Güncel
Giriş Tarihi : 24-06-2015 14:30   Güncelleme : 24-06-2015 14:30

Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bolat:

AMASYA (AA) - Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, anız yakmanın toprağa, bitkiye ve çevreye çok büyük zararlar verdiğini söyledi

Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bolat:

AMASYA (AA) - Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, anız yakmanın toprağa, bitkiye ve çevreye çok büyük zararlar verdiğini söyledi.

Bolat, gazetecilere yaptığı açıklamada, hasat mevsiminin başlaması ile  birlikte anız yanması ile ilgili şikayetlerin artmaya başladığını belirtti.

"Anızı yakan çiftçiler doğru bir iş yaptıklarını zannederler ve bu işin sadece olumlu taraflarını göz önüne alarak bunu yaparlar. Bitki artıklarını çok kolay yok ederek  sürümü kolaylaştırıp, zaman kazanıldığı sanılır. Ancak faydalı gibi görülen bu işin toprağa ve doğaya çok büyük zararları vardır" diyen Bolat, anız yakan çftçilere anız yakmanın zararları anlatıldığında hiçbir gücün çiftçiye anız yaktıramayacağının altını çizdi.

Bolat, şunları kaydetti:

"Anız yakmak, toprak verimliliğini azaltır, toprak canlılarının beslenme ortamını yok eder, orman yangınlarının çıkmasına sebep olur. Anızla birlikte çoğu zaman diğer komşu tarla ve bahçeleri de yanmaktadır. Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanmaktadır.  Ayrıca anız yakmak hava kirliliğine sebep olduğu gibi anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerinin yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmaktadır."

Bolat, anız yakanların görüldüğünde, Alo 181 üzerinden Çevre ve Şehircilik  il Müdürlüğüne, İl Jandarma Komutanlığına ve orman sayılan alanlarda Orman İşletme Müdürlüğüne ihbar edilmesini istedi.

adminadmin