Sağlık
Giriş Tarihi : 05-04-2018 09:36   Güncelleme : 05-04-2018 09:36

Anadolu’nun zenginliği Tıbba Kaynak Oluyor

Sağlık Bakanı Demircan, deneysel tıp döneminin gelmesinin ardından Anadolu’nun geleneksel tıbbının geri planda bırakıldığını söyledi.

Anadolu’nun zenginliği Tıbba Kaynak Oluyor

Bu alanın bilimin ışığında yeniden insanlığın hizmetine sunulacağını ifade eden Demircan, “Anadolu insanlığın hafızasıdır” dedi.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, 19-22 Nisan’da İstanbul’da düzenlenecek olan Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Kongresi’nin tanıtımı için basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sektöre bir yol haritası belirleme amacıyla gerçekleştirilen toplantıda Demircan, geleceğe dair öngörülerini de seslendirdi.

BİRİKİM HEBA OLMAYACAK

Deneysel tıp döneminin gelmesinin ardından geri planda bırakılan geleneksel tıp adı altında üretilen bilgilerin tamamlayıcı nitelik taşıdığını belirten Bakan Demircan, yüzyıllardır süregelen bilgi birikiminin bilimin ışığında insanlığın hizmetine sunulacağını ifade etti. Hastalıklarla mücadele noktasında geleneksel tıptan faydalanacaklarına değinen Demircan, konuya ilişkin gerekli düzenlemelerin yapıldığını kaydetti. Bakan Demircan, “İstismardan, merdiven altından kurtarılmış ve kuralları konmuş birikimi, gün ışığına çıkarmayı ve insanların istifade etmelerini sağlamaktır” dedi.

BİLİMİN IŞIĞINA SUNULACAK

Kongreye bilim insanlarının davet edildiğini aktaran Demircan, Türkiye genelinde 37 geleneksel tıp uygulama merkezi ve 18 de eğitim merkezinin bulunduğuna dikkati çekti. Tamamlayıcı tıp uygulamalarını yapma yetkisinin hekimlere ait olduğunu vurgulayan Bakan Demircan, belli kurallar çerçevesinde bin 600 hekim ve diş hekimine uygulama yapma sertifikası verildiğini söyledi. Demircan, geleneksel ve tamamlayıcı tıp kapsamında 15 uygulamanın mevzuatla düzenlendiğini belirterek, “Ülke genelinde devlet hastaneleri, özel hastaneler ve tıp merkezleri olmak üzere halen 439 ünite halkımıza geleneksel tıp uygulamaları hizmeti sunuyor. Bugüne kadar bin 600 hekim ve diş hekimine GETAT Sertifikası verdik” dedi

İNSANLIĞA HİZMET EDECEK!

Anadolu’nun insanlık hafızası olduğunun altını çizen Bakan Demircan, kongrenin Türkiye’de ilk defa düzenleneceğini belirterek, sloganın ise ‘Medeniyetlerin Beşiğinde Anadolu Tıbbı’ olacağını bildirdi. Anadolu’nun geleneksel tıbbın mirasçısı konumunda olduğuna dikkati çeken Demircan, zengin bitki çeşitliliğinin, bilimsel ve kültürel alanda paylaşılacağını vurguladı.

İstismara geçit yok

Bilimin tıbbın uygulanmasında ana esas olduğunu söyleyen Demircan, uygulamaların denetimi ve cezai müeyyidesinin bulunduğunu vurgulayarak, bugüne kadar 20 merdiven altı uygulamanın cezalandırıldığını açıkladı. Bilimsel çalışmaların izin vermediği hiçbir şeye izin verilmeyeceğini dile getiren Demircan, vatandaşı merdiven altı uygulamalara karşı dikkatli olmaya davet ederek, “Vatandaşa da medyaya da sorumluluk düşüyor. Netice itibariyle insan sağlığına magazin ötesi yaklaşmalıyız. Bilinç düzeyini arttırmak medyanın da sorumluluğu altındadır” diyerek sözlerini tamamladı.

İbrahim Seçkin Talaş / DirilişPostası

adminadmin