Yine de hayvanların mevsim geçişlerinde artış gösteren tüy dökümlerinde verilen ilaç takviyeleri ile bu durum geçiştirilebiliyor. Yeter ki beslediğiniz hayvan hakkında bilgi sahibi olun sevimli dostlarımızın o zaman bakımı ve yaşamı kolaylaşacaktır” şeklinde hayvan severleri bilgilendirdi.

HAYVANLARIN DA PSİKOLOJİLERİ VAR

Hayvanları sevin ama asla onları bakamayacağınıza karar verdiğiniz de terk etmeyin diye uyaran Veteriner Onur Erbay, “ Hayvanların psikolojileri insanları sahiplenme odaklı olduğundan sahiplerinden ayrılan hayvanlar bir daha asla kendisini toparlayamıyor ve başka bir ortamda normal bir şekilde hayatını sürdüremiyor.  Sahiplenmeden önce almayı düşündüğünüz hayvanın bakımı ve ihtiyaçları konusunda mutlaka detaylı bilgi edinin. Çünkü onlar oyuncak değil bir ruha ve psikolojiye sahipler. Sevdiklerinize Jest olsun diye canlı hayvan hediye etmeyin. Hayvan dostlarımızı gerçekten sorumluluk sahibi, baktığı hayvan ile iletişim kurabilen ve ihtiyaçları konusunda bilgi sahibi dostlarınıza yalnızca armağan verebilirsiniz. Ayrıca barınaklar cins ve asil ırk dediğimiz hayvanlarla dolu. Barınaklar bu şekilde bir süre besleyip daha sonra bakılamayarak sokağa terk edilen cins hayvanlarla dolu. Barınaklardan alınan bu hayvanların kısırlaştırma ve sağlık tedavileri uygulanmış olup gönül rahatlıklarıyla sahiplenebilirsiniz. Hayvan sahiplenecekler pet shoplardan değil de barınaklara ve sokaklara terk edilen bu hayvanlardan sahiplenirlerse hem yüklü miktarlarda ücret ödemeyeceklerdir hem de bir hayvan dostumuzu olması gerektiği ortama yeniden kavuşturacaklardır” diye tavsiyelerde bulundu.

HAYVAN DOSTLARIMIZIN İHTİYAÇLARI

Evde ya da bahçede bağlı bakılan hayvanlarınızı mutlaka günde belirli aralıklarla gezdirin diyen Veteriner Erbay, “Bu o hayvanlar için çok önemli. Kaslarının kuvvetlenmesi ve bağışıklığının güçlenmesi için ciddi bir ihtiyaç. Çalışan insanlar ne yazık ki bu durumu ihmal ediyor ve baktıkları hayvanın ihtiyacını fark etmeden göz ardı edebiliyorlar. Bu konuda biraz daha dikkatli olmaları o dostlarının daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını sağlayacak küçük bir dipnot olarak söylemek isterim” şeklinde ifade etti.

NE ZAMAN KISIRLAŞTIRMA YAPILMALI

Hayvan severlerin en büyük korkularından birisi de baktıkları evcil hayvanın üreme durumu diyen Veteriner Hekim Onur Erbay, “Kedi ya da köpek fark etmez bizler için en doğru olanı aslında bir defa da olsa yavrusunun alınması ve onun annelik duygusunu mutlaka tatmasının sağlanması. Ama yavrusunu bakamam diyenler de var bu yüzden kedi ve köpeklerde en uygun kısırlaştırma dönemi hayvan kızgınlık dönemine girmeden öncesidir buda kediler için 9 – 10 aylık olan dönemleridir. Köpekler içinse bu süre yine ortalama aynı süredir. Eğer kızgınlık dönemi içerisine girmişse kısırlaştırma ameliyatı yapılamaz önce kızgınlık döneminin geçmiş olması gerekmektedir ve gebe kalmamış olmalıdır” diyerek hayvan severleri bilgilendirdi.

Hayvan dostlarımız hakkında detaylı bilgi almak isteyen hayvan severler dilerseler bizimle iletişime geçebilir ve tedavi ve bakımını sağlatabilir.

Karadeniz Veteriner Muayenehanesi

Veteriner Hekim Onur Erbay iletişim;  0544 243 99 46

Adres; Ulugazi Mah. 614. Sok. No: 10/1 Samsun / İlkadım

Kilise Kavşağı

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin