Röportaj
Giriş Tarihi : 09-02-2024 18:30   Güncelleme : 10-02-2024 07:52

Gazetecilik Sadece Akademik Bilgiyle Yapılamaz

Türkiye, 31 Mart 2024’te gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine odaklanmışken, Seçim dönemlerinde Haber ve Reklam Ajanslarının nasıl bir yoğunluk ve tempoda çalışma yürüttüklerini araştırdık.

Gazetecilik Sadece Akademik Bilgiyle Yapılamaz

Samsun Atakum’da hem bir reklam ajansı işleten ve hem de siyasi parti adaylarına basın danışmanlığı yapan Nok Medya Grubu Samet Gürcü ile seçim yoğunluklarını, yerel siyaseti ve çalışma yöntemleri hakkında konuştuk.

Bize kısaca kendinizden ve yaptığınız işten bahseder misiniz?

Merhaba, ben Samet Gürcü. Evli ve iki çocuk babasıyım. 10 yıldan uzun bir süredir Samsun’da Gazetecilik yapıyorum. Samsun’un çeşitli Gazete, Dergi ve internet yayınlarında editör, muhabir, haber müdürü, genel yayın yönetmeni olarak çalıştıktan sonra 2017 yılında Atakum Belediyesi’nde Başkan İshak Taşçı’nın Basın Danışmanı olarak göreve geldim.

2019 yerel seçimlerinde danışmanlığını yaptığım ismin aday gösterilmemesi ile birlikte, seçimlerin ardından belediyedeki görevimden ayrıldım.

GAZETECİ İÇİN HER SEÇİM BİR HABERDİR

Seçim döneminde haber ve reklamcılık açısından işlerinizde ne gibi değişiklik ve hareketlilik oluyor?

Türkiye’de çok kısa aralıklarla her zaman bir seçim olur. Gazeteciler de seçimlerin vazgeçilmez unsurlarıdırlar. Seçim denildiğinde sıradan bir vatandaşın aklına genel ve yerel seçimler gelir.

Bir gazeteci seçim denildiğinde meslek odalarının periyodik seçimleri, siyasi partilerin il ve ilçe seçimleri, üniversitelerin rektörlük seçimleri gibi uzun bir seçim listesi düşünüyor. Yani gazeteci için her seçim bir haberdir.

 

Fakat şuanda da içerisinde bulunduğumuz bir süreç ile bu soruyu cevaplandırayım. 2024 Mahalli İdareler Seçimlerine kısa bir süre kaldı. Seçim dönemleri özellikle siyasi haberlerle ilgilenen gazeteciler için yoğun bir dönem oluyor. Doğru bilgiyi en hızlı şekilde vatandaşlarla buluşturmayı hedefleyen gazeteciler özellikle aday adaylığı sürecinde merak edilen bilgileri, kulisleri doğru ve hızlı bir şekilde edinmek ve paylaşmak için çaba gösteriyor.

Reklamcılık açısı işin farklı bir boyutu. Çok okunan bir gazetede reklam açısından bir eksiklik olmaz. Aday bolluğu da gazetelerin reklam ihtiyacının fazlasıyla giderildiği bir dönem olmasını sağlar.

VERDİĞİMİZ HİZMETLER GENİŞ YELPAZELİ

Danışmanlığını yaptığınız siyasi parti adayları var mı? Varsa ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Evet, şuanda siyasi partilerden aday adayı olan bazı isimlerin basın danışmanlığını yapıyorum.

Basın danışmanları, genellikle kişilere veya kurumlara medya ilişkileri konusunda destek sağlayan profesyonellerdir. Verdiğim hizmetleri birkaç başlık altında özetleyelim isterseniz.

Medya Stratejisi Geliştirme:

Adayın halka tanıtımını artırmak için etkili bir medya stratejisi oluşturmak.

Adayın mesajını belirlemek ve iletmeye yardımcı olmak.

Basın Bültenleri ve Materyaller:

Basın bültenleri, medya açıklamaları ve diğer materyallerin hazırlanması konusunda yardımcı olmak. Bu materyallerin profesyonel, etkili ve ilgi çekici olmasını sağlamak.

Medya İlişkileri Yönetimi:

Medya ile ilişkileri yöneterek, adayın haber değerini artırmak, Medya temsilcileri ve gazetecilerle iletişimi kolaylaştırmak.

Kriz İletişimi:

Kriz durumlarında, adayın imajını korumak için etkili iletişim stratejileri geliştirmek. Hızlı ve doğru tepkiler vererek kriz yönetimini kolaylaştırmak.

Etkinlik Planlama ve Yürütme:

Adayın katılacağı etkinlikleri planlamak ve bu etkinliklerin medyada geniş bir şekilde yansımasını sağlamak.

Sosyal Medya Yönetimi:

Sosyal medya platformlarında etkin bir varlık sağlamak ve yönetmek. Sosyal medya kampanyaları oluşturmak.

Basın danışmanlarının sağladığı hizmetler genellikle adayın medya üzerindeki imajını güçlendirmeyi amaçlar. Bu hizmetler, adayın halkla ilişkiler ve medya ile etkileşimini daha profesyonel ve etkili hale getirmeye yardımcı olur. Özetle ben de bu yönde bir hizmet vermeye çabalıyorum.

ÖĞRENCİLER İÇİN SAHA TECRÜBESİ ÇOK ÖNEMLİ

İletişim Fakültesi öğrencileri arasında siyasi habercilik yapmak isteyenlere ne gibi tavsiyeleriniz olabilir?

İletişim Fakültesi öğrencilerine önerim, gazeteciliği okulda öğrendikleri kadar sahada da öğrenmeleri olacaktır. Mezun olduktan sonra mesleğe başlamak ile okurken başlayan arkadaşlar arasında bir fark olacaktır ve bu fark çoğu zaman mezun arkadaşların farklı mesleklere yönelmesine neden olabilmektedir. Gazeteciliğin sadece akademik bilgiyle yapılamayacağını biliyoruz. Bu anlamda saha tecrübesini edinmek için bence elinizden ne geliyorsa yapmalısınız.

SEÇİMDEN SONRA DA DEVAM EDEBİLİRİZ

Seçimden sonra çalıştığınız adaylarla irtibatınız nasıl şekilleniyor?

Başarılı bir basın danışmanı adayının seçim kazanmasında önemli bir rol üstlenmiştir ve seçimden sonra da genelde başkan o danışmanı yanında görmek ister. Fakat her zaman bu böyle olmayabilir.

Röportaj: Akasyamhaber - Rashed ALİ – OMÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi

adminadmin