Röportaj
Giriş Tarihi : 22-08-2016 12:12   Güncelleme : 22-08-2016 12:12

Nurullah Kuray: Müzik, Allah İçin Yapılmalı!

“Her Dem Selam”, “Özgürlük Şafağı”, “Merhaba” isimli albümleriyle, İslam Ümmetinin haykıran sesi olan, ezgi sanatçısı Nurullah Kuray ile İslami müziği ve çalışmaları hakkında konuştuk. Kuray, ‘helal dairesindeki imkânlarla, müzikal eserler yapılmalıdır’ dedi.

Nurullah Kuray: Müzik, Allah İçin Yapılmalı!

Söyleşimize şöyle bir sorudan başlayalım. Bilindiği gibi siz bir hekimsiniz. Hekim olmanızla birlikte, müzikle uğraşmaktasınız. Müziğe olan ilginiz nasıl ve ne şekilde başladı?

Doğuştan müzisyendim. Sonradan hekim oldum. Her tohum nasıl ki toprakta uykudadır, uygun nem ısı ve ışık ile nevş-u nema bulduğunda yeşerir. Benim için de Diyarbakır’da grup Vuslat ile tanıştıktan sonra, uygun koşullar meydana gelince profesyonel anlamda müzik hayatım başladı. Zaten kulak algısı ile flüt ve bağlama çalıyordum. Arkadaş ortamlarında bazen eserler seslendiriyordum. Ancak üniversitede okurken, kaldığım evin sokağında ilahi eşliğinde düğün yapıldığını görünce o İslami müzik gurubu ile tanışmak istedim. Tanıştıktan sonra süreç bu güne kadar uzadı işte.

Sesinizle yüzbinlere ulaşmaktasınız. Müzik yapmaktaki temel gayeniz ve hedefiniz nedir?

Tabiî ki Allah rızası. Malum müzik biraz zevke bakar. Sevmeyince veya duygulanmayınca tecessüm etmiyor. Müzik yaptırtan bu duygulanım olayıdır. Bu tahrikrikten sonra meydana gelen olgu, eğer İslam’a hizmet edecekse bunu halkla paylaşırım. Dolaysıyla müzikten gayem, sesimin beni Allah’ın rızasına kavuşturmasıdır.

İSLAMİ EZGİLER, SUYU KESİLMEYEN ÇEŞME GİBİDİR

Sizinde bildiğiniz gibi müzik iki kısma ayrılır. Birincisi İslami müzik, ikincisi gayr-i İslam müzik. Siz İslami ezgiler seslendiriyorsunuz. Seslendirmiş olduğunuz ezgilerde ne gibi kriterleriniz var. Kırmızı çizgileriniz nelerdir?

Kanun koyucu da kırmızıçizgileri belirleyen de Allah’tır.  Bize de bunlara uymak düşer. Müzik ilhamdan gelir. İlham ise Allah tan gelir. Dolayısıyla her şeyde olduğu gibi eser oluştururken de Allah’a borçluyuz. Helal dairesindeki imkânlarla, müzikal eserler yapılmalıdır. Müzik eserleri, suyu kesilmeyen çeşme gibidir. İnsanlar sürekli faydalanır. Süreğen şeyler bekâya namzettir. Haliyle baki âleme aittir. Hâsılı yaptığım eser kalıcı ise, kayıtlara geçiyorsa ahiret yurdunda da bana faydası dokunmalı. Yaptığım eser bu kriteri karşılıyorsa amacına ulaşmıştır. Gerisi boştur.

MÜZİK İLE ÇOK GÜZEL İSLAMİ HİZMET YAPILIR

Sizce müzik ile İslami hizmet yapılabilinir mi?

Müzik bir tepsidir. O tepsiyle istediğinizi sunarsınız. Tepsiniz çok güzelse, yemeğin tadı çok güzel olmazsa da bir albenisi olur. Tepsi de güzel yemekte güzel ise bambaşka olur. Mehter takımının Osmanlı Ordusu’nun savaş esnasındaki rolünü biliriz. Bütün bunları düşündüğümüzde müzikle çok güzel İslami hizmet yapılabileceğini müşahede ederiz.

ÖZLEM AJANS BÜNYESİNDE ÜÇ HARİKA ALBÜM

Şuana kadar kaç albüm çıkardınız.  Bugüne kadar yapmış olduğunuz albüm çalışmalarınızdan biraz söz eder misiniz?

2006 yılından beri adım attığım profesyonel müzik hayatımda “Özlem Ajans” bünyesine 3 albüm yaptım. İlkini 2007 yılında “Her Dem Selam” ismiyle yaptık tüm gelirini Filistin’e bağışladık. Sonrasında 2012 de uzun yıllar müziğe ara vermiş olan ses sanatçısı Remzi Esmer abimizle, beraber “Özgürlük Şafağı” (Fecra Azadi) isimli albümü yaptık. Son olarak 4-5 ay önce “Merhaba” isimli bir albüm yaptık. Tabi bunların haricinde “Özlem Ajans”ın çıkardığı düğün albümleri ve Kutlu Doğuma yönelik albümlerde de parçalarım oldu. Can Can Muhammed, Muhammede ve ses sanatçısı Bilar Güler abimizle, “Dile Hışyar” isimli parçaların kliplerinde rol aldım.

DİNLEYENLER SEÇİCİ OLMALIDIR

Peki, İslami ezgileri dinleyenler nelere dikkat etmelidir. Bu konuda dinleyici seçici davranmalı mı?

Her dinleyici ister istemez seçicidir. Nitekim herkes her parçayı dinlemez. Ancak şahsen kendim bir parça yaparken, hem kendime hem de dinleyiciye sevap kazandıracak bir şekilde hassasiyet göstermeye çalışırım. Dinleyici de bir parçayı dinlerken parçanın bu getirisine dikkat etmelidir. Çünkü zamanınızı ayırıyorsunuz. Aksi halde zevkler zaten tartışılmaz.

ŞEHİD AYTAÇ BARAN EZGİSİ, BENİ DAİMA DUYGULANDIRIR

Şehitlerle ilgili ezgileriz de var. Şehitlerle ilgili ezgi söylemek nasıl bir duygu?

“Ateş düştüğü yeri yakar” derler ya, tanıdığın şehitlerle ilgili eserleri de seslendirmek öyle bir şey işte. Bunu en somut örneğini Şehid Aytaç Baran ile ilgili seslendirdiğim parçada yaşadım. O parçanın ben de apayrı bir yeri var. Her okuyuşumda çok duygulanırım. Sanki karşıma geçip de beni dinliyormuş hissine kapılırım.

HEM OLUMLU, HEM OLUMSUZ TEPKİLER ALIYORUM

Dinleyenlerinizden, yapmış olduğunuz çalışmalarınızla ilgili olumlu veya olumsuz tepkiler alıyor musunuz?

Elbette… Hem olumsuz, hem de olumlu tepkiler alıyorum. Ancak amaç Allah rızası ise ve olumsuz tepkiler da yapıcı ise gam yoktur. Geniş bir dinleyici kitlesine hitap edilince değişik tepkilerin gelmesi kaçınılmaz oluyor. Fakat genel anlamda her parçanın dinleyicisi olmakla beraber aradan sıyrılıp da toplumun geneline hitap eden parçalar oluyor. Bence bir sanatçının kendisi yaptığı eseri dinleyebiliyorsa, o eser başarılıdır.

MÜSLÜMANLAR, SANAT’DA ÇOK GERİDELER

İslam için yapılan sanatsal çalışmaları yeterli buluyor musunuz?

Kesinlikle hayır. Bunun birkaç nedeni vardır. Evvela şunu söylemek gerekir. Sanat bir toplumun gelişmişliğini gösterir. Bugün Müslümanlar nasıl ki bilimde ileri olmadıkları gibi sanatta da ileri değiller. Çünkü sanat ve bilim insanı tamamlayan farklı birer unsurdur. Birçok İslami camia İslami hizmette müziğin konumunu çok geri plana atıyor. Hâlbuki müzik duygunun dışa yansımasıdır. Gençlik dönemi duygunun hâkim olduğu yaşam evresidir. Gençliği İslami müzikle doyurmadığınız takdirde gençlik, sözlerine önem vermeden gayr-i İslami müziğe eğilim gösterebiliyor. Nitekim çevremizde buna şahit oluyoruz. Bu durum sanatsal çalışmaların yeterli olmadığını gösteriyor. Tabi iyi bir sanatın sergilenmesi için duygunun bilimle harmanlanması lazım. İslami müzik piyasasında eğitim konusunda maalesef eksiğimiz çok.

Varsa sözleri size ait olan bir ezgiyi bizimle paylaşırımsınız?

Şehid Aytaç Baran ile ilgili olan parçanın sözleri bana ait parçalardan biri. Daha önce de belirttiğim gibi çok yakın bir arkadaşımdı. Kendisi şehadetinden 4-5 gün sonra rüyama geldi. Benim için bir parça yap dedikten sonra, bu parçayı yaptım yoksa öyle bir niyetim yoktu.

 HER DİLDE, EZGİ SESLENDİRMEK LAZIM

Eserlerinizi Türkçe ve Kürtçe seslendirmektesiniz. Dinleyenleriniz sizden hangi dilde daha çok ezgi seslendirmenizi istiyorlar?

Her iki dilde de olumlu görüşler almama rağmen Kürtçe dilinde daha iyi parça okuduğuma inanıyorum. Tahminimce dinleyicilerimde o kanaattedir. Lakin amaç hizmetse, her dilde parça seslendirmek lazım. Her kesime ulaşmak lazım.

YENİ ALBÜM İÇİN, DAMLALAR BİRİKİYOR

Yakında çıkacak herhangi bir çalışmanız var mı?

Damlalar birikiyor. Göl oldu mu piyasaya çıkacaktır. Fakat yakın zamanda albüm çalışması düşünmüyorum.

İslami müzik programlarına gidiyor musunuz? Bu konuda STK’lardan yeterli desteği alıyor musunuz?

Tabi gidiyorum. Özellikle Nisan ayında “Kutlu Doğum” programlarından dolayı benimle beraber tüm “Özlem Ajans” sanatçılarının yoğun bir müzik programı oluyor. Bunun yanında sünnet, nişan, düğün ve her türlü İslami müzik organizasyonlarına ekibimle beraber katılıyorum. Bu konuda bana ulaşmak isteyen okuyucularımız “Özlem Ajans” ile irtibat kurabilirler.

Son olarak çalışmalarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?

Yarabbi ayağımızı sabit kıl ve bu çalışmaları bize ahiret azığı yap derim.

Kıymetli abim, bize zaman ayırdığınız için size çok teşekkür ediyorum

Bende, göstermiş olduğunuz ince hassasiyetinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum.

Röportaj: Ziya Gündüz

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN