Samsun Haber
Giriş Tarihi : 24-01-2019 15:41   Güncelleme : 24-01-2019 15:41

TÜGVA Samsun Şubesinden İslam’a Bakış Dersleri: Medya Mahremiyeti

Türkiye Gençlik Vakfının düzenlediği İslam'a Bakış Derslerinin bu haftaki konusu "Medya Mahremiyeti" idi.

TÜGVA Samsun Şubesinden İslam’a Bakış Dersleri: Medya Mahremiyeti

Her hafta Cuma günleri 17.00 de dernek merkezinde yapılan programın sunumu Samsun il Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Vaizi ve Koordinatörü Emine İpekdal tarafından gerçekleştiriliyor.

Sunumda öne çıkan başlıklar:

Mahremiyet, insan saygınlığını ortadan kaldıran bütün unsurları izale etmek demektir. Kişinin kendisini değerli görmesini ve hissetmesini sağlar. Hayâ ve iffetin beyanı bağlamında mahremiyeti 4 başlık altında inceleyebiliriz.

Beden Mahremiyeti

Ev ve Aile Mahremiyeti

Toplumsal Hayat Mahremiyeti

Medya Mahremiyeti

Medya insanlar arası iletişimi sağlamak gibi çok işlevsel bir faydasının yanında mahremiyet açısından bazı problemleri de beraberinde getirmiştir. Kişilerin mahremiyet algıları medyada ve sosyal ağ ortamlarında benliklerini sunma yarışına girerek gösterme ve gözetle(n)meye dayalı yeni bir iletişim şekline dönüşmüştür. Tabi ki beğenilme ve kabullenme arzusundan beslenen bu davranışlar da insanımızda değer ve ahlak erozyonuna sebep olmaktadır.

Gizli ve anormal olanın ifşası mahremiyeti ortadan kaldırırken aynı zamanda utanma duygusunu yok eder ve kötü emellilere zemin hazırlar. Evliliklerin sona ermesi ve kişisel bilgilerin izinsiz kullanımıyla daha korkunç boyutlar ortaya çıkabilir.

Gerçek hayatta yapılması caiz olmayan sanal alemde de caiz değildir. Kamuya açık alanlarda dahi kişilik haklarının korunması ile ilgili durumları ihlal edenlerin, yanlış ve izinsiz bilgi paylaşımları yapanların dinî ve ahlâkî müeyyideye tabi olmaları gerekir.

Sanal dünyadan ve medyadan sanal mutluluklar devşirmek belki o an için insanı tatmin eder, ancak yerle bir olan mahremiyetin ve gerçekliğin onarılması o kadar kolay olmaz.

adminadmin