Sağlık
Giriş Tarihi : 25-10-2017 10:29   Güncelleme : 25-10-2017 10:29

Dyt. Aysun İpek’ten Anne Adaylarına Beslenme Önerileri

Liv Hospital Samsun Beslenme ve Diyet Bölümü Kliniği’nden Dyt. Aysun İpek, hamilelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimi ve konforlu bir doğum süreci geçirmek için doğru beslenme programının belirlenip uygulanmasının önemli olduğunu belirtti.

Dyt. Aysun İpek’ten Anne Adaylarına Beslenme Önerileri

Liv Hospital Samsun Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt, Aysun İpek, hamilelikte sağlıklı beslenme  hakkında bilgi verdi.  Hamilelik döneminde besin değerinden yüksek ve her besin grubundan olacak şekilde uygulanan programların önemli olduğunu belirten İpek, “  Hamileliğin ilk üç ayında kilo alımı beklenmez fakat kalori anlamında üç aydan sonra bir kısıtlama söz konusu olmaz. Üç aydan sonra bebek hızlı bir şekilde kilo almaya başladığı için ekstra 300 kalorilik ek gıdalar eklenerek bir ara öğün eklenmelidir” dedi.

HAMİLELİKTE KİLO ALIMI NASIL OLMALIDIR

Dyt. Aysun İpek, “Hamilelik döneminde uyguladığımız programlarda besin değeri yüksek her besin grubundan olacak şekilde bir program çizilerek hem kişinin kilo kontrolü sağlanmış hem de bebeğin ve annenin ekstra vitamin ile mineral ihtiyacı karşılanmış olur. Hamilelikte ilk üç ayda kilo alımı beklenmez ama burada önemli olan husus kişinin nasıl hamile kaldığı yani; çok kilolu, normal veya zayıf olarak mı hamile kaldığıdır. Bu durumda kilolu bir kadının minimum 7, normal kilolu bir kadının 12 ile 15,  zayıf bir kadının ise 15 ile 18 kilo alımı normal kabul edilir” ifadelerini kullandı.

“BALIK, ET, SÜT ÜRÜNLERİ VE SEBZE TÜKETİN”

Hamilelik döneminde bazı vitaminlere fazla ihtiyaç duyulduğunu söyleyen İpek, “ Bu ihtiyaçlar demir bakımından zengin olan, et, balık, süt ve süt ürünleri, yumurtadan karşılanabilir. Çünkü gebe kalan bir kadın sürekli iştah atakları yaşarken sık sık acıkmaya başlar. Biz de sağlıklı beslenmeyi arttırmak hem de enerji ihtiyacını dengelemek amacıyla düzenli beslenmeyi öneriyoruz.  Böylece hem açlık ataklarını önlemiş hem de sağlıklı beslenmeyi sağlamış oluruz. Beslenme düzeninde üç ana üç de ara olmak üzere 6 öğün besin tüketimi sağlanmalıdır.   Özellikle sabah kahvaltısında yüksek proteinli olan yumurta, peynir, süt ve ceviz gibi gıdalar tüketilmeli ve her ana öğünde muhakkak ekmek tercih edilmelidir.  Diğer iki ana öğün ise biri protein diğeri de sebze yoğunluklu öğün olarak tercih edilebilir. Protein öğününde çorba, et, tavuk, balık veya kuru baklagillerden oluşan yemeklerin yanına salata eklenmelidir. Sebze öğününde ise çorba, az yağlı sebze yemeği ve 1 kase yoğurt şeklinde öğünler düzenlenebilir. Ara öğünlerde ise taze ve kuru meyveler badem, ceviz, fındık ile süt ve süt ürünleri tüketilmelidir” diye konuştu.

HİJYEN VE SU TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Mutlaka dışarıda çiğ ürünler tüketilmemesi gerektiğini belirten İpek,  “Eğer çiğ bir ürün tüketilecekse o ürün sirkeli suda bekletilmiş olmalı. Tüketilecek olan et, tavuk, balık ve yumurta ürünleri temiz ve tam pişmiş olmalıdır. Yine bu dönemde süt ve ürünleri ise pastörize olmalı; yağlı, şekerli, tuzlu, unlu gıdalar çok tüketilmemelidir. Ayrıca hamilelik döneminde vücutta bulunan kan hacminin  son üç ayda da ödem ve kabızlık problemlernin artacağından günde 2,5 litre su tüketilmelidir. Su hem hamilelik hem de emzirme döneminde önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

adminadmin