Kültür
Giriş Tarihi : 15-07-2018 15:00   Güncelleme : 15-07-2018 15:00

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye

İSTANBUL

M.Ö. 7. yüzyılda kurulan İstanbul, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camii ve Topkapı Sarayı’nı içine alan Sultanahmet Kentsel Arkeolojik Sit Alanı; Süleymaniye Camii ve Süleymaniye Koruma Alanı; Zeyrek Camii ve Zeyrek Koruma Alanı, İstanbul Kara Surları ve Hipodrom dâhil olmak üzere dört bölgesiyle 1985’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil olmuştur.

DİVRİĞİ ULU CAMİİ VE DARÜŞŞİFASI (SİVAS)

En erken yerleşim tarihi Hititler Dönemi’ne kadar inen Sivas Divriği’de bulunan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiştir.

HATTUŞA (BOĞAZKÖY) – HİTİT BAŞKENTİ (ÇORUM)

Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan ve Anadolu’da yüzyıllarca çok önemli bir merkez olan Hattuşa, 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiştir.

,

NEMRUT DAĞI (ADIYAMAN – KAHTA)

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan ve 2150 yüksekliğinde bulunan Nemrut Dağı 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiştir.

XANTHOS-LETOON (ANTALYA – MUĞLA)

Helenistik kültür ve Roma dönemi etkileri görülen Xanthos 1988 yılında Letoon ile beraber UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

SAFRANBOLU ŞEHRİ (KARABÜK)

Türk kentsel tarihinin bozulmamış bir örneği olan Safranbolu, 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

TROYA ANTİK KENTİ (ÇANAKKALE)

Dünyadaki en ünlü antik kentlerden biri olan Troya 1998 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

EDİRNE SELİMİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ (EDİRNE)

Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eseri olan Selimiye Camii ve Külliyesi 2011’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

ÇATALHÖYÜK NEOLİTİK KENTİ (KONYA)

2012’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Çatalhöyük 2000 yıldan fazla bir süredir var olan köylerden kentsel hayata geçişin önemli bir kanıtıdır.

BERGAMA ÇOK KATMANLI KÜLTÜREL PEYZAJ ALANI (İZMİR)

Kültürel Peyzaj kategorisinde 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Bergama, Helenistik ve Roma dönemlerine ait içerisinde çok kıymetli eserler barındırır.

BURSA VE CUMALIKIZIK: OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN DOĞUŞU (BURSA)

Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkenti olarak kurulan ve külliyelerle şekillenen Bursa 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

DİYARBAKIR KALESİ VE HEVSEL BAHÇELERİ (DİYARBAKIR)

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri olmak üzere iki ana bileşenden oluşan Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı, 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı.

EFES (İZMİR)

Antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olmakla birlikte tarihin her döneminde mühim bir liman kenti, kültürel ve ticari merkez olan Efes, 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı.

ANİ ARKEOLOJİK ALANI (KARS)

2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilen Ani Arkeolojik Alanı, çeşitliliğin bir arada görüldüğü bir İpek Yolu yerleşkesi olarak karşımıza çıkıyor.

AFRODİSİAS ANTİK KENTİ (AYDIN)

2017 yılında Dünya Miras Listesi’ne alınan Afrodisias Antik Kenti’nin yerleşim tarihi M.Ö. 5. bin yıl ortalarına kadar uzanıyor.

 

adminadmin