Sağlık
Giriş Tarihi : 06-02-2024 23:40

Renkli Doppler Ultrason Nasıl Çekilir?

Genelde anne ve bebeğin sağlığını detaylı bir şekilde incelemek için kullanılan bu işlem, başka hastalıkların incelenmesi içinde kullanılmaktadır.

Renkli Doppler Ultrason Nasıl Çekilir?

Ultrason görüntüleme tekniklerinden biri olan renkli doppler, damarlardaki kan akışı tespit etmek için kullanılmaktadır. Yüksek frekanslı ses dalgaları yani renkli doppler ile görüntülenen damarlarda kan akışı izlendiğinde daralmaya neden olan etkenler tespit edilebilmektedir.

Bu işlem için özel bir hazırlık süreci bulunmamaktadır. Uygulamanın yapılacağı bölgeye ultrason jeli sürülmektedir. Prob cihazı ile grafik ve resimler ekrana yansıtılmaktadır.

Renkli Doppler Ultrason Neden Yapılır?

Anne ve bebeğin sağlığını detaylı bir şekilde incelemek için kullanılan bu işlem, başka hastalıkların incelenmesi içinde kullanılmaktadır. Çoğunlukla anne ve bebek sağlığı için kullanılan renkli doppler kalp ritmi bozuklukları, tiroit bezi hastalıkları, kan hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve daha birçok hastalığın tespitinde kullanılmaktadır.

Renkli Doppler Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

Gebeliğin 18. ve 22. haftalarında yapılan bu incelemede bebekte oluşabilecek anormalliklerin yanı sıra gebeliğin riskli olup olmadığı da incelenmektedir. Erken gebelikte de kullanılan renkli doppler incelemesinde bebeğin normal yerleşimde olup olmadığı kontrol edilmektedir. Dış gebelikte bu işlem ile anlaşılmaktadır.

Nifty Testi Gibi Testler ile Hastalık Teşhisleri

Bazı genetik hastalıklar aileden geçebilmektedir. Down Sendromu gibi rahatsızlıklarda ise bu durum oldukça farklıdır. Down Sendromu, herhangi bir gebelikte ortaya çıkabilmektedir. Yeni nesi tarama Nifty testi ile Down Sendromu gibi hastalıklar gebeliğinin 10. haftasından itibaren kontrol edilebilmektedir. Ayrıca bu test koldan alınan bir tüp kan ile yapılmaktadır.

Nifty Testi Nedir?

Bu test yapılacağı zaman basit bir şekilde anne adayının kolundan kan alınarak tüplere doldurulmaktadır. Özel tüpler içerisine doldurulan kan, nifty testi için araştırmanın yapılacağı laboratuvara gönderilmektedir. Anneden alınan numune, uzmanlar tarafından son teknoloji ekipmanlar ile detaylı şekilde incelenmektedir. Günümüzde birçok kadın doğum uzmanı tarafından önerilen bu test ile kesin sonuçlar elde edilmektedir.

Nifty Testi Nasıl Yapılır? Ne Zaman Uygulanır?

Nifty testi gebeliğin 8. Haftasından sonra yapılabilir olsa da en iyi 10. Haftadan sonra yapılmasıdır. Bu test, gebeliğin 24. haftasına kadar yapılabilmektedir. Anne adayından kişisel bilgiler ve özgeçmiş bilgileri alındıktan sonra nifty testi için kan alınarak özel tüplere konulmakta ve özel laboratuvarlara gönderilmektedir. Sonuç 10 ile 15 gün arasında öğrenilmektedir.

Nifty Test Özellikleri Nelerdir?

Nifty testinin 2 önemli özelliği bulunmaktadır. Bunlardan ilki test için yalnızca annenin kanına ihtiyaç duyulmasıdır. Bu bakımdan anne ve bebek sağlığı tehlikeye atılmamaktadır. Diğer önemli özellik ise bu test ile hastalıkların erken dönemde tespit edilmesidir. Bu hem aileye hem de doktora avantaj sağlamaktadır.

Alerji Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Alerji testi, alerjen olarak adlandırılan maddelere karşı bağışıklık sisteminin verdiği reaksiyonun nedenini anlayarak reaksiyona neden olan alerjiyi tespit etmek için uygulanan bir işlemdir. Deri pick testi, cilt testi, yama testi ve kan testi, alerji testi çeşitlerinden birkaçıdır. Bu işlemler, farklı yöntemler ile yapılmaktadır ve dört farklı test bulunmaktadır.

Alerji Teşhisi Nasıl Konur?

Alerji teşhisi koyabilmek için detaylı bir muayene ve teşhis için gerekli olan testlerin yapılması gerekir. Alerjilere deneyimsiz bir doktor tarafından tanı konulduğunda, durum daha da kötüye gidebilmektedir. Teşhis için uzman bir doktora alerji testi yaptırmak gerekir. Uzman ilk olarak fiziksel muayene yapacaktır. Belirtiler dinlenerek sonraki işlemlerde neler yapılacağına karar verilmektedir.

Alerji İçin Hangi Tahliller Yapılır?

Alerjiler için deriden ve kandan testler yapılmaktadır. Deriden ve kandan yapılan ölçümler ile alerji tespit edilmektedir. Yaygın olarak yapılan birkaç alerji testi bulunmaktadır. Bunlar; prick testi, intradermal test ve immunglobulin testleridir.

adminadmin