Sağlık
Giriş Tarihi : 29-03-2017 13:18   Güncelleme : 29-03-2017 13:18

Samsun Büyük Anadolu Hastanelerinden uyarı: Alerji deyip geçmeyin!

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Serra Hande Öcal "Alerjik hastalıklar, kronik hastalıklar grubunda aile hekimleri tarafından ilk sırada gösterilmektedir. Bu hastalıklar tedavi edilmediği takdirde değişik sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir" dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanelerinden uyarı: Alerji deyip geçmeyin!

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Serra Hande Öcal alerji ve alerji testi hakkında bilgiler verdi.

Alerji, solunum ya da temas yoluyla kişinin maruz kaldığı çeşitli maddelere karşı bağışıklık sisteminin, zararlı maddeler olmadıkları halde verdiği reaksiyon, aşırı duyarlılık diye tanımlandığını belirten Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Serra Hande Öcal " "Alerjik reaksiyonlara neden olan maddelere "alerjen" denir. Bu maddeler solunum yolu ile alınabildiği gibi, ciltten temas ya da yiyecek şeklinde ağızdan da alınabilir.

Ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, bakteriler, ev hayvanlarının tüy ve epitelleri, bazı gıda proteinleri, böcek zehirleri gibi maddeler, alerjinin en sık nedenleri arasında yer alırlar. 

Alerjinin her ne kadar genetik kaynaklı olduğu düşünülse de vücudun zayıf olduğu dönemlerde çeşitli alerjenlere karşı normalde olmayan alerjik tepkiler gelişebilir. 

 

KRONİK HASTALIKLAR GURUBUNDA İLK SIRADA 

Alerjik hastalıklar, kronik hastalıklar grubunda aile hekimleri tarafından ilk sırada gösterilmektedir. Bu hastalıklar basit bir burun akıntısından öte, çocuklarda düşünme bozukluğu ve minimal beyin hasarına kadar giden farklı tablolar ile seyredebilirler. 

lerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve belirtilerin şiddeti değişebilir. Genel alerji belirtileri kaşıntı, hırıltılı nefes alıp verme, nefes darlığı ve vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmakla birlikte bu belirtiler alerjene ve kişiye göre değişebilmektedir.Alerji belirtileri bazen yıllarca görülmez, fakat bazı alerjiler yıllar sonra geri gelebilir.

TESTLERLE ORTAYA ÇIKIYOR

Bütün alerjik hastalıklarda olduğu gibi allerjenden korunma ilk basamakta yer alır.Allerjenden korunma hastalığın ağırlığının azal­masına ve ilaç kullanımının azalmasına yardımcı olur.Ev tozu akarları, polenler, mantar sporları en önemli allerjenlerdir.

Hastanın hangi alerjene, ne kadar süre ile maruz kaldığı, maddenin alerjik potansiyelinin bilinmesi ve uygun spesifik test seçiminin yapılması çok önemlidir. Alerji testleri, hikayenin yanında önemli destekleyici tanı araçları olarak kullanılmalıdır.

Klinik muayene de ağırlıklı olarak göz, kulak, burun, sinüsler, boğaz, akciğerler, deri ve gastrointestinal sistemlere bakılır, yapılacak olan testlere göre göre doktorunuz tedavi yöntemini belirler" diyerek sözlerine son verdi.

adminadmin