DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Zuhal GÜNDÜZ
Zuhal GÜNDÜZ
Giriş Tarihi : 08-07-2020 13:28

Avukatları Kabul Eden İlk Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan

Geç oldu ama bir madde daha ekler misiniz?

Madde: “Baro seçimlerinde milletvekili seçimlerinde uygulanan (her kesimin temsilini sağlayacak.) Nispi temsil çoğulculuk sistemi uygulanır.”

 

Avukatların meslek örgütü Barolar onun üst kurumu Türkiye Barolar Birliğidir. Avukatlık yasasının değiştirilmesi doğal mecra-ı dışında son bir iki aylık tartışmaların akabinde aniden olmuş gibi yansıtılıyor insanlara. Fakat doğru olan bu değil. Bu siyasi mülaza ile iş tutan bir kısmın algı oyunu sadece. Barolarda ki eskimişlik ihtiyaca cevap veremezlik çok uzun zamandır herkes tarafından bilinmektedir. Buna rağmen Baroların bunu düzeltme yönde herhangi bir çalışması olmamıştır.

 

Meclis de kanun aşamasına geçirilince garip bir şekilde akıllarına gelmiş yine her zaman ki gibi suçlamalar, doz arttırılıp Meclisi cezaevine benzetmelere kadar gidilmiştir.

Bu aşamaya gelinene kadar Barolara rağmen ellerinden geleni yapıp görüşlerini gerek sosyal medyada paylaşan gerekse yazılı olarak barolara ileten, bu yönde girişimlerde bulunan meslektaşlarımız da olmuştur onlar ayrı.

 

Bunlardan en önemlisi HUDER Başkanı Av.Hüseyin Kaya’nın öncülüğünde 2015 yılında avukatlar gününde her ilden bir temsilci avukatın Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan ile Külliye de görüşmesidir. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir Cumhurbaşkanın avukatlarla teması onları kabulüdür. O zamana kadar hiç bir Cumhurbaşkanının avukatlarla bu yönde görüşmesi olmamıştır. (Ne hikmetse bundan hiç bahsetmez her fırsatta Cumhurbaşkanına saldıranlar!)

 

Görüşmede her ilden gelen temsilci avukatlar sistemin eskimişliğini, ihtiyaca cevap veremezliğini, yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini Cumhurbaşkanımıza arz etmişti. Cumhurbaşkanımız da en kısa zamanda bu konuda ilgili yerlerin çalıştırılacağı bilgisini kendilerine vermişti.

Ancak Türkiyenin iç de ve dış da düşmanı çok o nedenle gündemi hızlı bir şekilde başka şeyle yer değiştiriyor. Darbe girişimi, Fetocular, sınırda ki tehditler vs. o ara çıktı. O sebeple avukatlık kanunu arka sıralarda kaldı. 

Şu an gündeme gelmesini Ankara Barosunun Diyanetin açıklamasına vermiş olduğu insanların iman ettikleri değerlere “çağlar öncesinden gelen ses” deme ilim tahsilli cehaletini içeren cevabına bağlamaya çalışanlar olsada doğru olan bu değildir. Değişiklik ihtiyacı zaten herkes tarafından bilinen kabul edilendi.

 

Peki kanunda neler var? (Bir kısmı teklif aşamasında bir kısmı kabul edildi.)

Hepsini yazmak mümkün değil en önemlisi; Kanunda delege sayısını belirleyen oran düşürülüyor. Böylelikle baroda etkin olan seçimlerde başarılı olanların etkinliği azalacak. Bu sayede yıllardır oy kullanıp, aidatlarını verip söz sahibi olamayan başka görüş de ki meslektaşlarda Baro yönetiminde etkili olabilecekler. Özellikle Büyük Şehirlerde (İstanbul, Ankara, İzmir vs.) çoklu baroya geçiliyor.

 

Her yeni düzenleme gibi Çoklu baronun da genelde neler getirip neler götüreceğini şimdiden tahmin edebilmek mümkün değil.

Yine de her ne kadar çoklu baroyu desteklemesem de bizi halen hazırda avukatlara hiç bir fayda sağlamayan ve maalesef böyle bir kaygısı da olmayan baroların bu hallerinden daha kötüye götürmeyeceğini görebilmek zor değil.

 

Başa gelip kanunun hazırlanmasında makul olanı söylersek; Avukatların, Baroların, konu üzerinde çalışan akademisyenlerin ortak çalışmasıydı evet yargısal faaliyette ciddi önem arz eden Savunmayı ilgilendiren bir durum çünkü.

Lakin baroların bu konuya ilgisizliği, istişare becerisi gösterememeleri ya da göstermemeleri, işi başka mecralara çekmeleri nedeniyle bu şekilde olamadı ne yazık ki. Halen de bu tutumlarından vazgeçmiş değiller.

Burada basit bir şeyden değil, İkiyüz bin kişiyi ilgilendiren bir düzenlemeden bahsediyoruz. Bu zamana kadar konu ile ilgili her hangi bir çalışma, değerlendirme en azından meslektaşların yönelimini öğrenmek için anket yapabilecek durumda olup yapmayan, avukatların saygın bir meslek icra edebilmesi, ekonomik durumlarının artırılıp mesleklerini icra ederken önlerinde ki engellerin kaldırılmasına yönelik hükümlerin yer almasını sağlayacak meclis görüşmelerine gitmeyip (bazıları) tüm iletişim kanallarını kapayan Baroların sonrasında anayasal hakları olan yürüyüş haklarını kullanmasını meslek adına bir şeyler yapmak olarak yorumlayamıyorum ne yazık ki.

 

Şu anda da yapılan görüşmeler de Meclisi provoke etmelerinin bize güç kazandırmadığı aksine gücümüzü kırdığı açıktır.

En azından şimdiden sonra söz konusu Baro Başkanlarının siyaseti siyasetçilere bırakıp görüşmelere (TBB temsilcisi zaten içerdeyken) ya hepimiz gireriz ya hiç birimiz girmeyiz vs. polemiklerinden uzak şekilde asıl görevlerini yapmaya çağırıyoruz.

 

Biz bunları zamanında konuşmayıp (konuşanlarda değerlendirilmediğinden) şimdi konuşa duralım kanun tamamlanıp çıktı bile.

Hayırlı olsun tüm meslektaşlara ‘Çoklu Baro’.

Saygılar.

NELER SÖYLENDİ?
@
Zuhal GÜNDÜZ

Zuhal GÜNDÜZ

DİĞER YAZILARI Öz değeri olmayanın özgüveni nasıl olsun! Zaferin Yakındır Ey Filistin! İsrail’i Sonsuza Kadar Boykota Devam! İsrail soykırım yapıyor! Ben filistin çocuğuyum! Son Gülen İyi Gülecek! Elimize kan bulaştı! Kişisel gelişim mi istiyorsunuz, müslüman yaşayın! Keşfederdik Dünyayı Dört Baştan Batıya insanlık yükleniyor! Karama Karalama Oku Oku Anla-1 Tek Kişisel Gelişim Kitabı Kuran-I Kerim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının Açıklamaları Şifa İnançsızlığın Ağırlığından Kurtulma Bir De Böyle Düşün O Zaman... Ene-l Hak... Kaygılıyım! Seçimden Önce Elif Be- Te, Seçimden Sonra LGBT! İstikametin Cennet Olsun… Kendi Cesedimizin Elinden Tutarak Kabire...! Sanmaydı Aslında Öyle Değildi... Artık Melekler Şahit Değil, Dinine İmanına! Ne Üzerinden Neye Saldırı Çabası! Bugün Yaşamak İçin Güzel Bir Gün Şeytanların Kardeşleri Git İntiharına Namaz Kıl Vakitlisinden!” İslam’ın Şiarı Kurban... Altı Kızımla Birlikte... Seçilmiş Bir Derdin Müptelasıyım! Bugün Günlerden Ayasofya! Dua da Kelimeler Ayrı Bir Özen Ayrı Bir İlgi İster... Ey İman Edenler İman Edin...! Başkomutan Dedi İnin Meydana! İndik Sahip Çıktık Aziz Vatana! Beklenen Gün...! Barolar “Örgütlenme Özgürlüğü Hiç Bir Örgüte Üye Olmama Özgürlüğünü de Barındırır.” 2M Artı 2T Sayın Gül Eski Dost Düşman Olmaz! Pislikler Hep Klozetlerin İçinde Mi Olur! El-Cevabu Ahmakü’s Sükut! “Çocuklarınıza Sahip Çıkın! Sonra Bizim Başımıza Sıkıntı Oluyorlar!!!” Biz Avukatlar 29.06.2020’de TBMM’de Buluşuyoruz! Aldırmazlık Maskesini Çıkarın Artık! Her Koyun Kendi Bacağından Asılmaz! “Adalet’in kendisine anlatın hadi Bütün bu olup biteni!” “Asr-ı Saadet Başlangıcı Mevlid-i Nebi” “İnsanların en şerlileri…” Seven sevdiğini göstersin! “ Terzi sürekli ölçmek…” ​“Anne sevgisi bedava…” Terör sevici siyasetçilere! “İmtihan…” Başlarım sizin Kürdistan davanıza! Bakış açını değiştir, Hayatın değişsin! Hicri Yılbaşı Hicretimiz Allah’a ve Resûlüne… İslam Davasının Aziz Mücahide’si Şule Yüksel Şenler… Anne lütfen ölme... ölmek istemiyorum! Bölüşürsek tok oluruz bölünürsek yok oluruz! Kurban gelenek değil! İbadettir! Kirpi mesafesi “Bindik bi alamete gedeyoz gıyamete!” Ruhu Yazı İle Ölümsüzleştirme Macerası… Ak kurt ya da bozkurt değil… Müminim! 15 Temmuz İşbara Alp; Kurt Kaya Çöz Elini! Selam millet ben İstanbul sözleşmesi! Gerçeğin kutsal vizyonu!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA