Samsun Haber
Giriş Tarihi : 17-12-2017 11:31   Güncelleme : 17-12-2017 12:40

Samsun Ulaşım Planı Modellemesini kim yapıyor

Samsun kenti ulaşım ana planı üzerinde gerekli olan sayısal ve sosyo ekolojik hazırlıklarının yapılıp yapılmadığı belirsizliğini korumaya devam ederken Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin konuyla alakalı uzmanları da sessizliğini koruyor.

Samsun Ulaşım Planı Modellemesini kim yapıyor

ERHAN ÖNCÜ ULAŞIM MODELİNDEN ANLAMAZ!

Ankara gazi Üniversitesi şehir plancısı Tahir Çalgüner'den  Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne çarpıcı bir uyarı geldi.

ERHAN ÖNCÜ MODELDEN ANLAMAZ
 

Ulaşım ana planlarının kentsel arazi kullanmaları kararları ve yoğunlukları ile beraber bir model üzerinden trafik hesaplarının ve ulaşım türel dağılımları hesaplanmaması halinde salt trafik sayımları üzerinden belirlenmesi projeksiyon yılı itibariyle hatalı sonuçlar çıkartır diyen Çalgüner, Belediyenin ulaşım danışmanı Erhan Öncü'nün modelden anladığının  software hazır  bilgisayar programına dönük trafik-ulaştırma modeli olduğunu belirterek aşağıdaki öneriyi yaptı:

Eklektik (yamalı) plan yaklaşımı ile "Bütüncü Planlama" birbirine karıştırılıyor. "Planlama" farklı bir disiplindir. "Ulaştırma"  çalışmaları" ile karıştırılmamalıdır.

Arazi kullanımların yer seçimi ile de ulaşım sorunlarına müdahale edilebilir.

Bu döngüsel  ve interaktif ilişkiyi sağlamaya yönelik maalesef ulaşımcılar  bu kent planlaması yöntemleri konusunda yetersiz kalabiliyorlar.

Dolayısıyla veri bir kent planı üzerinden, o plana ulaşım şeması giydirmek;  başarısızlığı baştan satın almak gibi piyasa işi sonuçlar doğurabilir.

Önce ulaşım ve yol ağını çıkarırız arkasından da hedef yılına göre (2032 ) nazım arazi kullanım kararı oluştururuz diye bir yaklaşım teknik açıdan kesinlikle mümkün olamayacağına göre; çalışmanın yönteminde ciddi bir soru işareti var demektir. Ulaşım ve nazım imar planı karaları eşgüdüm halinde tasarlanmalı ve bütüncü bir modelleme ile tek kalemde kurgulanmalıdır. Önce yolları, hatları belirleriz, sonra da bunun üzerine imara dönük öneri kentsel arazi kullanım desenini giydiririz gibi bir yamalı planlama yaklaşımı bilimsel ve teknik açıdan geçersizdir.

Dolayısıyla şu haliyle yapılan Trafik analiz çalışmaları ve yapılan anketlerden ; Samsun  kenti ve yakın çevresinin gelecekteki YENİ "çevre düzeni  planını" ve ulaşımını yapmaya yönelik bilimsel ve sağlıklı bir altlık oluşturması için geleceğe dönük yolculuk üretim ve dağılım  etütlerinin  kapsamlı olması arzulanır.

Bilgisayar paket programları bir araçtır. Ancak  Final ürün olan,  "ANA Planı" üretirken kullanacağınız "Modelleme" işi başka bir iştir.

Arazi kullanımları türleri ve ulaşım verilerini aynı anda hesaba katan "M.A.R.S"  × adlı modelin Samsun kenti özelinde başka değişkenler ile modifiye edilerek kullanılması daha sağlıklı sonuçlar verebilir.



× Metropolitan Activity Relocation Smulator

adminadmin