DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
M. Oğulcan EKİZ
M. Oğulcan EKİZ
Giriş Tarihi : 11-12-2021 12:08

Satın Aldığım Ürün Hatalı Çıktı Ne Yapabilirim

Her gün onlarca ürün satın alıyoruz, üreticiler ise milyonlarca ürün üretiyorlar. Bunların hepsi tabiki sorunsuz olmuyor. Satın aldığımız bir üründe hata olduğu zaman neler yapabiliriz, yasal olarak haklarımız nelerdir sizlere kısaca anlatacağım.

Tüketicinin korunması hakkında kanuna baktığımızda, internet üzerinden satın aldığınız ürünü beğenmeme sebebiyle dahi 14 gün içerisinde iade etme hakkına sahipsiniz. Kanunen buna cayma hakkı deniliyor.

İnternet üzerinden yaptığımız alışverişte herhangi bir ayıp yok ise 14 gün içerisinde iade hakkına sahibiz. Peki ayıp var ise ne olacak. Üründe bir ayıp var ise, ayıbın öğrenilme şekli ve zamanı sürelerimiz açısından önem arz ediyor. Satın aldığınız bir üründe hata olduğunu tespit ettiğinizde, hatayı öğrendikten sonraki 15 gün içerisinde aşağıda sayacağım seçimlik haklardan birisini yapma hürriyetiniz doğuyor.

Ayıplı malın ayıpsız bir örneği ile değiştirilmesini,
Ödediğiniz ücretin iadesini,
Ayıptan dolayı oluşan değer kaybının ücretten düşülerek iadesini,
Ücretsiz olarak onarım yapılmasını

Talep edebilirsiniz.

         ‘’Sayın Avukatım Oğulcan, bizim aldığımız bir üründe hata çıktı fakat biz bu yazınızı yeni gördük, 15 günlük süremiz geçti, şimdi hiçbir şansımız yok mu ‘’ diyorsanız, Avukatınızın olduğu yerde her zaman hakkınız vardır değerli arkadaşlarım. Eğer ürünün ayıbı gizli ise veya hile ile gizlenmişse bu hak düşürücü süre 2 yıl olarak değişmektedir. Ayrıca bu ürünün ayıplı olmasından dolayı maddi veya manevi bir zarara uğradıysanız bu zararınızı satıcı veya ürünün üreticisi karşılamak zorundadır.

Hatırlarsanız, intihar etmek için halat satın alan yabancı bir kadın, halatın kopması sonucu intihar edememiş ve firmadan 1 milyon dolar tazminat almıştı. ( Kadın için hayata devam etmek, derin elem ve keder oluşturmuş olsa gerek ki 1 milyon dolarlık tazminata hükmedilmiş ) Resmen yeniden doğuş! Yabancılar yapıyor da bizim neyimiz eksik, haklarımızı bilelim yeter.

Satıcılar bu seçimlik haklarımızı yerine getirmeye yanaşmıyorsa, derhal tüketici hakem heyetine gidiyoruz. Tüketici hakem heyetine başvurularınızda avukat ile temsil edilebilirsiniz, bireysel olarak da başvuru yapabilirsiniz. Tüketici hakem heyetleri, olay ile ilgili olarak konunun uzmanı bir bilirkişiden rapor alılar ve bu değerlendirme sonucuna göre karar verirler. Burada istediğimiz sonucu alamadıysak derhal Tüketici Mahkemesi’ne başvuruyoruz. Kendi avukatlık deneyimlerimle yorum yapacak olursam Tüketici mahkemelerinde %95 oranında tüketici haklı bulunmaktadır.

Uzun lafın kısası haksızlığa uğradığınızı hissettiğinizde, işin peşini bırakmayarak olumlu sonuç alma şansımız çok yüksek. Size haklarınızı kullandırmamak için direnenlere karşı pes etmeyin. ‘’ Yasal düzenin bittiği yerde, keyfi düzen başlar ‘’ Belirli kimselerin keyfine değil yasal düzene sözü bırakmalıyız. Haksızlığa uğrayan tüketiciler haklarını ne kadar çok ararlarsa, satıcılar ve üreticiler de bu usullere o kadar alışık olurlar ve uygulamak mecburiyetinde kalırlar, bunun sonucu olarak da toplumumuz daha bilinçli bir yapıya sahip olur. Hakkımızı sonuna kadar savunalım değerli arkadaşlar.

Her durumda olduğu gibi haklarınızı bilmeniz sizi en güçlü mertebeye ulaştıracaktır. Bu durumun sağlanabilmesi ve toplumumuzun daha bilinçli olabilmesi için elimden geleni yapmaktayım. Her hafta yazılarımı takip ederek hukuk alanında daha fazla bilgiye ulaşabilir ve her daim haklılığınızı savunabilirsiniz. Aklınıza takılan her sorunuzu tarafıma iletebilirsiniz. Tüm okurlarıma sevgi ve saygılarımla…

‘’ Herkes için adalet, adalet için avukat ! ‘’

Avukat Muhammed Oğulcan EKİZ

BİZE ULAŞABİLMENİZ İÇİN İLETİŞİM KANALLARIMIZ :

Telefon                : 535 240 96 20

Mail                     : [email protected]

Instagram            : Av_Ogulcan

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Fatih 2 yıl önce
Bravo ! Çok güzel yazmışsınız, teşekkürler.
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA