Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri - Akasyam.com
Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri - Akasyam.com
KÖŞE YAZISI

Çocuklar ve Ergenlerde Kaygı

Paylaş:

Bütün çocuklar ve gençler sıklıkla kaygı ve korku duygularını yaşarlar. Kaygı herhangi bir konu hakkında yersiz endişe ve tasa duymaktadır. Bu kaygıların çoğu çocuğun ruhsal gelişim dönemlerine özgüdür. Bunlar,

Bebekler, yüksek sesten korkarlar ve 6.-7. aydan sona yabancılardan korkmaya başlarlar.

2-5 yaş arasındaki çocuklar anı yüksek sesten, yeni büyük objelerden örneğin elektrik süpürgesinden, hayali yaratıklardan, karanlıktan korkarlar. Okul çağı çocukları fiziksel olarak yaralanmaktan ve şimşek, fırtına gibi doğal olaylardan korkmaya başlarlar.

 

İlkokul çağındaki çocuklar, ev ve okul dışındaki tehlikelerden de haberdar olmaya başlarlar ve anne-babalarının kendilerini sürekli koruyamayacağının farkına varır.

 

Ortaokul çağındaki çocuklar, kaygı odağı okulla ilgili olaylara yönelir.

 

Ergenler, tipik olarak arkadaşları, gelecekleri, seçecekleri meslek ve ahlaki konularda kaygı duymaya başlarlar.

 

Kaygı Bozukluğunun Türleri

 

1. Ayrılık kaygısı

2. Yaygınlaşmış Anksiyete Bozukluğu

3. Panik Bozukluk

4. Spesifik Fobi

5. Sosyal Fobi/ Kaygı

6. Okul reddi

7. Obsesif- Kompulsif Bozukluk

 

Çocuklarına Yardım Etmek İçin Ebeveynler Ne Yapabilir?

 

1. Aktif olun.

2. Pozitif etkileşimde bulunmaya çalışın.

3. Çocuğun kaygısını gereksiz yere arttıracak stres durumlarını önceden tahmin ederek önlemeye çalışın.

4. Çocuklara güvenlik duygusu verin.

5. Size tuhaf ve yersiz bile gelse çocuğun yaşadığı korku ve kaygı duygularını ciddiye alın ve çocuğunuzu içtenlikle dinleyin.

6. Çocuğu dikkatlice dinleyip sorulara mantıklı ve tutarlı cevaplar vermeliyiz.

Bu yazıdaki görüşler yazarına aittir, Samsun Haber - Son Dakika Samsun Haberleri - Akasyam.com yayın politikasını yansıtmayabilir. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

İlknur GENÇOĞLU YILDIRIM — Diğer Yazıları

Tümü

Yorumlar

1 değerlendirme
Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Ç

Çocuk

04.10.2022
Bilimsellik adı altında yapılan bu beyanların hepside felsefeden kaynaklanan palavra bir akıldan ibaret...Yani ''VEHMlerden '' den üretilen hayali akıl ! Akıllı insanlar hayali aklın ticaretine aldanmaz.. !
ahsap mobilyauluslararası evden eve nakliyat