Samsun Haber
Giriş Tarihi : 17-01-2022 16:48   Güncelleme : 17-01-2022 21:17

55 ATG 86

COVID-19 pandemisinin ortaya çıkışıyla birlikte il ve ilçe umumi hıfzıssıhha kurullarının aktif bir biçimde faaliyet geçti.

55 ATG 86

Bu kurulların bileşenleri arasında belediye başkanı, belediye hekimi de var.

Hıfzıssıhha kurullarının en önemli işlevleri hızlı karar vermek ve yasal boşlukları doldurmaktır, kurulun kararları kanun yerine geçmektedir ve herkes tarafından uyulması zorunludur.

Bilindiği üzere Samsun İlinde Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma ile 80 ilin valiliğinin, Sağlık Müdürünün aklına gelmeyen bir şekilde Ticaret İl Müdürlüğüne ait 55 ATG 86 resmi plakalı aracın kaportasına iki kez sıfırdan giydirme yaptırarak ve sıfırdan anons tertibatı yaptırılıp Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanmış CORONA önerilerini içeren kamu spotlarını anons yaptırıldı.

Çorum Valiliği İl Hıfzısıhha Kurulu Kararı ile “Meydanlarda, sokak ve caddelerde; vatandaşların sosyal mesafeyi gözetmeden toplu olarak yürümelerine veya bulunmalarına müsaade edilmemesine, yan yana yürüyen vatandaşların muhakkak suretle sosyal mesafeye dikkat etmelerinin sağlanmasına, bu maksatla belediye başkanlıkları merkezi yayın sistemleri ve kolluk araçlarından sürekli anonslar yapılarak gerekli duyuru ve bilgilendirmenin yapılmasına,” karar almıştır.

Bu uyulama neredeyse sıfır masraf ile gerçekleşmektedir.

Yine komşu illerimizden Tokat uygulamayı cami minarelerini ve anons tertibatlarını ilaveten kolluk devriye araçlarını kullanmış ve yine masrafsız netice almıştır. Amasya ilimiz de aynı şekilde davranmıştır.

İşin en ilginç tarafı ise ilimizde bu işi iki yıl süredir 55 ATG 86 resmi bir araç ile şoförlüğünü ise bir sağlık personeli tarafından 17 ilçeyi gezerek yapmaktadır.

Yapılan çalışmanın mükâfatı ise Türkiye Covid haritasında Çorum, Tokat ve Amasya’nın önünde giderek göstermişti.

Oysaki Samsun İlinde 1251 mahalle var 2 bin 674 camii vardır ve tüm camilerin de merkezi de özel de yayın yapabileceği ses tertibatları mevcuttur.

Yine ayrıca tüm ilçelerde belediyeye ait resmi ve ses anons tertibatı bulunan araçları da mevcuttur.

Anonsu hiçbir zahmete, masrafa gerek olmadan bu ortak unsurlar kullanılarak yapılsa daha çok kitleye ulaşılmış olmaz mıydı?

Zira diğer 80 vilayetin birçoğu bu olayı böyle çözümlemiş.

Yani bir aracın giydirilmesi, ekstra bir kişinin hele hele görevi sadece araç kullanmak ve anons tertibatının düğmesini açmak olan bu iş için bir de üstüne üstlük sağlık personelinin görevlendirilmesi ilçe ilçe gezip anons yapılması hiç de övünülecek bir şey değildir.

İşin önemli ve can alıcı olayı ülkenin ve halkımızın zaten pandemiden dolayı ekonomik olarak zorlandığı ve ilave tasarruf tedbirleri alıp uygulamaya çalıştığı bu süreçte;

İlgili aracın bağlı olduğu kurum veya görevlendirdiği kurum bu araç iki yıl içerisinde kaç km yol kat etti, kaç liralık yakıt yaktı, hangi ilçede kaç dakika durdu baktı mı, sordu mu, soruşturdu mu?

Bir masraf ve maliyet fayda hesabı yaptı mı?

Bir de görevli olan sağlık personeline gittiğini beyan ettiği her yer için günlük olarak ne kadar yevmiye ödendi.

Araç iki sefer giydirme değiştirmiş kilometrelerce yol kat etmiş,

Sabah 07:00’de Doğu parkta, hafta sonu 19:00’da Ayvacık’ta Dikbıyık’ta aracın kime anons yaptığı hiç merak edildi mi?

Gerçekten vatandaş olarak bu araç sahaya çıktığı andan bugüne ne kadar para harcamış kaç km yol kat etmiş çok merak ediyoruz.

Recep YAZGANRecep YAZGAN