Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 04-04-2020 10:22   Güncelleme : 04-04-2020 10:37

Maddi Ve Manevi Sebebler

Maddi Ve Manevi Sebebler

Manen sağır olan insan kulağına gelen hiç bir ilahi ikazı duymaz görmez akl dahi etmez. Ancak bir felaket ve musibet başa gelince o zaman duymaya, görmeye ve anlamaya başlar. Bu duyuş anlayış ve görüş hali inanan inanmayan herkes için umumi bir işarettir. Bu umumilik ayrıca herkesin aklı ve istidatına göre derece derece karşılık bulur. Yalnız Hakkın mahfuz kıldıkları bundan müstesnadır.

 

Allah bu ümmeti muhammedi ve devletimizi bu felaketten korusun. Kalbi islama yakın olanları daha ziyade yaklaştırsın. İçimizdeki beyinsizlerin beyinsizlikleri yüzünden bizi helak etmesin. Onlara hakikati görebilen göz, duyabilen kulak ve ibret alabilen akıl ötesi ''idrak'' ihsan etsin..

 

Ki ibret alınması istenen ilahi ikazın lütf  sebebi ve tarafı budur. İlahi ikazın kahr tarafı ve sebebi ise, bu akılları kulakları korkuya ve dehşete düşüren apaçık vakıa yani musibettir. İşte dünya ve insanlığın başına gelen bu dehşet hali her kesimi bir yerde birleştirmişse de  bir yönden de ayırmıştır. Hak ve batılın ince çizgisi ve mihengi burada ortaya çıkar ve başlar. Biz bunu ortaya çıkaran şeylere sebebler diyoruz. Bu sebebler insanın olduğu gibi müminlerinde imtihan vasıtalarıdır. Kim ziyade bu sebeblerden içindeki manayı görür ders çıkarırsa o kişi olgunlaşır.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN