Dünya
Giriş Tarihi : 24-05-2020 16:38   Güncelleme : 24-05-2020 16:38

IMF’nin borç isteyen ülkelere aşı ve çip takma gibi şartı doğru değil!

​Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Covid-19 nedeniyle borç vereceği ülkelere bazı şartlar koştuğu iddia ediliyordu.

IMF’nin borç isteyen ülkelere aşı ve çip takma gibi şartı doğru değil!

İddialara göre, yardım alacak ülkelerde çocuklar aşılanacak, her aileden iki kişiye çip takılacak ve elektriği olmayan köylere elektrik bağlanacaktı.

Ancak iddia doğru değil. IMF’nin Covid-19 kredisi vereceği ülkelerle ilgili açıklamasında bu şartlardan bahsedilmiyor. Borç kolaylığı sağlanan 25 ülkenin tamamı Afrika ülkesi de değil.

ÜLKELERİN YARDIM ALABİLMESİ İÇİN BİR ŞART BULUNMUYOR

Covid-19 salgını, hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir ekonomik kayba neden oldu. Ancak gelişmekte olan ülkelerin süreci yönetebilmeleri için ek finansal kaynaklara ihtiyaçları var. IMF de bu ülkelere destekte bulunabileceğini Mart ayında açıklamıştı. Afrika ülkelerine yapılacak yardımla ilgili 13 Nisan 2020 tarihinde bir açıklama yapan IMF Genel Direktörü Kristalina Georgieva, Covid-19’un olumsuz etkilerini hisseden Afganistan, Benin, Burkina Faso ve Yemen gibi 25 ülkenin borç servis yükümlülüğünün hafifletileceğini söylemişti. Yani borç kolaylığının sağlanacağı tüm ülkeler Afrika ülkeleri değil.

IMF’nin yaptığı hiçbir açıklamada, borç kolaylığı sağlanacak ülkelere iddiadakilere benzer şartlar yok. Destekle ilgili haberlerde de bir şarttan bahsedilmiyor. Ancak kimi ülkeler daha önce Dünya Bankası’ndan benzer yardımlar almış ve bu yardımları aşılamanın iyileştirilmesi, dijital ekonominin geliştirilmesi gibi konularda kullanmıştı.

Çip ve aşı iddiaları uzun süredir gündemde

Covid-19 salgınını durdurabilecek aşı konusunda birçok ülke çalışma yapıyor. Ancak salgın öncesinde de var olan aşı karşıtlığı bu konuyla birlikte yeniden gündeme taşındı. Hatta Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın bulunacak aşıyı Afrika’daki kişiler üzerinde test etmeyi planladığı ve bu aşı görünümü altında insanlara elektronik çipler takılabileceği iddia edilmişti.

Yine iddialara göre elektronik çiplerle insanların kontrol edilebileceği ve hareketlerinin izlenebileceği düşünülüyor. Elektronik mikroçiplerin gündeme gelmesinde Bill Gates’in ‘dijital sertifika’ ifadesi etkili olmuştu. Gates’in bahsettiği dijital sertifika ise güvenli ve evde yapılan testlere olan erişimi genişletmek amacıyla açık kaynaklı bir dijital platform oluşturmayı amaçlıyor. Yani bir elektronik çip değil. Bill Gates, Reuters’e yaptığı açıklamada iddiaların asılsız olduğunu da söylemişti.

Sonuç olarak IMF’nin borç kolaylığı sağladığı ülkelere koşulduğu söylenen şartlar gerçeği yansıtmıyor. İddia bu haliyle yanlış bilginin türlerinden uydurmaya örnek.

Kaynak: Teyid.org / Ezgi TOPRAK

Recep YAZGANRecep YAZGAN