DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Esat BEŞER
Esat BEŞER
Giriş Tarihi : 17-02-2020 10:52

Tarihçesiyle Birlikte, Atlı Cirit Ve Dünyaya Tanıtımı

Özellikle, Haçlıların zırhlı süvarilerine karşı geliştirilen atlı cirit, Anadolu’da şekillenir.

Atlı cirit, bir bostancının ölümü üzerine yasaklansa bile, Anadolu’da, yine de oynanmaya devam edilir. Zira, çok popülerdir.

Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri’nde, savaş atı olmaları nedeniyle, özel olarak seçilen ve büyütülen atları yetiştirmek, zaman içerisinde, masraflı ve sıkıntılı olmuştur.

Bunun üzerine, hipodromdan çıkan Arap atları kullanılmaya başlanılır.

Atlı Cirit Kulüpleri ve Sporcuları

Günümüzde, Türkiye genelinde, 75 atlı cirit kulübüyle, iki bine yakın atlı cirit sporcusu vardır.

Dahası, atlı cirit, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun kurulmasıyla, kurumsal bir kimlik kazanır.

Keza, federasyonun kurulmasıyla, puanlı cirit, ortaya çıkmıştır.

Seyredilebilirlik unsuru göz önüne alınarak, bir saha sınırlaması bile getirilmiştir.

Bakanlık Referansıyla, At Ölüm Yardımı

Atlı ciridi destekleyen federasyon, ayriyeten, at ölüm yardımı yapmaktadır. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı referans almaktadır.

Federasyonun ayrıca, atlı cirit sporcularına dair bir sigorta uygulaması vardır.

Asbaşkan Ceylan’ın Gözlemi

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Atlı Cirit Asbaşkanı Prof. Dr. Ziya Gökalp Ceylan, özellikle, Türk savaş geleneğinde, “çark etme” ifadesiyle belirtilen ve saatlerce süren eski ciride nispeten, 80 dakikalık süre içerisinde, sürekli performans gösterdikleri düşünüldüğünde, atların epeyce dayanaklı ve güçlü olduklarını gözlemlemektedir.

Öyle ki; sporcuların oyun için bekledikleri alandan oyuna dâhil olma noktasında, cesaret gösterdiklerinde, atlar, eğitilirler ve cirit atı olurlar.

Hazırlıklara Devam

Prof. Dr. Ceylan, atlı ciridin UNESCO Yaşayan Miraslar Listesi’ne girmesi ve dolayısıyla, dünyaya tanıtılabilmesi maksadıyla, hazırlıklarına devam ettiklerini ve başvurularını, yakın zaman içerisinde, yapacaklarını açıklamaktadır.

“Türklerin savaş oyununun en tekâmülü bu olduğundan ötürü, zamana ihtiyacımız vardı.”

Başkan Demirci’nin Tespiti  

Çeçen Kültür Derneği Gençlik Kolları Başkanı Hacı Murat Demirci ise, ne yazık ki; Türkiye’de, çok yönelim ve yatırım olmadığından dolayı, ata sporlarının unutulduğu ve Türk tarihiyle birlikte bittiği tespitinde bulunmaktadır.

Sağduyuya Çağrı

Osmanlı’ya yönelik bir spor tanıtımı olacağından dolayı, geç kalındığından yakınan Başkan Demirci, atlı cirit ve benzeri tarih kokan sporların kültürel anlamda yansıtılması ve dünyaya tanıtılması babında, hem federasyonlara hem de sporculara gerekli tüm yatırımların yapılması yönünde, çağrıda bulunmaktadır.

“Bu hususta, geliştirdikleri çalışmaları, yetkililer, tümüyle, sağduyulu bir şekilde yapmalıdırlar. Ki; bunun dünya kamuoyunda, Türkiye açısından önemli bir yer alacağını belirtmek isterim”.

ÖZET

Özetleyerek ifade etmek gerekirse, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Atlı Cirit Asbaşkanı Prof. Dr. Ceylan, Anadolu’da, daima popüler olan atlı ciridin UNESCO Yaşayan Miraslar Listesi’ne girerek, dünyaya tanıtılması amacıyla, yakın zamanda, başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

“Geç Kalınmıştır!”

Tüm ata sporlarının kültürel anlamda yansıtılması ve dünyaya tanıtılması için, federasyonlara ve sporculara gerekli tüm yatırımların yapılmasının ne denli önem arz ettiğine dikkat çeken Çeçen Kültür Derneği Gençlik Kolları Başkanı Demirci ise, şu ifadede bulundu: “Osmanlı’ya yönelik bir spor tanıtımı olacağından dolayı, geç kalınmıştır.”

Başkan Demirci, ayrıca, geleneksel sporların unutulduğundan ve Türk tarihiyle, sona erdiğinden yakındı.

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA