Güncel
Giriş Tarihi : 12-08-2020 13:28   Güncelleme : 12-08-2020 13:31

Çatışma Dahil Her İhtimale Hazırız

Milli Savunma Bakanlığı, "Mavi Vatanımızdaki her türlü hak, alaka ve menfaatimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sonuna kadar korumakta kararlıyız, buna muktediriz. Mîsâkımız Mavi Vatanımızdır" açıklamasını yaptı.

Çatışma Dahil Her İhtimale Hazırız

MSB'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Şanlı tarihimizden, asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığımız ilhamla Mavi Vatanımızdaki her türlü hak, alaka ve menfaatimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sonuna kadar korumakta kararlıyız, buna muktediriz. Mîsâkımız Mavi Vatanımızdır" denildi.

 

MAVİ VATAN NEDİR

Mavi Vatan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'deki kıta sahanlığını yani deniz sınırlarını kapsayan bir doktrindir.

2015 sonrası Türkiye’nin deniz alanlarındaki aktif ve askeri güce dayalı stratejisinin temelini oluşturdu.

Mavi Vatan, Türkiye’nin Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’deki sınırlarını belirleyen bir kavramdır.

Türkiye'nin farklı hak ve egemenliğini içeren deniz alanlarının bütünüdür. Mavi Vatan, 2015 sonrası Türkiye'nin deniz alanlarındaki aktif ve askeri güce dayalı stratejisinin temelini oluşturdu.

NAVTEX NEDİR

Navigational Telex, uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet ve hava raporları ve uyarılarını otomatik olarak yazılı bir şekilde veren haberleşme sistemidir.

 

Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) bir parçasıdır.

Oruç Reis’in Navtex ilan etmesi ise bulunduğu bölgeyi uluslararası alakadarlarına ilan etmesi ve bu bölgeye yapılacak izinsiz müdahalenin karşılığı verilecektir anlamına geliyor.

Recep YAZGANRecep YAZGAN