Gündem
Giriş Tarihi : 07-03-2019 09:02   Güncelleme : 07-03-2019 09:02

Üstün Dökmen’den Yayın Kaldırma İhtarnamesi!

Üstün Dökmen’den Yayın Kaldırma İhtarnamesi!

Profesör kişisel gelişimci Üstün Dökmen Avukatı aracılığıyla Akasyamhaber’de yayınlanan ‘Üstün Dökmen’den Başörtülülere Hakaret’ başlıklı haberimizin yayından kaldırılmasını ihtar etti.

Üstün Dökmen Akademi Hukuk Birimi Direktörü Avukat Zeynep Burcu Girici tarafından gönderilen ihtarname ve yayın kaldırma talebi şu şekilde;

Tarafınıza ait AKASYAM.COM isimli internet sitesinde yer alan http://www.akasyam.com/ustun-dokmenden-basortululere-hakaret-166508/ uzantılı linkte 06.03.2019 tarihinde “ÜSTÜN DÖKMEN’DEN BAŞÖRTÜLÜLERE HAKARET!” başlığı ile yayınlanan haber dayanaksız, asılsız, kamuoyunu aldatıcı nitelikte olup haberde kullanılan ifadeler müvekkilim Prof. Dr. Üstün Dökmen ve şirketlerinin kişisel haklarını ve ticari itibarlarını zedeleyen türdendir.

İşbu haberin tarafınızca yayınlanmış olması,  İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un  "İçeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi " başlıklı 9. Maddesine göre suç teşkil etmektedir.

Ayrıca bu haksız eylemleriniz Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerine göre savcılık şikayetine tabi suçlar kapsamındadır.

Yukarıda izah ettiğimiz nedenlerle, - maddi ve manevi tüm cezai ve hukuki talep haklarımız saklı kalmak üzere- sitenizde yer alan haber dayanaksız, asılsız, kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olup müvekkilim Prof. Dr. Üstün Dökmen’in ve şirketlerinin kişisel haklarını ve ticari itibarlarını zedeleyen türden olduğundan haberin tüm linkleri ve haber özetleri ile birlikte derhal yayının durdurulmasını, arama motorlarında çıkan özet haber görüntüsünün de kaldırılmasını, sosyal medya hesaplarınızda yapılan paylaşımların kaldırılmasını yeni yapılan güncellemeler ile haberin yeniden site içine alınmamasının engellenmesini talep ederiz.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un  "İçeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" başlıklı 9. Maddesi aynen şu şekildedir;

"MADDE 9-

(1) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir.

(2) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik ve/veya yer sağlayıcısı tarafından en geç yirmi dört saat içinde cevaplandırılır.

(3) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda hâkim bu maddede belirtilen kapsamda erişimin engellenmesine karar verebilir.

(4) Hâkim, bu madde kapsamında vereceği erişimin engellenmesi kararlarını esas olarak, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verir. Zorunlu olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar verilemez. Ancak, hâkim URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirmesi hâlinde, gerekçesini de belirtmek kaydıyla, internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesine de karar verebilir.

(5) Hâkimin bu madde kapsamında verdiği erişimin engellenmesi kararları doğrudan Birliğe gönderilir

(6) Hâkim bu madde kapsamında yapılan başvuruyu en geç yirmi dört saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Bu karara karşı 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.

(7) Erişimin engellenmesine konu içeriğin yayından çıkarılmış olması durumunda hâkim kararı kendiliğinden hükümsüz kalır.

(8) Birlik tarafından erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğe erişimin engellenmesi kararının gereği derhâl, en geç dört saat içinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilir.

(9) Bu madde kapsamında hâkimin verdiği erişimin engellenmesi kararına konu kişilik hakkının ihlaline ilişkin yayının (…)(1) başka internet adreslerinde de yayınlanması durumunda ilgili kişi tarafından Birliğe müracaat edilmesi hâlinde mevcut karar bu adresler için de uygulanır.(1)

(10) Sulh ceza hâkiminin kararını bu maddede belirtilen şartlara uygun olarak ve süresinde yerine getirmeyen sorumlu kişi, beş yüz günden üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır."

adminadmin