Siyaset
Giriş Tarihi : 03-10-2013 09:16   Güncelleme : 03-10-2013 09:16

BMGK FELÇ OLMUŞ HALDE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın, bir yanda refahın ve tüketimin, diğer yanda sefaletin ve zulmün sınırları zorladığı bir iklimde yoluna daha fazla devam etmesinin mümkün olmadığını belirtti.

BMGK FELÇ OLMUŞ HALDE
Başbakan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenen OECD Eğitim Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, dünyada yaşanan sorunların gerisindeki en önemli sebebinden birisinin eğitim ve eğitimin farklı biçim ve boyutlardaki eksikliği olduğunu ifade etti.
 
Kendini tanımayan, içinde yer aldığı medeniyetin ufkundan bihaber yaşayanların, dünyayı tanımayan insanların, maalesef koyu bir taassup ve şartlanmışlıkla akıl almaz vahşetlere girişebildiğini anlatan Erdoğan, kötü gidişe son verme, insanlığı topyekün vicdanla adaletle hakla tanıştırma konusunda en önemli görevin eğitimcilere, eğitim bakanlarına, eğitim politikalarını belirleyen karar vericilere düştüğünü dile getirdi.
 
BM'nin yapısı
 
Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Dünyanın, bir yanda refahın ve tüketimin, diğer yanda sefaletin ve zulmün sınırları zorladığı bir iklimde yoluna daha fazla devam etmesi mümkün değil. Bu çarpıklığa seyirci kalmaya devam etmek, dünyanın kendi kendini zehirlemesine göz yummaktır. Unutmamalıdır ki, bu ateş, eninde sonunda herkese değer ve herkesi yakar. Biz bunun için Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, küresel yönetimde söz sahibi uluslararası örgütlerin yapılarında reforma gidilmesi gerektiğini savunuyoruz. Zira sürekli tıkanan, ideolojik yaklaşımlarla maalesef kendini yenileyemeyen bir BM Güvenlik Konseyi'nin, dünya barışına katkı sağlaması mümkün değildir.
 
Şu anda da BM Güvenlik Konseyi'ni doğrusu ben de felç bir halde görüyorum. Felç olmuş bir halde görüyorum. 5 ülkenin iki dudağı arasına sıkışmış bir adalet olamaz. Bunun bir değişkenliğinin olması lazım. Bu değişkenlik olmadığı sürece icabında bir ülkenin iki dudağı arasında adalet bekleyemezsiniz. Bir ülke 'Hayır' dedi mi herşey bitiyor. Bu nasıl bir dünya? 196 üyesinin olduğu BM'den siz karar çıkaramıyorsunuz. Niye? Bir değişim yok. 10 tane geçici üye var, bu geçici üyelerin hiçbir kıymeti yok. Her şey o 5 tane üyenin. O beş tane üyeden bir üye 'hayır' derse mesele bitmiştir. Böyle bir adalet mümkün değil. Artık biz Birinci Dünya Savaşı'nın, İkinci Dünya Savaşı'nın sonrası dönemleri yaşamıyoruz. Onlar çok geride kaldı. Bunun da update edilmesi lazım, güncellenmesi lazım. Bu güncellenmezse bizim netice almamız mümkün değil. Bir taraftan 'demokrasi' diyeceksiniz ama demokrasiyi birilerinin istediği şekilde yaşayacaksınız. Bu olmadığı sürece otokrasiden kurtulmak mümkün değil."
 
Katılımcılardan destek istedi
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da 2016 yılında düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi'ne kadar geçecek süreçte, bu konularda somut adımlar atılmış olmasını dilediklerini ifade ederek, "Biz bu doğrultuda her türlü çabayı göstermeye, mücadele etmeye kararlıyız. Elimizden gelen gayreti de göstereceğiz" diye konuştu.
 
Türkiye'de işsizliğin yüzde 8,8'e, genç işsizlerde ise bu oranın 17,1'e  düştüğünü hatırlatan Erdoğan, "Göreve geldiğimizde bunlar yoktu. Bir felaketi yaşıyorduk. Temennimiz daha da iyi bir noktaya gelebilmek" dedi.
 
Erdoğan, katılımcılara bu çabalara destek vermelerini beklediklerini dile getirerek, toplantının hayırlı olmasını ve başarılı geçmesini diledi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının ardından konuk bakanların da katılımıyla aile fotoğrafı çekildi.
adminadmin