Samsun Haber
Giriş Tarihi : 08-08-2017 16:27   Güncelleme : 08-08-2017 16:27

Samsun’da Hastaneler Birleşti mi Birleşemedi mi?

Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi ile birleşme meselesi yılan hikâyesine döndü.

Samsun’da Hastaneler Birleşti mi Birleşemedi mi?

Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin birleşerek Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesi altında hizmet verecekleri yönünde kararın yürürlüğe girip girmediğini Samsun’da hiç kimse bilmiyor.

Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nin Samsun OMÜ Tıp Fakültesi’nden sonra kanser hastalarını cerrahi operasyon ile tedavi eden Karadeniz’in tek hastanesi statüsüne sahip. Bu uygulama ile Cerrahi servisin Eğitim Araştırma binasına nakli söz konusu oluğu iddia ediliyor. Böyle bir uygulama yapılması dahilinde zaten oldukça yoğun olan Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Ameliyathane servisi yine bölgenin OMÜ Tıp Fakültesinden sonra tek kanserli hasta ameliyatı yapan bu birimin hastalarının tedavilerinde gecikmeler yaşanması olasılıklar dahilinde. Bir diğer durum ise iki yıl önce Hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden  Dr. Kamil Furtun adının yaşatıldığı bu hastanenin yapılacak bu değişiklikle adının artık bu hastaneden kaldırılacağı yönünde söylemler gelişmekte.

Öte yandan aldığımız bilgilere göre bu hastanelere yönetici ataması yapıldığı, hastanelerin bakanlık sistemlerinin eğitim araştırma hastanesi ile birleşmesinden dolayı bu yöneticilerin görevlerine başlayamadılar.

İKİ HASTANEİN DE BAKANLIK SİSTEMLERİ KAPALI

Bu hastaneler daha önce birleştirilmiş ise yönetici atamalarının neden yapıldığı ise merak konusu oldu. Çünkü hastaneler şuan da Sağlık Bakanlığı’nda birleşmiş olrak görünüyor. Bakanlık ÇKYS sistemi kapalı durumda.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu 2017 Yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporunda Samsun Genel Sekreterliğine Bağlı Sağlık Tesislerinin Hizmet Birleştirilmesine yönelik mali analiz değerlendirmesi Mayıs ayında yapıldı.

Bu rapora göre birleşmesi beklenilen iki hastanenin, birleşme  yapılması yerine, Trabzon, İzmir ve Zonguldak illerimizde olduğu gibi Göğüs hastalıkları hastanesinin diğer branş uzman hekimlerimiz ile desteklenip daha kaliteli hizmet vermesi gerektiği belirtiliyor.

 Uzmanlar, bir hastanın göğüs hastalıkları uzmanına başvurduğunda gerekli hallerde kardiyoloji, nöroloji veya dahiliye için başka bir hastaneye gitmek zorunda kalmadan tedavisinin yapılması gerektiğini belirtirken, bu durumun hem hasta memnuniyetini artıracağını hem de hastaların cebinden ekstra katkı payı çıkmasını engelleyeceğine vurgu yapıyor.

Samsun’da hastanesinden çıkan bir hasta gazi devlet hastanesine gitmek için hat ücreti ödemek zorunda, eğer randevusu yoksa beklemek zorunda, il dışından uzak ilçelerden gelirse randevu alıp birkaç gün sonra tekrar gelmek zorunda kalıyor.

Birleşmenin hasta memnuniyetini düşüreceğini de belirten uzmanlar, “Eğer bakanlık sistemleri bu hastane için kapalı ise yakın zamanda MHRS randevuları da kapanır sistem işleyemez hale gelir. Bu birleşme işlemi ilimizde şehir hastanesi yapılıp bu hastanelerimiz aynı binaya taşındıktan sonra olsa çok mu zor olurdu? Bu acele neyin acelesi? Nitekim Sayın Bakanımız yaptığı açıklamalarda Şehir Hastanesinin İhalesinin yakın zamanda bitirileceğini söylerken neden hasta ve çalışan mağduriyeti yaratıyoruz” diye görüş bildiriyor.

adminadmin