Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 02-05-2018 08:58   Güncelleme : 02-05-2018 08:58

Zamanın özgürleştirilmesi “malikiyet ve serbestiyet devri”

Zamanın özgürleştirilmesi “malikiyet ve serbestiyet devri”

Ücretli sistemin yaygınlaşması ile birlikte toprak ağalığı yani feodalizm ortadan kalkmıştır. Fakat bu sefer de toprağa bağlı köleliğin yerine emeğin metalaştırılması süreciyle karşı karşıya kalınmıştır. İşte ücrete bağlı bu sistemin diğer bir adına da “modern kölelik” denilmektedir.

Kapitalist sistem; ücretli emek ilişkisini, özel mülkiyet hakkının sürekliliğini ve genişlemesini belirleyip kayıt altına almıştır. Bununla birlikte insan emeğinin sömürülmesini ve özgürlüklerin kısıtlanmasını sağlayamamıştır. Bu nedenle kapitalist sistemin anlaşılması ve değerlendirilebilmesi için ücret sistemlerini gözden geçirmek gereklidir.

Michel Husson, “Çalışma Hakkı Ya da Evrensel Gelir” başlıklı yazısında “Ücretliliğin köleliğinden sadece yarı zamanlı kurtulmak mümkün değildir: günde iki saat dahi olsa sömürülmek, yabancılaştırılmış bir çalışmaya mecbur olmak zamanın geri kalanında köleleşmektir. Bu nedenle, çalışmanın dışında özgürleşmek için ücretli emek alanını mevcut efendilerine terk etmeyi öngören her proje bir seraptır” demektedir. 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

adminadmin