Gündem
Giriş Tarihi : 15-08-2018 08:58   Güncelleme : 15-08-2018 08:58

Darbeye Boykotla Direniş

Darbeye Boykotla Direniş

Ekonomik darbe girişimine kalkışan ABD’ye, Türkiye’den tarihi bir cevap geldi. Başkan Erdoğan, vatandaşa “ABD’nin teknolojik ürünlerini boykot edin” çağrısında bulundu. Erdoğan, ayrıca işadamlarını döviz konusunda bir kez daha uyardı.

SETA tarafından düzenlenen Kuruluşundan Bugüne AK Parti Sempozyumu’nda konuşan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, döviz operasyonuyla Türkiye ekonomisine yönelik darbe girişiminde bulunan ABD’ye karşı atılacak tarihi adımı açıkladı.

"YERLİSİNİ YAPACAĞIZ"

Erdoğan, Trump’ın Türk Lirası’nı doğrudan hedef almasına “Bodoslama” bir hareket değerlendirmesini yaptı. Dövizdeki yükselişi hiçbir ekonomik veriyle açıklamanın mümkün olmadığının altını çizen Başkan Erdoğan, yerli üretim, ihracat ve istihdam çağrısı yaparken, Trump’ın yüzünün rengini değiştirecek, cari açığı azaltacak yaptırımı şöyle duyurdu:

“Amerika'nın elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız. Onların iPhone'u varsa, öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var. Biz bunları uygulayacağız. Ne yaptığımızı ne yapacağımızı anlasınlar. Dolayısıyla biz, kendimize yeteceğiz. Olmayanı da üreteceğiz. Dışarıya para verip yaptırdığımız her işin daha güzelini yapıp biz dışarıya servis edeceğiz. Bu millet bunları yapmaya muktedirdir.” Erdoğan, buna örnek olarak ABD’nin ambargosu sonrası yüzde 100 yerli olarak yapılan İnsansız Hava Uçağı’nı gösterdi.

"DÖVİZ ALMAYIN"

Erdoğan, işadamlarına da seslendi. Ekonomik tetikçilere verilecek en güzel cevabın daha çok çalışmak olduğunu belirtti. “Allah’ın yardımı yakındır” diyen Erdoğan, hiçbir işadamının dövize yönelmemesi yönünde uyarıda bulunarak “Paramızı 'Eyvah tehlike var' diyerek dövize yönlendirirsek inanın asıl o zaman düşmana teslim olmuş duruma düşeriz” mesajını verdi.

FİYAKALI RAPORLAR ANLAMSIZ

ABD’ye karşı ekonomik ve siyasi tavırların olacağının altını çizen Başkan Erdoğan, ekonomik olarak gerekli tedbirlerin alındığını belirtirken, “Madem maruz kaldığımız saldırıların ekonomimizin gerçek durumuyla bir ilgisi yoktur, işin arkasında başka niyetler vardır, öyleyse bizim de kendimizi buna göre konumlandırmamız gerekiyor. Ekonomi alanında cari açık, faizler, enflasyon başta olmak üzere çözmemiz gereken bazı sorunlar olduğu gerçeğini elbette gözden ırak tutmuyoruz. Ama aynı zamanda ülkemizin uzun süredir uluslararası alanda gerçek ekonomik gücüyle ve potansiyeliyle mütenasip bir konuma yerleştirilmeye çalışıldığını da biliyoruz. Son saldırı, bu haksızlığın üzerine adeta dikenle gelinerek, cilalı sözleri, fiyakalı raporları, cafcaflı klasikleri anlamsız hale getirmiştir” dedi.

EN SAĞLAM SİSTEM BİZDE

15 Temmuz işgal girişiminin ardından 2 yıl içerisinde doların 4 lira 80 kuruşa yükselişinin dahi açıklanamadığı bir durumda, bir anda 7 liraya yükselmesini kimsenin izah edemeyeceğini kaydeden Erdoğan, “Ortada buna sebep olacak bir fevkaladelik, anormallik var mı diye baktığımızda gördüğümüz manzara şudur; Türkiye’nin 1994 ve 2001 krizinde veya 10 yıl önceki mortgage krizinde, Avrupa ve Asya’da olduğu gibi bankaları mı battı, hayır. Bugün ülkemiz her bakımdan dünyadaki en sağlam bankacılık sistemlerinden birine sahiptir. Borçlarımızıtıkır tıkır ödediğimiz gibi...” diye konuştu.

DAHA İYİSİNİ YAPACAĞIZ

Ekonomik saldırılara karşı kesin çözümün daha fazla üretim, daha fazla ihracat daha fazla istihdam olduğuna vurgu yapan Başkan Erdoğan, ABD’ye karşı atılan tarihi adımı şöyle yorumladı: “Amerika’nın elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız. Onların Iphone’u varsa, öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var. Biz bunları uygulayacağız. Ne yaptığımızı, ne yapacağımızı anlasınlar. Dolayısıyla biz, kendimize yeteceğiz. Olmayanı da üreteceğiz. Dışarıya para verip yaptırdığımız her işin daha güzelini yapıp biz dışarıya servis edeceğiz. Bu millet bunları yapmaya muktedirdir.”

DÖVİZ ALIRSAK DÜŞMANA TESLİM OLURUZ

Erdoğan, işadamlarına da seslendi. Hiç kimsenin yatırımlarının ertelememesini isteyen Başkan Erdoğan, Türk Lirası kullanımının hayati önem taşıdığını belirterek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bekle gör anlayışıyla üretimi durdurursak, ticareti aksatırsak, ‘önümüzü görelim’ diyerek yatırımları ertelersek, paramızı ‘Eyvah tehlike var’ diyerek dövize yönlendirirsek inanın asıl o zaman düşmana teslim olmuş duruma düşeriz.”

İBADİ'Yİ KABUL ETTİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, SETA’nin programının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Irak Başbakanı Haydar El-İbadi’yi kabul etti. İkili arasındaki görüşmesi 1 saat 15 dakika sürdü. Erdoğan-İbadi zirvesinde ana gündemi terörle mücadele alırken, aynı şekilde ticari ilişkilerde masaya yatırıldı.

Diriliş Postası

adminadmin