DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Zuhal GÜNDÜZ
Zuhal GÜNDÜZ
Giriş Tarihi : 05-08-2019 12:34

Kirpi mesafesi

“Bir arada yaşayabilmemiz için aynı olmamız gerekmiyor.”

Dondurucu soğuğa direnen kirpilerin hikâyesini birçoğunuz duymuştur.

“Soğuk bir kış sabahı çok sayıda oklu kirpi, donmamak için birbirine bir hayli yaklaştı. Az sonra, oklarının farkına vardılar ve ayrıldılar. Üşüyünce, birbirlerine tekrar yaklaştılar. Oklar rahatsız edince yine uzaklaştılar.

Soğuktan donmakla, batan okların acısı arasında gidip gelerek yaşadıkları ikilemi, aralarındaki uzaklık, her iki acıya da tahammül edebilecekleri bir noktaya ulaşıncaya kadar sürdü. İnsanları bir araya getiren, iç dünyalarının boşluk ve tekdüzeliğidir. Ters gelen özellikler ve tahammül edemedikleri hatalar onları birbirinden uzaklaştırır. Sonunda, bir arada var olabilecekleri, nezaket ve görgünün belirlediği ortak noktada buluşurlar.

Bu uzaklıkta duramayanlara, İngiltere’de “keep your distance!/mesafeni koru!” denir. Bu noktada, çevrenin sıcaklığını hissetme arzusu kısmen karşılanır ama buna karşılık okların acısı hissedilmez. Kendi iç sıcaklığı çok yüksek olanlar ise, ne sıkıntı vermek, ne de sıkıntı çekmek için, topluluklardan uzak durmayı tercih ederler.” (1)

Alman filozof Schopenhauer, insan ilişkileri hakkındaki görüşlerini işte bu etkileyici metaforla, kirpilerin hikâyesi ile anlatır bizlere. Biz insanları kirpiye benzetir. İnsanlar sevgi ve yakınlık için birbirine sokulur. Fakat bu buluşma birbirlerine tahammülsüzlükleri nedeniyle canlarını yakar birbirinden uzaklaştırır. Bu uzaklaşma sonrasında az bir süre geçer bu sefer de soğuk kış gecelerinde üşür, yalnız kalır ve tekrar yakınlaşmayı arzu eder.

Bir yakınlaşıp bir uzaklaşmak… Bu ikilem nereye kadar gider sorusuna Schopenhauer; “Yara almadan bir arada kalma mesafesini kirpi mesafesini ayarlamayı öğrenene kadar” diye cevap verir ve ekler “Sadece kendi beden ısısını, içsel mesafeyi koruyanların diğerleri ile arasındaki güvenli mesafeyi bulabileceğini ve zehirli oklarla yaralanmaktan kurtulabileceğini.

Filozof insanların ilişkilerin de yaşadığı mesafe ayarlama çıkmazının normal olduğunu ise şu şiirinde belirtir;

“Ne senle ne de sensiz oluşlarımız

Terk edişlerimiz yalnız kalışlarımız

Sanki yeni bir anlam kazanıyor.

Ve düşündürüyor

Kimlerin oklarıyla canlarımız yanıyor

Ne zaman fazla yakınlaşıyoruz

Ne zaman uzaklara kaçıyoruz.”(2)

Schopenhauer’ın kirpilerle ilgili bu tespitinden beri Freud’un bütün sorunları oklu kirpilerin hikâyesi ile değerlendirdiği söylenir. Birbirimizle yan yana geldiğimizde farklılıklarımız nedeniyle tartışıp bizim dışımızda ki diğerine oklarımızı batırıp yaralasak da ayrıldığımız da yaratılışımız gereği toplumsal birlik ihtiyacıyla bizim dışımızda ki o diğeri olmadan da yapamıyoruz.

Hayatta her şey gibi iletişimde bir “denge” üzerine kuruludur. İnsanlar arası ilişkilerde mesafe alanlarına (Mahrem, sosyal, kişisel, genel alanlar vs.) samimiyet adı altında fütursuzca girmeye kalktığımızda göstermiş olduğumuz bu “orantısız yakınlık” tıpkı kirpilerin oklarının birbirlerinin yaralanmalarına neden olduğu gibi bizimde birbirimizi yaralamamıza neden olur. O zaman vücutlarımız yakınlıkta ki bu doz aşımı nedeniyle hemen kendini koruma altına alır ve gerisin geriye uzaklaşır. İnsanlardan uzak yalıtılmış bir hayat ise istenilen değildir.

Öyle ise kirpi mesafesini yalnızca bireysel ilişkilerimizde değil sosyal, siyasal, kültürel vs. ilişkilerimizde de örnek almalıyız. Bu çerçevede bizler farklı görüşlere sahip olsak da ortak kaygımız vatan olduğu müddetçe bir arada huzurla yaşamak istiyorsak; Toplum olmak için ortak bir sözleşmeye (Jean-Jacques Rousseau-Toplumsal Sözleşme) imza attığımızı birbirimizin haklarını yok sayma zorbalığına sahip olmadığımızı, dikenlerimizi batırmadan birbirimize tahammül ederek, sevgi, saygı ve hoşgörü içinde birbirimizi incitmeyecek kadar uzak, sıcaklıklarımızı hissedip üşümeyecek kadar yakında kirpi mesafesini” ayarlamış halde yaşamayı öğrenmeliyiz. Aksi kirpiler gibi hepimizin zarar görmesine gebe!

Zuhal KURTYEMEZ

Kaynak:

(1) https://www.wannart.com/schopenhauer-ve-freudun-kirpi-ikilemi/ Bu alıntı Schopenhauer’dan/ Yazar Esra Eser - 17 Ağustos 2018)

(2) http://hbvsanatfelsefe.com/kirpi-ikilemi-ve-ic-guc/ Şiir alıntı /Kirpi İkilemi ve İç Güç/ Yazar Tuğçe Çınar- 29 Temmuz 2018)

(Arthur Schopenhauer- 1851-Parerga ve Paralipomena: Kısa Felsefi Denemeler-396. Bölüm- Schopenhauer bu bölümde kirpilerin soğukta kaldığı bir anda karşılaştıkları ikilemi anlatır.)

NELER SÖYLENDİ?
@
Zuhal GÜNDÜZ

Zuhal GÜNDÜZ

DİĞER YAZILARI Öz değeri olmayanın özgüveni nasıl olsun! Zaferin Yakındır Ey Filistin! İsrail’i Sonsuza Kadar Boykota Devam! İsrail soykırım yapıyor! Ben filistin çocuğuyum! Son Gülen İyi Gülecek! Elimize kan bulaştı! Kişisel gelişim mi istiyorsunuz, müslüman yaşayın! Keşfederdik Dünyayı Dört Baştan Batıya insanlık yükleniyor! Karama Karalama Oku Oku Anla-1 Tek Kişisel Gelişim Kitabı Kuran-I Kerim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının Açıklamaları Şifa İnançsızlığın Ağırlığından Kurtulma Bir De Böyle Düşün O Zaman... Ene-l Hak... Kaygılıyım! Seçimden Önce Elif Be- Te, Seçimden Sonra LGBT! İstikametin Cennet Olsun… Kendi Cesedimizin Elinden Tutarak Kabire...! Sanmaydı Aslında Öyle Değildi... Artık Melekler Şahit Değil, Dinine İmanına! Ne Üzerinden Neye Saldırı Çabası! Bugün Yaşamak İçin Güzel Bir Gün Şeytanların Kardeşleri Git İntiharına Namaz Kıl Vakitlisinden!” İslam’ın Şiarı Kurban... Altı Kızımla Birlikte... Seçilmiş Bir Derdin Müptelasıyım! Bugün Günlerden Ayasofya! Dua da Kelimeler Ayrı Bir Özen Ayrı Bir İlgi İster... Ey İman Edenler İman Edin...! Başkomutan Dedi İnin Meydana! İndik Sahip Çıktık Aziz Vatana! Beklenen Gün...! Barolar “Örgütlenme Özgürlüğü Hiç Bir Örgüte Üye Olmama Özgürlüğünü de Barındırır.” Avukatları Kabul Eden İlk Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan 2M Artı 2T Sayın Gül Eski Dost Düşman Olmaz! Pislikler Hep Klozetlerin İçinde Mi Olur! El-Cevabu Ahmakü’s Sükut! “Çocuklarınıza Sahip Çıkın! Sonra Bizim Başımıza Sıkıntı Oluyorlar!!!” Biz Avukatlar 29.06.2020’de TBMM’de Buluşuyoruz! Aldırmazlık Maskesini Çıkarın Artık! Her Koyun Kendi Bacağından Asılmaz! “Adalet’in kendisine anlatın hadi Bütün bu olup biteni!” “Asr-ı Saadet Başlangıcı Mevlid-i Nebi” “İnsanların en şerlileri…” Seven sevdiğini göstersin! “ Terzi sürekli ölçmek…” ​“Anne sevgisi bedava…” Terör sevici siyasetçilere! “İmtihan…” Başlarım sizin Kürdistan davanıza! Bakış açını değiştir, Hayatın değişsin! Hicri Yılbaşı Hicretimiz Allah’a ve Resûlüne… İslam Davasının Aziz Mücahide’si Şule Yüksel Şenler… Anne lütfen ölme... ölmek istemiyorum! Bölüşürsek tok oluruz bölünürsek yok oluruz! Kurban gelenek değil! İbadettir! “Bindik bi alamete gedeyoz gıyamete!” Ruhu Yazı İle Ölümsüzleştirme Macerası… Ak kurt ya da bozkurt değil… Müminim! 15 Temmuz İşbara Alp; Kurt Kaya Çöz Elini! Selam millet ben İstanbul sözleşmesi! Gerçeğin kutsal vizyonu!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA