Ekonomi
Giriş Tarihi : 07-06-2017 08:58   Güncelleme : 07-06-2017 08:58

Fatura Mağduru Tüketicinin Zaferi

Tüketici Hakem Heyetine müracaat etmeden ilamsız icra takibi yapmakta tüketicinin hukuki YARARI YOKTUR.

Fatura Mağduru Tüketicinin Zaferi

Tüketicilerin hemen her konuda maddi manevi zararlara uğradığını bu mağduriyetlerinin telafisi için yasal haklarını sonuna kadar kullanmaları gerektiğini ve Tüketici Örgütlerinin (STK), tüketicilerimize her türlü desteği sağladığına dikkat çeken Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Antalya Kaza Mağdurları, Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı Ali Körükçü; “ Tüketici olarak bedelini ödediğimiz mal ve hizmetlerle ilgili yasal haklarımızı bilmeli, tüketici üzerinden haksız kazanç sağlayan tüm tacirler ve firmalara karşı itirazi yasal başvurularımızı yapmalıyız ” dedi.

Tüketiciler satın aldıkları ürünlerde (mal ve hizmet) karşılaştıkları ayıplar nedeniyle mağduriyet yaşamakta olup bu konuda şayet ödedikleri miktarlar çok yüksek meblağlar değilse sadece ilgili firma yada tacire başvuru yapmakta ve olumlu sonuç alamazlarsa da yasal haklarını kullanmakta imtina etmektedirler.

OYSA; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun ‘ayıplı mal’ (madde 8), ‘tüketicinin seçimlilik hakları’ (madde 11) ile ‘ayıplı hizmetler’ (madde 13-14-15 ve 16) hükümlerinde, tüketici olarak hakları ve yapılması gerekenler yasal olarak düzenlenmiştir.

Özellikle firmaların fatura bedelleri ve abonelik sözleşmelerindeki uyuşmazlıklarda tüketiciye gönderdikleri ‘ikaz’ yazıları ve akabinde yaptıkları ‘ilamsız takip’ icra işlemleri itiraza kabil olup, aynı zamanda bu işlemlerin daha önce tüketici hakem heyetleri ile çözümlemelerini hüküm altına almıştır.

Yargıtay’ın verdiği bir kararda;  “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 70/2 nci maddesinde, il ve ilçe tüketici hakem heyetlerinin verdiği kararların tarafları bağlayacağı ve İcra ve İflas Kanunu'nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlere göre yerine getirileceği’’ HÜKME BAĞLANMIŞTIR. Buna göre, verdiği karar ilamlı icra yoluyla takibi mümkün olan Tüketici Hakem Heyetine müracaat etmeden ilamsız icra takibi yapmakta tüketicinin hukuki YARARI YOKTUR. Bu durumda tüketici hakem heyetine müracaat edilip uyuşmazlıkla ilgili olarak bir karar almadan icra takibi yapılamayacağı gibi, tüketici mahkemesinde de dava  açılamaz.” denilerek hüküm açıklanmıştır.

Abonelik sözleşmesi bitim tarihi öncesi ve sonrasında defalarca aboneliğinin feshini talep ettiği halde bu işlemi yapmayan; sonrasında kullanılmayan hizmet karşılığı tüketiciye müteakip ay fatura düzenleyen firmaya karşı itirazda bulunarak tüketici hakem heyetine başvuran bilinçli tüketicimizle ilgili Antalya Muratpaşa Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı tarafından değerlendirilen başvuru sonucunda; Tüketicinin ayplı hizmet nedeniyle başvurusunun kabulüne ve 71,9 TL'lik faturanın iptaline karar verilmiştir (22/05/2017 tarih ve Karar no:086820170000777).

2017 yılı İl Tüketici Hakem Heyetlerinin parasal sınırları 3.610 TL ve İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinin parasal sınırları 2.400 TL' nin altındaki meblağlardaki uyuşmazlıkları kapsamaktadır.

 

adminadmin