DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
M. Oğulcan EKİZ
M. Oğulcan EKİZ
Giriş Tarihi : 25-09-2021 12:59

İşçilerin Hakları İşverenlerin Durumu

Hem işçilerimiz haklarını bilmiyor hem de işverenler sorumluluklarını bilmiyor. İşçi ve işveren konusunda iş mahkemelerimiz dahi işçiye pozitif yönde ayrımcılık yapabilmekte fakat bu yazımda işçi ve işveren ilişkilerini tamamen tarafsız ve objektif bir şekilde ele alacağım.

İşçiler veya işverenler için özel bir kanun çıkarılmamıştır. Bu durum, iş kanunda düzenlenmiş bir başlıktır. Hal böyle olunca da vatandaşın haklarını ve görevlerini anlaması zorlaşmaktadır. Hem işten çıkarılan işçilerin hak kaybı yaşamaması için hem de işverenlerin zarara uğramaması için bu ve devam yazılarımda anlatacağım hususların iyi anlaşılması gerekmektedir.

Hukuk ilminde temel ilke olan, her olayın kendi nezdinde değerlendirilmesi bu konumuzda da dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu yüzden anlatacağım olayları daha çok kısa örnekler ile anlatacağım. Unutmayalım ki her somut olayın özelliğine göre talep edilebilecek haklar değişmektedir. Yaşadığınız duruma göre hangi hakları talep edip edemeyeceğini merak ediyorsanız sayfanın en altındaki iletişim kanallarından tarafıma ulaşabilirsiniz.

İşçi için ilk ve en önemli haklardan birisi KIDEM TAZMİİNATI VE İHBAR TAZMİNATI hakkıdır. Bu hak sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak işçilere tanınmıştır. Haklı bir neden olmaksızın işten çıkarılan bir işçi, 1 yıldan fazla çalışmış olmak kaydıyla kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Belirli istisna denebilecek koşulların sağlanması halinde ise istifa eden işçi dahi kıdem tazminatı hak kazanabilir.

Peki kaç para bu kıdem tazminatı ?

Kıdem tazminatı, her yıl için işçinin 30 günlük BRÜT ücreti üzerinden hesaplanır. Yani bu ücret içerisinde vergiler ve her türlü ücret bütün halinde bulunur, aylık ücretin kesintisiz halidir.

Kısa bir örnek vermek gerekirse, 5 yıldır aynı işyerinde kesintisiz olarak çalışan A kişisi, işten çıkarıldıktan sonra 5 aylık brüt maaşı kadar kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Brüt maaş hesaplamasında işçinin en son aldığı maaş dikkate alınır.

DİKKAT ! işe girerken anlaşılan maaş miktarı değil, en son alınan maaş baz alınarak hesaplama yapılıyor. 2021 yılı için asgari ücret brüt 3.577 lira, 2.825 liradır. Örneğimizdeki A asgari ücretle çalışıyorsa, 5 x 3.577 TL = 17.885 TL KIDEM TAZMİNATI’na hak kazanacaktır.

Yalnızca kıdem tazminatı değil, şartlar sağlandığı halde bir işçi; kıdem tazminatı
ihbar tazminatı
fazla çalışma ücreti hakkı
yıllık izin ücreti hakkı
Ulusal bayram ve genel tatil ücreti hakkı
Hafta tatili ücreti hakkı
Asgari geçim indirimi hakkı
Ayrımcılık tazminatı hakkı
Sendikal tazminat hakkı
İşsizlik ödeneği hakkı
Maddi ve manevi tazminat haklarına sahip olacaktır.

Gelecek yazımızda her bir hak için aranan şartlara tek tek değineceğim. Tüm okurlarımıza sevgi ve saygılarımla…

‘’ Herkes için adalet, adalet için avukat ! ‘’ 

Avukat Muhammed Oğulcan EKİZ

Telefon                         : 535 240 96 20

Mail                              : [email protected]

Instagram hesabımız  : Av_Ogulcan

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet B. 2 yıl önce
Kıdem tazminatı olarak değil de normal tazminat olarak işveren tarafından bize yapılan ödemeyi aldıktan sonra bu ödemenin neye ilişkin olduğunu öğrenerek diğer yazılarınızda belirttiğiniz işçi alacak kalemlerini alabilir miyiz sayın avukatım.
Nur 3 yıl önce
Guzel yazı için tesekkurler basarılarınn devamını dilerim
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA