Dünya
Giriş Tarihi : 30-11-2016 10:43   Güncelleme : 30-11-2016 10:43

Halep’te İnsanlık Da Öldü

Dünya aylardır ABD, Rusya ve Esed/Hamaney rejimi tarafından katledilen Halep'e sessiz. Dünyanın gözü önünde canlı yayında her gün yüzlerce Müslüman katlediliyor.

Halep’te İnsanlık Da Öldü

Dünyanın en eski şehirlerinden biri. Yaklaşık 5 bin yıllık tarihi ile dünya medeniyetine beşiklik etmiş en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Halep, her gün yavaş yavaş yok ediliyor. ABD ve Rusya'nın güç gösterisinin ve Esed/Hamaney hükmetme hırsının insanlık sınırını aştığı noktaya geldik. DAEŞ ve Suriye PKK'sınında katıldığı öldürme yarışı ile Halep adım adım yok ediliyor, Halepliler adım adım katlediliyor. Her gün enkaz altından onlarca bebek cesedi yansıyor kameralara. Esed/Hamaney rejiminin son saldırısıyla birlikte Halep'in doğusunda 15 Kasım'dan bu yana ölen sivillerin sayısı 643'ten 668'e yükseldi. 2011'den bu yana Suriye'de öldürülen çocuk sayısı ise 23 bin 863'e ulaştı.

'Yiyeceksiz kent'

Fosfor bombası, Vakum Bombası, Sığınak Delici Bomba, Misket Bombası. Halep'te demedikleri silah kalmadı. Bombalarla hemen katledemeyeceğini düşünen Esed/Hamaney rejimi kimyasal silahlar da kullanarak, bombalardan kurtulanları acılı bir ölüme mahkûm ediyor. Bombalardan kurtulan Haleplileri ağır bir açlık imtihanı bekliyor. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Halep'in doğusuna ulaştırılan insani yardımların 13 Kasım'da tükendiğini belirterek, "Bu durum Halep'in doğusunu 'yiyeceksiz kent' haline getirdi" dedi.

275 bin kişi dehşet verici şartlar altında yaşıyor

Dujarric basın toplantısında, BM'nin, "Halep'in doğusunda son günlerde yoğunluğu artan ve çok sayıda sivilin ölmesine neden olan hava bombardımanı ve şiddetlenen çatışmalar nedeniyle son derece kaygılı" olduğunu söyledi. Bölgede binlerce kişinin kuşatma altında çok kötü koşullarda yaşadığını vurgulayan Dujarric, şöyle konuştu: "Halep'in doğusunda 275 bin kişi dehşet verici şartlar altında yaşıyor. Temmuz ayının başından beri buraya hiç yardım ulaştırılamadı. Dünya Gıda Örgütü'nün ulaştırdığı son yardımlar 13 Kasım'da tükendi. Diğer kuruluşların yardımları da bitmek üzere. Bu durum Halep'in doğusunu 'yiyeceksiz kent' haline getirdi. BM, sınır ötesi de dâhil olmak üzere her türlü modelde Halep'e yardım ulaştırmaya hazırdır. BM, tüm taraflara sivil ayrımı gözetmeyen bombalamalara son vermeleri, siviller ve sivil yapıları koruma çağrısı yapıyor. Taraflardan, hayat kurtaracak insani yardımların ulaşmasına uluslararası insancıl hukuk uyarınca izin vermelerini istiyoruz."

Esed vuruyor PYD işgal ediyor

Suriye Türkmen Meclisi, Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin Halep'in doğusunda en fazla Türkmen mahalleleri hedef aldığını, tamamen yıkılan 6 mahalleye de terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin sızdığını bildirdi. Suriye Türkmen Meclisinden yapılan yazılı açıklamada, 15 Kasım'dan bu yana Halep'te "dünya tarihinin en ağır bombardımanı ve sivil katliamlarından birinin" yaşandığına dikkat çekildi. Esed rejimi ve müttefiklerinin, hava saldırılarına, 25 Kasım Cuma gününden itibaren de kara harekatıyla eşlik ettiği belirtilen açıklamada, "Rejim ve müttefiklerinin Halep'e yönelik insanlık dışı harekatında en çok hedef alınan bölgeler yine Türkmen bölgeleri oldu. Kadim Türk yurdu Halep'teki Türkmen mahalleleri Bustan Başa, Hüllük, Haydariye, Şeyh Faris, Şeyh Hıdır ve Baidin tamamen yerle bir oldu. Binlerce sivil Türkmen doğrudan hedef alındı" ifadelerine yer verildi.

PYD Türkmen mahallerine sızıyor

Rejimin ele geçirdiği Türkmen mahallelerine PYD'li teröristlerin sızdığı vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Daha vahimi, rejim operasyonunu fırsat bilen, Halep'in Şeyh Maksut mahallesinde konuşlanmış olan YPG/PYD unsurları rejimin ele geçirdiği Halep'in Türkmen mahallelerine sızmaya başladı. Sivillerimizin bir kısmı bombardıman bölgelerinde sıkışıp kaldı. Bir kısmı da Muntasır Billah Tugayı'nın canlı kalkan olmasıyla muhaliflerin kontrolündeki Meşhed, Sükkeri, Salhin, Firdevs ve Şaar mahallelerine geçti. Ayrıca abluka ve bombardıman nedeniyle an itibarıyla Halep'te gıda stokları tamamen tükendi, ilaç ve tıbbı malzemeye erişim imkanı kalmadı."

Uluslararası toplumun "vicdanı taşlaşmış"

Açıklamada, uluslararası toplumun Halep'teki katliama "duyarsız" kalması sert bir şekilde eleştirilerek, şu ifadelere yer verildi: "Suriye Türkmen Meclisi olarak bu gayri insani tablo karşısında, daha önce uluslararası camiaya defalarca yaptığımız çağrıyı artık yinelemiyoruz. Çünkü biliyoruz ki gözler çoktan kapanmış, kulaklar tıkanmış, vicdanlar taşlaşmış. Bugün sadece acımızı haykırıyor, masumların ahını dillendiriyoruz. O vicdanı yoklar bilsinler ki toprağa düşen her mazlumun ahı mahşere kadar peşlerini bırakmayacaktır. Biz Türkmenler olarak bu dünyanın adil olmadığını çok büyük acılarla tecrübe ettik ama her şeye rağmen Yüce Allah'ın sonsuz adaletine ve merhametine sığınıyor ve adaleti aramaktan asla vazgeçmeyeceğimizi tüm dünyaya ilan ediyoruz. Allah şahidimiz olsun ki son nefesimize, son nefesimize kadar direneceğiz. And olsun ki bugün sürüldüğümüz topraklarımıza er ya da geç geri döneceğiz; onurumuz ve özgürlüğümüz için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz."

Son hastanede adım atacak yer kalmadı

Suriye'de Rusya ve Esed rejiminin hava saldırılarının hedefi olan hastanelerden geriye yaralanan sivillere hizmet veren sadece bir hastane kaldı. Daha önce defalarca bombalanan Halep'in son hastanesinde, yaralıların çoğu hastane koridorlarında, yerlerde ve hastane kapısında bekliyor. Halep'in son hastanesi, ekipman yetersizliği, ilaç eksikliği ve imkansızlıklarla mücadele ediyor. Hastanede çalışan doktorlardan Hamza el-Hatib, El-Cezire'ye yaptığı açıklamada, "Küçük bir hastane, ama her gün çok sayıda yaralıyı tedavi ediyor. Çünkü Halep'in son hastanesi" ifadelerini kullandı. Hastane çalışanlarından Huzeyfe Dahman ise "Hastaların çoğu yerde... Yürümek için yer yok. İlk defa hastaneyi bu şekilde görüyorum" ifadelerini kullanarak durumun vahametini anlatmaya çalıştı.

İki haftada 2 bin hava saldırısı 7 bin top atışı

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye sınır Halep, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda bulunuyor. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı da 40 kilometre. Merkezin batısını rejim, doğusunu devrimciler kontrol ediyor. Rejim kuşatmasında yaklaşık 300 bin sivilin bulunduğu doğu Halep'te İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre, halk 96 gündür temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. Son iki hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler ve sağlık merkezleri rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Kentte hizmet veren yalnızca 3 fırın bulunuyor. Bölgede okulların tümü kapalı. Yaklaşık 300 bin sivil, rejimin son ilerlemesiyle 30 kilometrekarelik bölgede sıkıştı. Halep Sivil Savunma Birliği, iki gün önce yaptığı açıklamada iki haftadır Halep'in doğusuna 2 bin hava saldırısı, 7 bin top atışı yapıldığını duyurmuştu.

Bombardımandan kaçan sivilleri de vuruyorlar

Suriye'de rejim güçlerinin Halep'in doğusunda hava saldırılarından kaçan sivilleri hedef aldığı bombardımanda çoğu kadın ve çocuk 25 kişi öldü. Halep'teki sivil savunma ekibinin basın sorumlusu İbrahim Ebu Leys, rejim güçlerinin Muyesser Mahallesi'ndeki hava saldırıları nedeniyle Bab Neyrab Mahallesi'ne kaçan sivilleri vurduğunu aktardı. Bombardımanda çoğu kadın ve çocuk 25 sivil hayatını kaybetti, onlarcası da yaralandı. Ebu Leys, "Rejim artık sadece sivil yerleşimleri değil, buralardan güvenli gördükleri bölgelere kaçan sivilleri de vuruyor" dedi.

Diriliş Postası

adminadmin