Samsun Haber
Giriş Tarihi : 08-12-2018 08:34   Güncelleme : 08-12-2018 08:34

Atakum İHL Öğrencileri, Dünya İle Eş Zamanlı G20 zirvesi gerçekleştirdi!

​ Dünya üzerinde gelişmekte olan devletlerin toplandığı G20 zirvesinin modeli, bu sene Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından simule edildi.

Atakum İHL Öğrencileri, Dünya İle Eş Zamanlı G20 zirvesi gerçekleştirdi!

 Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi koordinatörlüğünde gerçekleşen G20 zirve programı, Emine Ahmet Yeni Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Emrah Sapa Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 80 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Açılış seremonisine Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet İrfan Yetik, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış ve selamlama konuşması yapan Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Zahit Köseoğlu, “ Bu gün tarihi günlerden birini yaşıyoruz.  G20 zirvesi,  şu anda dünya ülkeleri  ile eş zamanlı olarak Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleşiyor. Bu durum bizim için çok önemli gurur duyuyoruz.  Bizim kıymetli öğrencilerimiz, bu çalışmada dört komite oluşturdular. Günümüzde gençlerimizin haberdar olması gereken ve daha bugünden gelecek adına, çözümler üretmek gereken başlıklar ele aldılar.  Bu projedeki amacımız, ulusal ve uluslar arası yaşanan krizlerden gençlerimizin haberdar olması ve çözümler üretmesidir.  Bu projeyi bölgemizde ilk defa yapmanın gururunu yaşıyoruz. Başka bir okulun G20 zirve programına katılmak için yanıma gelen öğrencilerimize,  ‘Neden programı kendiniz hazırlamıyorsunuz?’ sorusunu yönelttim. Hedeflerinizi büyük tutmalısınız, siz isteyin biz imkanları hazırlarız. Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri küçük düşünmemeli. Programda  emeği geçen öğrenci,  öğretmenlerimize ve desteklerini esirgemeyen Atakum’a İmam Hatip Yaptırma ve Yaşatma Dernek Başkanı İbrahim Sandıkçı’ya ve Okul Aile Birliği Başkanı Ali Akyüz’e  teşekkür ediyorum ” dedi.

Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürü  Mehmet İrfan Yetik, “Bu güzel programın hazırlanmasında, emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Bu tarz çalışmalar yeni medeniyetin oluşumuna örnek teşkil ediyor. Yeni medeniyetin kurucuları sizler olacaksınız.  Dolayısıyla yeni medeniyette söz sahibi olmak için onu kuşatmamız gerekiyor. Dil eğitiminiz var dünya gündemini de takip etmelisiniz. Çalışmalarınızın hayırlısı ile devam etmesini temenni ediyorum”  diye konuştu.

Programı koordine eden öğrenciler, Enise Aktürk ve Elif Zeynep Can konuşmalarıyla model zirvenin resmi olarak açılışını gerçekleştirdi. Komitelere dağılan katılımcılar ilk gün oturum başkanları ile tanışarak zirve ortamına ilk adımlarını atmış oldu.

Kendi G20 zirve programını oluşturan Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, 3 gün süren projede Dünya’nın güncel sorunlarını ele aldı. İlk gün, Yapay Zeka komite üyeleri, bilim insanları tarafından bir robot yapımının uygun olup olmadığını oyladı. Sonrasında 2050 yılında bir robot oluşumu başlatıldı ve Mars’ta yaşamak üzerine konular da ele alındı. Aynı anda Liderler komitesinde ise devlet adamları kalkınma, istihdam ve uluslararası ticaret gibi konular hakkında çözüm önerileri sundu. İnsan Hakları ve Terörizm komitesi de dünya ülkelerinin temsilcileriyle güncel savaş sorunlarını, savaşlardan etkilenen insanları, sorunlara getirilecek sosyoekonomik ve sosyokültürel çözümleri masaya yatırdı. Komiteler de farklı konular tartışılırken gelen son dakika haberleri yoğun kriz ortamları oluşturarak, katılımcıların tartışma ortamını daha da kızıştırdı. Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencileri tarafından hazırlanan G20 zirve programında, komiteler ve kriz anları hem eğlenceli hem de etkileyici sonuçlar otaya çıkardı. İki gün boyunca süren programda tartışma ve çözümleme ortamı yoğun bir şekilde etkisini sürdürdü.

  Öğrenciler tarafından organize edilen G20 zirvesinin  üçüncü gününde, komite içerisinde oluşturulan ittifaklar tarafından çözüm kâğıtları oluşturuldu ve oylamaya sunuldu. Yapay Zeka komitemizin aldığı kararlar robotlara duygu yüklemesinin yasaklanması, Marstaki yaşamın güvenliğinin arttırılması için gönderilecek olan kapsüllerde blok zinciri tekniğinin kullanılması yönünde oldu. Liderler komitemizde ise ortak para birimi devlet adamları tarafında en uygun çözüm olarak görüldü. Terörizm komitemiz karar kağıtlarında çarpıcı bir başlık kullandı. Katılımcılar komitelerinde STDK ( Silah Ticareti Denetleme Kurulu) oluşturulmasına karar verdi. İnsan Hakları komitemiz kamuoyunda tartışılan yakın zamanda yaşanan cinayet olaylarını tartışmaya ağırlık verdi ve dünya üzerindeki insan hakları ihlaline karşı yeni bir örgütlenme tasarısı ortaya koydular. Oylamada kabul edilen çözüm kâğıtları çözüme katılan temsilciler tarafından imzalanarak kayıtlara geçti. Ardından oturum başkanları, yardımcıları ve yardımcı genel sekreterleri tarafından komitelerin en iyileri, seçkinleri, onurluları ve bahsedilmesi gereken katılımcıları seçildi.

   G20 zirve programının kapanış seremonisinde, 3 gün boyunca süren tartışmalar ve krizleri ele alan videolar katılımcılara izletildi. Komite içi akademik ekipleri komitelerinde başarı göstermiş olan temsilcilerine başarı belgelerini takdim edildi. Liderler komitesinin en iyi delegesi Recep Tayyip Erdoğan olurken, Yapay Zeka komitesinin en iyi delegesi Michael Faraday, Terörizm komitesinin en iyi delegesi Rusya, İnsan Hakları komitesinin en iyi delegesi ise Amerika Birleşik Devletleri oldu. Programın  sonunda ise genel sekreter Zeynep Can ve organizasyon başkanı Enise Aktürk teşekkür konuşmalarını yaparak 2018 ATAG’20 zirvesine resmi olarak son verdiler.

 

 

 

adminadmin