Sağlık
Giriş Tarihi : 12-05-2017 09:23   Güncelleme : 12-05-2017 09:23

Parkinson hastalığı tedavisinde Beyin pili uygulaması

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniği'nden Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya, Parkinson hastalığı ile ilgili,“Hareketlerde yavaşlama, özellikle istirahat döneminde kol ve bacaklarda titreme, gövdede katılaşma yaparak, vücut hareketlerinde zorlanmaya yol açan ilerleyici beyin hastalığıdır. Neden olarak; beyinde, hareketlerimizin kontrolünü sağlayan hareket şebekesinde, aktif ana maddesi dopamin adı verilen maddenin salınım azalması ya da kullanılmasındaki bozulmadır. Tedavisinde, dışarıdan beyin dopamin düzeyini ve kullanımın arttıran ilaçlar kullanılmaktadır. Hastalığın başlangıcında bu ilaçlar hastalık yakınmalarını düzeltirken, ilerleyen dönemlerde (yaklaşık hastalığın 6-7. yıllarında ), hastalığın ilerlemesi ve kullanılan ilaçlara bağlı istenmeyen bulgular gelişmeye başlar. Bunlar; vücudun tam hareketsiz kalması, harekete başlama zorluğu, başladıktan sonra durma, kontrol edilemeyen baş- boyun, kol ve bacak hareketleri, ağrılı kas krampları şeklinde izlenebilir.“ dedi.

Parkinson hastalığı tedavisinde Beyin pili uygulaması

İlerleyen hastalık dönemlerinde kullanılan ilaçlar yetmediğinde ve yakınmalar kontrol edilemediği durumlarda diğer tedavi alternatiflerin kullanılacağından bahseden Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya, “Bu tedaviler; aralıklı ya da sürekli cilt altı ilaç (apomorfın)uygulaması, ya cerrahi ile bağırsağa açılan bir kanalla sıvı dopaminin verilmesi ya da halk arasında beyin pili adı da verilen derin beyin stimülasyonu işlemleridir. Derin beyin stimülasyonu(DBS); Parkinson hastalığı dışında, bu hastalığa benzer bulguları olan diğer hastalıklar dışlandıktan sonra, erken başlamış, kullanılan dopamin içeren ilaçları iyi yanıt alınabilmiş, uygulanan tedaviye rağmen tüm günün en az 2 saati hareketsiz kalan, katılaşma nedenli ayakta durma, yürüme, günlük işlerini tek başına yapmakta zorlanan ya da aşırı istemsiz hareketleri uygulanan tedavi rejimlerine rağmen kontrol edilemeyen hastalara önerilir. Hasta seçiminde, genelde 75 yaş altı (daha ileri yaşta fakat biyolojik yaşı daha genç hastalara da uygulanabilir) yaşlarda, yaşam beklentisini kısaltan ağır hastalık ya da hastalıkları olmayan, ağır unutkanlık, depresyon, ailesinde ağır psikiyatrik hastalık öyküsü olmayan, travma veya başka nedenli beyin hasarı gelişmemiş hastalar seçilir. Bu işleme öncelikle tedavi planlamasını yapan ve izleyen nöroloji uzmanı, cerrahisini gerçekleştirecek beyin cerrahi uzmanı ile psikiyatrik değerlendirmesini yapan psikiyatri uzman hekimleri, birlikte uygulanmasına karar verir. DBS (Beyin pili) işlemi, ameliyathane ortamında, uyutulmadan bilincin tamamen açık, kafatasında işlem yapılacak bölgenin anestezi uzman hekimi tarafından uyuşturulmasıyla başlar.Öncesinde beyin MR ve BT çekimi sonucunda, beyin bölgesine ulaşımı sağlamak için kafatasına iki küçük delik açılır. Saç teli kalınlığında teller hedeflenen bölgeye bu deliklerden indirilir. Hedef tespiti yapıldıktan sonra uyarı verilerek, işlem sırasında tedavi yanıtı, nörolojik muayenesi yapılarak değerlendirilir. Pil sisteme bağlanır ve vücuda pilin yerleştirme işlemi gerçekleştirildikten sonra işlem bitirilir. Pil işlemi sonrası, beşinci ya da yedinci gününde, pil açılarak, uygun pil ayarları yapılır. İlaçları düzenlenir. Üç ya da dört hafta sonra ilaç ve pil ayarlarını tekrar değerlendirmek üzere tekrar muayeneye çağrılır. İlerleyen hastalık dönemlerinde uygulanan tüm bu yöntemler ne yazık ki Parkinson hastalığını tamamen düzelten işlemler değildir. Yine ilaç kullanılır fakat kullanılan ilaçların hem dozu hem sayısı tekrar düzenlenir. Daha da önemlisi günlük yaşam konforunu yükseltir, hastalığa bağlı kötüleşme süresini uzatır.“ diye konuştu.

Yrd.Doç.Dr.Ömer Faruk Akkaya , “Yeni kurulan Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları cerrahisi kliniklerimizde, hastalarımızın değerlendirilmesi, uygun tedavilerin belirlenmesi ve gerek görülen uygun hastalarda derin beyin stimülasyonu işlemlerinin yapılmasını Beyin Cerrahı Doç. Dr. Özgür Çelik ile birlikte gerçekleştirmekteyiz.“ şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

 

adminadmin