Analiz
Giriş Tarihi : 09-12-2017 09:57   Güncelleme : 09-12-2017 09:57

Bir konjonktürel sancı olarak Filistin!

Filistin üzerine dertlenirken, yazı yazarken, şiir yazarken, haber yazarken, mesaj yazarken, pankart yazarken ya da resmi yazışmalarda bulunurken hepimiz aynı hataları yapıyoruz.

Bir konjonktürel sancı olarak Filistin!

Filistin bir bütündür. Gazze, Batı Şeria, Kudüs ayrı ayrı ülkeler değildir. Buralar Filistin’dir. Filistin bir bütündür...

“Sırayla gitmek lazım” diye anlatılan mücadele stratejisi aslında İsrail’in, sırayla yaptığı işgalin propagandasından başka bir şey değildir. Filistin gibi Filistin davası da bir bütündür...

Körfez ülkeleri Filistin konusunda duyarsız, etkisiz hatta yalancı olabilirler (ki öyleler). İran için Filistin “Anti-İsrail” söylemiyle dış ve iç politikada suistimal edilen siyasi bir malzeme olabilir (ki öyledir). Şöyle bir soralım kendimize; oldu ki İsrail ile Türkiye savaşa girdi. Yıllardır yürütülen politikalara göre İran’ın kimden yana olmasını beklersiniz? Türkiye’den yana tavır alması lazım değil mi? Kemalistler’in bile propagandasını yaptığı Hizbullah’ın ne yapmasını beklersiniz? İsrail’e saldırmasını değil mi? Maalesef öyle olmayacaktır. Böyle bir durumda İran, yüksek ihtimalle fırsat bu fırsat, Türkiye’ye karşı pozisyon alır ve bu durumunu Batı’ya karşı bir avantaj olarak kullanma yoluna gider. En iyi ihtimalle “İsrail’e saldırma” kartını kendini Amerika’ya karşı korumak için kullanacak ve kenarda bekleyip Türkiye’yi işgal etmek için fırsat arayacaktır. Bu durumda bile “İslam Âlemi” dediğimiz sürece, bu saydığımız Müslüman (potansiyel düşman) ülkelerin bir arada kalması sağlanmalıdır. Çünkü krizler büyüdükçe ayrılığa sebep olan siyasi diktaların, kralların etkisi ve önemi sanıldığı gibi artmaz bilakis azalır. Krizler büyüdükçe sivillerin doğal kodlarıyla ortaya çıkan defacto tepkileri giderek etkisini ve önemini artırır.

BM’ye gitmeli miyiz?

Lafı uzatmaya gerek yok; dünyanın en saf oyalanması BM’den bir şey beklemek olur. Her şeyi bırakın bir kenara, 5 daimi üyeden biri olan ABD’yi, kendi kendine mi şikayet edeceğiz? Beş daimi üyeden biri “Hayır” dedi mi, konu kapanır. Amerika kendi aleyhine karar mı alacak yani? Dediğim gibi lafı uzatmaya gerek yok; bu laf kara mizah.

Filistin’e iyi bir şeyler yapabilmek için herkesin kendi yerine ve kendi haddine çekilip samimi olması gerekir. En başta, ilk ve asli haddimiz olan kulluk şuuruna sarılmamız lazım. Müslümanlar niyet eder, dua eder, gayret eder; ama sonuçlar üzerine söz etmezler. Kulluk şuurunu kaybedip Allah’a küstahlık yaptığımız andan itibaren iki ülkenin uçaklarını sayıp, “Bu ülke bu ülkeyi döver” diye anlatan şuuruz ahmakların ağzından çıkan safsatalarla savrulup gideriz. “İsrail’in şu kadar uydusu var, ABD bize yazılım vermiyor, İsrail uçakları düşman olarak tanımlanamıyor” diye saçmalayan adamların yaptığı kara propagandalar, senin imanına galip geliyorsa zaten İsrail kazanmıştır; boşuna gevezelik yapmamak lazım. Doktor, doktor gibi olacak; polis, polis gibi… Bu ikisi birbirinin işine karışmaya, birbirini suçlamaya başladıysa muhakkak tembellik ve bencillik bataklığındadırlar. İnsan kendi üzerini düşeni yapmayınca başkasına sataşmaya başlarmış. Bu sebeple de kendi haddimize çekilip irade dairemiz içinde mükemmel olmamız lazım.

Mesela bir insan Müslümansa eğer, Filistin’e karşı hassasiyeti, İslami sebeplerden kaynaklanıyor demektir. Bu Müslüman, Filistin’e dertleniyor ama vakit namazlarını kılmıyorsa beyan ettiği Filistin derdi için “Yalancı” diyemeyiz ama “Boşa kürek çekiyorsun” diyebiliriz. Çünkü cuma hutbesinde olan Selahaddin Eyyubi’ye bir genç bağırarak “Kudüs'e cihadı emret başka ne konusundan bahsediyorsun” der. Selahaddin Eyyubi cevap vermez. Ertesi gün sabah namazına durmadan önce cemaate şöyle sorar: “Dün bana hutbede cihadı emretmemi isteyen genç nerede?” Cemaatten hiç ses gelmeyince Selahattin Eyyubi, sabah namazına durmadan önce şöyle söyler: “Cuma namazına gelenler, sabah namazına gelmedikçe Kudüs'e cihadı emretmeyeceğim!” Sözün özü haddimize çekilmek, Filistin için en çok ihtiyacımız olan şey.

Filistin üzerinde tasarruf hakkımız var mı?

Filistin işgal atındaki son Osmanlı toprağıdır. Filistin hiçbir zaman Osmanlı’ya karşı bağımsızlığını ilan etmemiştir. İsrail hukuken olmasa da zihinsel ve duygusal olarak şu anda Türkiye’de de işgalcidir. Bu durumun da üzerinde olan başka bir şey vardır ki Filistin’i müdafaa, muhafaza ve ihya Müslüman olmamızdan gelen kulluk görevlerimizden biridir…

Erem Şentürk / Diriliş Postası

adminadmin