DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Seyfettin BUDAK
Seyfettin BUDAK
Giriş Tarihi : 29-11-2023 12:46

Ateizm, teizm, agnostisizm ve deizm nedir?

Ateizm ve Agnostisizm

Ateizm, tabiatüstü olana (ruhlar, tanrılar, ölümden sonra diriliş, vs.) inanmayı reddeden bir görüşler sistemi…

Bilimsel bilginin artışıyla doğmuş ve gelişmiş, felsefî temeli materyalizmdir.

Antik Yunan düşünürlerinden, Tales, Anaksimandros, Herakleitos, Demokritos, Epikuros, ve Ksenophanes’in eserlerinde tabiata aşkın bir tanrıdan ziyade tabiata içkin olan ve bütün fenomenleri doğal tabii nedenlerle açıklayan görüşe sahipler…

Bu görüşler sonraki yüzyıllarda ateizm’e temel teşkil eder…

Kilisenin hükümran olduğu Orta Çağ’da, Tanrı tanımazlık az ilerleme kaydetmiş... Aydınlanmayla birlikte Burjuva Tanrıtanımazlık, Hıristiyan din saltanatının temellerinin sarsılmasında büyük rol oynamıştır.

Bu arada Ateizm ile agnostisizmi karıştırmamak gerekir.

Bu kavramların ilki Tanrı'nın varlığını inkâr ederken, ikincisi ise onun varlığı hakkında ifadelerde bulunmayı reddeder.

Dolayısıyla agnostisizm, Tanrı'nın kesin bir şekilde inkâr edilişi değil, özü gereği, bilinemez bir nesne karşısında insan aklının yetersizliğinin ifadesi…

Teizm ve Deizm

Teizm, kişisel bir Tanrı’nın varlığının akıl ve İradeyle kanıtlanabileceğini ve insanların hayatları dahil bütün maddi ve manevî süreçleri gizemli bir biçimde etkileyen, tabiatüstü bir yaratıcının var olduğunu kabul eden bir görüş…

Teizm’e göre, dünyada gerçekleşen her şey, tanrısal takdirin tecellisi…

Tabiat kanunları ona bağlı hareket eder…

Deizm ise, dünyanın kişisel olmayan bir ilk nedeni olarak Tanrıya inanış…

Yaratıcı tarafından, yaratılmış dünya, kendi öz kanunlarının işleyişine bırakılmış…

Dolayısıyla Deizm, vahy edilmiş dinleri ve bunlara özgü inançları reddeder… 

Deizmle ilgili bilinmesi gereken ilk şey; deizmin tek tip olmadığıdır.

Deizmle ilgili eleştirel yazılar yazan Samuel Clarke (1675-1729), dört grup deistten bahseder:

İlk grup; ezeli, sonsuz, özgür, akıllı bir varlık olarak dünyayı yaratan, saat gibi kuran ve idaresini üstlenen, ama dünyayla irtibatı olmayan ve içinde olup bitenle ilgilenmeyen bir Tanrı'ya inanır. (Kısacası güçlü, ama dünyayı kendi haline bırakan bir tanrı)

İkinci grup; dünyada olup bitenle ilgilenmeyen ve bunları etkileyecek bir kudrete gerektiğinde müdahil olacak bir irade ve hikmete sahip olmayan bir Tanrı’ya inanır. (Kısacası güçsüz bir tanrı)

Üçüncü grup; Tanrı'nın ahlaki sıfatlarını kabul ederler, ama insan ruhunun ölümsüzlüğünü ve ahlaki terimlerin Tanrı ve insanlar arasında bir işlevselliğe sahip olduğunu reddederler. Böyle bir iddianın pratikteki karşılığı, ölümden sonra bir başka halin olmadığıdır. (Kısacası ahreti olmayan güçlü bir tanrı)

Dördüncü grup; bütün doğru dini ve ahlaki doktrinleri kabul etmekle birlikte, bunu genel bir kategori olarak vahyin verebileceğini, bunun için sadece Hıristiyan vahyine ihtiyaç olmadığını diğer dinlere de ihtiyaç olduğunu söyler. (Evrensel dine sahip bir tanrı)

(Bkz. Samuel Clarke, A Demonstration of the Being and Attributes of God And Other Writings (1705), ed. E. Vailati, Cambridge Cambridge University Press, 1998. )

 

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Seyfettin BUDAK

Seyfettin BUDAK

DİĞER YAZILARI Evrimsel Ahlak mı? İlahi Ahlak mı? İnsanlık Nerede Duruyor? Sosyal Medya ve İnsan İlişkileri Üzerindeki Derin Etkiler Geleceği Şekillendiren Z Kuşağı: Dijitalleşen Dünyada Kimlik ve Değerler Yapay Zekâ İle İnsan Beyni Arasındaki İnce Çizgi Z Kuşağı İle Neden Kuşak Çatışması Yaşanır? Amaçsız Mutluluk Mu Mutlu Amaç Mı? Güçlü toplum için reform şart mıdır?-2 Güçlü Toplum İçin Değişim ve Süreklilik Şart Mıdır?-1 İnsanlar Eşit Midir? Alışkanlıklarımızın Sınırı Nereye Kadar Olmalı! Varlık özgürlüğü kısıtlar mı İyi bir Toplum Olmanın Sistem Şartı-2 Gelenek Bir İnanç Mıdır! Bir Eylemin Ahlaki Değerini Belirleyen Şey Nedir? Akıl İyi ve Kötüyü Ayırarak Mı İşler? Akıl Mı Fikir Mi Karışır? Akıl ve Sağduyu İle Adalet Erdemi Ahlakın kaynağı evrimsel süreç midir? İnsandaki Doğal Ahlaki İlke Kanıtlanabilir Mi? Tükenmişlik Hissini Yaşamak İradenin Sevgi ve Merhamet Eylemi Yüksek Düşünce İle İnanca Ait Düşünceyi Düşünmek Yüksek Düşünce İle İnanca Ait Düşünceyi Düşünmek Teknoloji Hayatın Kendisi Midir? İnsan Allah’ı (cc) Bilmeye Meyilli Bir Varlık Mıdır? Giysiye Bakıp Aldanmamak Acı İle Mutluluk Bir Arada Mı? Rasyonel Çaba Arttıkça Kesinlik Azalır Mı? Platon’a Göre Eğitim Zevkimiz okumaya dönüşür mü? Toplumun Rehberlik Servisi Aydınlar Kötüden İyi Çıkar Mı! Galen’e göre ahlakın kaynağı doğuştan mıdır? “Ben” bilinci Üç pizzacı Hayatın gerilimlerini aşmak mümkün müdür? Hayata anlamlı mı anlamsız mı bakmalı! İnsanın Sorularla Anlam Arayışı İman Mı İntihar Mı?/Tolstoy Yanılmışım Tanrı Varmış / Antony Flew Sözün Özleri Z Kuşağının Zihin Dünyasındaki Kırılmalar Erken Karar Verme Hastalığı Özel Bireylerin Dünyası Otizmli Yağmur Adam Raymond Aklın Tarihsel Gelişimi Hayatı Sebep ve Süreç Odaklı Yaşayıp Anlamlı Kılmak Yalnızlık Aforizmaları İnsanın Aşk Halindeki Beyanı Dua Altıncı His Gençler için ne yapmalı? Yalnızlık Niçin Ruh, Akıl ve Allah’a Mahsustur? Ölüme Teselli Aramak Medeniyetin Yolu Batı’dan Mı Geçer? Şehrin Öbür Tarafından Koşarak Gelen Adam Bilgi Bilinç ve Özgürlüğe Adanmış Kadın Hypatia Dert İnsanı Olmak Aşk imanın özgürlük bedeli midir? Suskun Yıldızların Gizemli Bakışı Kurban bayramınız mübarek olsun! Depremde vefat eden babalar anısına…Babasızlık Nedir Bilirim Din İle Varlık Sınırında Kapı Açmak Sanatla Varlık Sınırında Pencere Açmak Bir Yer Var Biliyorum Ama Anlatamıyorum… Bir Yer Var Biliyorum Ama Anlatamıyorum… Gönül Bahçesinde Yürümek Gözyaşım Düştüğü An Gönül Bahçesinde Yürümek Tefekkürün Serencamı Denizde Yürümek
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA