Güncel
Giriş Tarihi : 06-07-2018 12:38   Güncelleme : 06-07-2018 12:38

Beklenen Son KHK’nın içeriği

​Son başbakan Binali Yıldırım’ın “Son bir KHK çıkartacağız” dediği kararnamede yer alacak düzenlemelerin ‘Fransa modeli’ baz alınarak hazırlandığı ve Fransa örneğinde olduğu gibi söz konusu düzenlemelerin ‘belli bir süreyi kapsayacağı’ kulislere yansıdı.

Beklenen Son KHK’nın içeriği

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL, son olarak 19 Nisan’da üç ay daha uzatılmıştı. Seçimin ardından yapılan Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde iki liderin OHAL’in kaldırılması konusunda uzlaştığı belirtilmişti.

Başbakan Binali Yıldırım, “Yeni kabine pazartesi açıklanacak ve OHAL de böylece tamamlanmış olacak. Fransa 719 gün olağanüstü hal ile yönetildi. Neyin üzerine? Bir terör saldırısından sonra. Darbe, kalkışma falan değil” diye konuştu.

6 Temmuz Cuma günü son bir KHK yayınlanacağını aktaran ‘son başbakan’ içeriği de paylaşmıştı: “OHAL kalktığında terörle mücadelenin zafiyete uğramaması için ihtiyaç olan düzenlemeler yer alacak.”

FRANSA MODELİ

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, kararnamede yer alacak düzenlemelerin ‘Fransa modeli’ baz alınarak hazırlandığı ve yine Fransa örneğinde olduğu gibi söz konusu düzenlemelerin ‘belli bir süreyi kapsayacağı’ konuşuluyor.

Bu kapsamda, Fransa’da OHAL’in kaldırılarak, OHAL’deki gerekli düzenlemelerin 31 Aralık 2020’ye kadar geçerli olacak ‘İç Güvenliğin Güçlendirilmesi ve Terörle Mücadele Yasası’ hazırlandığına dikkat çekiliyor. Türkiye’deki uygulamanın da bu yasanın bir benzeri olacağı ifade ediliyor.

GÜVENLİK GÜÇLERİ ‘İZLEYEBİLECEK’

Hazırlanan düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 15. maddesinde yer alan “Savaş veya ulusun varlığını tehdit eden başka bir genel tehlike halinde her Yüksek Sözleşmeci Taraf, ancak durumun gerektirdiği ölçüde ve uluslararası hukuktan doğan başka yükümlülüklere ters düşmemek koşuluyla bu sözleşmede öngörülen yükümlülüklere aykırı tedbirler alabilir” hükmünü dikkate aldığı belirtiliyor.

Hazırlanan düzenlemenin mevcut Terörle Mücadele Yasası ve Türk Ceza Yasası kapsamında ele alınacak. Buna göre, Fransa örneğinde olduğu gibi, terörle mücadelede güvenlik güçlerine ‘kamu güvenliğini sağlamak amacıyla kişilere yönelik idari kontrol, izleme, denetleme ve el koyma yetkisinin verilebileceğine’ dikkat çekiliyor.

Düzenlemede yer alması beklenen diğer hazırlıklar da şöyle:

* Eğer uygun görülürse, güvenlik güçleri, sportif faaliyetleri, kamusal alanlarda gerçekleştirilen kültürel etkinlikleri izleme ve denetleme yetkisine sahip olabilecek.

* Başta ‘FETÖ’ olmak üzere, örgüt üyelerinin dini toplantı yerleri kapatılacak. Terörle mücadelenin etkin yürütüldüğü alanlarda güvenlik güçleri ve mülki idare amirleri dini mekân ve yerleri denetleme ve kapatma yetkisine sahip olabilecek.

* Özellikle terörle mücadelenin etkin yürütüldüğü alanlarda kamu düzenine ve kamu kaynaklarına ağır saldırı gerçekleşebilme ihtimaline karşı güvenli bölgeler oluşturulabilecek.

* Son yıllarda başta Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden yoğun göç olması dikkate alındığında, Fransa örneğindeki gibi valiler, ‘kişilerin ikamet edilmesine ilişkin güvenli bölge ve koruma alanları’ oluşturarak gerekli düzenleme ve tedbirleri almaya yetkili kılınabilecek. Düzenlemeyle ayrıca terör örgüt üyelerine ilişkin ‘kuvvetli şüphe ve delil’ ‘durumunda hakim ve savcılara gerektiğinde gözaltı sürelerinin uzatma yetkisinin verilebileceği de konuşuluyor.

adminadmin